Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 7 decembrie 2011

12 - Turul Balcanic "La Santa Primavera 2008" - partea 12 (relaxare in zona Cazanelor Dunarii)

In sfarsit ajung iar pe Defileul Dunarii in zona Cazanele Mici langa localitatea Dubova.
Aceleasi marete peisaje ma intampina.


Decorul natural este coplesitor.


Ajung si langa Dubova la Pensiunea "Pui de Urs" a carui patron, domnul Doru este un bun prieten si inimos binefacator al meu. Ne cunoastem de mai multi ani si de fiecare data cand trec prin zona si-l gasesc acasa imi ofera cea mai generoasa ospitalitate. Din nou am norocul sa-l intalnesc si iar sunt primit exceptional de bine. Ma pune la masa, ma omeneste cu de toate si ma invita sa raman vreo 2 zile pe la el sa ma relaxez.
Accept bucuros si sa inceapa distractia!
Ma bucur mult ca-l reintalnesc si pe superbul caine al lui Doru, pe Labus.


Mananc bine, beau bine, socializez si cu niste turisti din Craiova, clienti ai pensiunii. Le povestesc despre aventura mea pe 2 roti si-i impresionez.
Apoi merg sa ma plimb putin si-n incinta pensiunii vad un superb fluture de noapte.


Aici la domnul Doru la pensiunea "Pui de Urs" turistii beneficiaza de toate conditile iar privelistea este de vis.
Cine doreste poate inchiria si hidrobiciclete sau chiar si barca cu motor de la aceasta pensiune.
Craiovenilor le-au placut mult acest mijloc de agrement.


Ma imprietenesc si cu turistii care ma primesc sa merg cu ei cu barca cu motor pana la pestera Ponicova. Domnul Doru este driver si ghid.


Alunecam in mare viteza pe apele fluviului. Deasupra noastra se ridica stanci imense iar Doru ne povesteste despre frumusetile locului. Aflam ca-n zona se gasesc si niste lalele galbene unice in Europa.
Simtim din plin adrenalina.


Ajungem si la gura pesterii Ponicova si patrundem in ea s-o exploram putin.


La intoarcere ne intalnim si cu alti turisti porniti sa exploreze aceasta zona minunata.


Aici ne aflam practic la limita intre Mt. Carpati si Balcani. Pe partea sarbeasca peisajele sunt mai impunatoare, natura fiind mai grandioasa.


Ajunsi la pensiune petrecem de minune toata ziua, avem ce povesti iar bautura si mancarea sunt la discretie. Apoi sunt lasat sa dorm pe o canapea deci nu mai trebuie sa ma obosesc sa pun cortul.
Ziua urmatoare merg cu craiovenii la o excursie "per pedes" sa facem cel mai frumos traseu de trekking din zona, urcarea pe masivul Ciucaru Mare. Pana in centrul comunei Dubova mergem cu masinile, eu fiind nevoit sa mai renunt putin la "bidiviul de fier" si sa incerc sa ma bucur de avantajele tehnicii moderne.
De aici mergem pe jos cam 30 minute pana ajungem in locul cu cea mai spectaculoasa panorama asupra Dunarii.
N-am cuvinte sa descriu cat de frumos poate sa fie aici dar pozele vor vorbi de la sine.


Mult mi-a fost dat sa calatoresc dar sincer sa fiu cu asa un inedit si ireal de frumos peisaj nu tin minte sa ma mai fi intalnit vreodata.


Nu ne mai saturam sa admiram Dunarea si extremitatea sudica a Muntilor Stara Planina. Ce bine ca zona s-a pastrat salbatica si inca nu a fost invadata de turismul de masa!


Traim momente de maxima incantare si facem multa poze aici. Craiovenii sunt foarte entuziasmati.


La intoarcere jucam si un fotbal pe terenul din comuna iar inapoi mergem din nou cu masina si punem muzica tare, ne simtim super.


Pe traseu intalnim si un biciclist spre marea mea satisfactie. Aceasta zona are un imens potential pt. cicloturism.


La pensiune stam iar si sarbatorim pana seara tarziu iar atmosfera este foarte destinsa si joviala.
Ziua urmatoare vine momentul sa-mi iau ramas bun de la craioveni si de la domnul Doru pe care abia astept sa-l revad.
Pedalez pe traseul meu preferat, pe Defileul Dunarii, de care m-am indragostit inca din anul 2000.
Acest drum magnific a fost construit de niste nobili maghiari, de niste influenti grofi pe vremea Imperiului Austro-Ungar.


Se aici de la "Pui de Urs" mai am de pedalat 400km pana acasa.
O singura fotografie am mai facut in tot turul reprezentand un superb apus de soare in judetul Caras Severin.


Si astfel s-a incheiat unul dintre cele mai savuroase ture din viata buiastrului ciclohaiduc Pantani Carpaticus.

Niculina Stoican - Liliac cu flori marunte

11 - Turul Balcanic "La Santa Primavera 2008" - partea 11 (prin fascinanta Bulgarie)

In curand ajung din nou sa pedalez pe drumul E79 dar pe un tronson nou pt. mine. Mai am de urcat pasul Chureshki Pateka(968m)in traverasrea muntilor Stara Planina (Balcani). Urmeaza coborarea spre Botevgrad. Am o vreme excelenta si ma simt foarte bine. Sunt doar eu, bicicleta si umbra mea. Ce sa-mi mai pot dori in viata?


