Totalul afișărilor de pagină

marți, 2 octombrie 2012

6 - VeloTurul Europei 2012 (9000km in 123 zile prin 17 tari) - partea 6 (Rijeka si superba Slovenie)

Intre localitatile Kraljevica si Bakar pot admira un frumos golfulet. Traficul devine tot mai intens pe masura ce ma apropii de Rijeka.
Mai pedalez cativa km. si ajung in zona portului orasului Rijeka.
Nu stiu ce pacatele mele fac de nimeresc pe autostrada A7. Pedalez cativa km. in trafic si conditii de cosmar, trec si printr-un tunel unde masinile veneau cu 120km/h. Cat pe ce sa ma prapadesc.
Apoi o iau la dreapta pe primul drum intalnit salvandu-mi viata si ajung iar in Rijeka. E momentul sa vizitez orasul.
Intalnesc si o biserica in stil italian.
Imi place mult acest oras care are o excelenta asezare strategica. Observ multe vile pe un deal dar si multe barci.
Prin centru ajung si la o reprezentare grafica deosebita.
Prin tot orasul gasesc postere imense cu gagici in bikini.
De aici mai pedalez 20km, in special am catarare usoara dar sustinuta pana in localitatea Rupa. De aici se intra in Slovenia pe la vama de la Jelsane. In Slovenia fac urmatorul traseu: Jelsane - Ilirska Bistrica - Pivka - Postojna - Kalce - Idrija - Tolmin - Bovec - Passo Predil - unde intru in Italia. Traseul este unul montan, pe la Ilirska Bistrica ma prinde