Intr-un sat intalnesc un cuib de barza amplasat pe o biserica, lucru mai rar intalnit.


Mai pedalez 2 ore si ajung in orasul Vratsa unde ma opresc la un restaurant sa mananc o ciorba de burta. Fata care serveste e foarte draguta. Aici intalnesc si niste picturi interesante. Una dintre ele reprezinta o tarancuta autohtona.


Steagul Bulgariei este si el prezent aici.


In aceasta zona se afla cea mai populara zona carstica din tara, un real magnet pt. alpinisti. Peisajele sunt pitoresti.


Tot aici se afla si cunoscuta lor pestera Ledenika. Mai pedalez putin si ajung la restaurantul Balcanika care ma incanta instantaneu. Ma decid inopinat sa raman aici sa sarbatoresc. Tocmai trecusem muntii Balcani si facusem un tur magnific in Peninsula cu nume omonim.
Sa curga vinul asadar! Et nunc bebemus mogaliter!
Si aici gasesc tot felul de desene interesante printre care si pe Dionysia, iubita zeului prea bautor si buna prietena a subsemnatului ciclist.


Tot aici gasesc si o harta interesanta unde sunt treecute toate podgoriile din Bulgaria.


Beau un vin rosu excelent, stau pe terasa la soare, visez si-mi scriu memoriile in tihna. Of cate senzatii mi-a oferit practicarea cicloturismului - aceasta nobila indeletnicire a celor alesi!


Hai sa mai bem un paharel sa ne veselim nitel! Traiasca Bulgaria! Traiasca cicloturismul!


Ca si prietenul meu Anton Duma, poate cel mai mare cicloturist roman al momentului, se pare ca stiu si eu sa-mi traiesc clipa si sa ma bucur de un cicloturism plin de satisfactii. Viata e scurta si trebuie sa profitam de tinerete.
Dar ce pacat ca nu poti fi chiar cu toate in viata!
Si totusi singuratatea ma sufoca iar acest trist sentiment imi este exacerbat brusc vazand un desen care dupa parerea mea reprezinta beatitudinea si armonia dragostei feciorelnice si pure din povestile populare de odinioara din aceste tinuturi mitologice.


Petrec o seara agreabila dupa care ma asez cu cortul in zona.
Ziua urmatoare mai am putin de pedalat pana in Montana de unde scap de drumul european si o iau pe un drum mai putin circulat spre Lom.
Pe langa localitatea Rasovo gasesc un lac si ma apuc de "birdwatching". Studiez comportamentul unei berze care era la vanatoare de pesti si broaste.


Ajuns in Lom ma opresc la un restaurant sa mananc ceva si admir din nou un acvariu cu pesti exotici.


Pana aici mi-a fost. Gata mi-am spart bugetul, mai am bani doar de bac asa ca ma apuc de botanica pe ultimii 65km pana in Vidin.
O iau frumos pe langa Dunare, zona este destul de interesanta iar flora este destul de dezvoltata. La un moment dat gasesc niste flori rosii.


Putin mai departe studiez o buruiana.


Mai intalnesc si niste flori galbene unde un melc si-a gasit culcus. Suntem la inceputul lunii Mai iar aceasta zona are puternice influente ale climei submediteraneene.


Chiar inainte de Vidin sunt interpelat de niste prostituate. Le explic sa-mi dea pace ca sunt lefter si-mi vad de drum.
Ajung in sfarsit la locul unde se ia bacul si in timpul traversarii am norocul sa-i intalnesc pe Benny si Alfred: 2 aventurieri din Germania care facusera si ei o tura interesanta prin Balcani.


Ne imprietenim repede. La Calafat ma insotesc la posta unde mama mi-a trimis niste bani, apoi mergem la o pizza si sa bem ceva prin oras. Discutam multe, ne intelegem de minune iar ulterior chiar mi-au facut o vizita acasa si ai mei le-au oferit ospitalitate, din pacate, eu fiind plecat intr-o expeditie europeana.
Apoi imi vad de drum.
La Maglavit, emotie mare pe capul meu. La un local il intalnesc pe nea Voinea, primul roman cu care apuc sa vorbesc in scumpa limba stramoseasca.
Hai la multi ani Oltenia! La multi ani nea Voinea!


Emotia este atat de mare ca incep sa plang ca o muiere iar nea Voinea si alti 3 comeseni incep sa rada in hohote.


Apoi mai pedalez pana in judetul Mehedinti la Cujmir unde ma pun cu cortul langa o benzinarie. Ziua urmatoare la intrare in municipiul Drobeta Turnu Severin vad o minune mare: un betiv doarme pe burta in mijlocul drumului european.
Hei comedie, suntem in Balcani, unde totul este luat mai lejer, vorba unui scriitor.


Urmatorul popas il fac la un restaurant langa Portile de Fier unde imi aduc aminte de hoarda de cicloturisti occidentali din urma cu o luna. Acum trebuie ca vor fi aproape de Iran.

Traiasca Bulgaria! - dedicatie speciala pt. distinsa doamna Lidia Bradley - presedinta fundatiei Aspera din Brasov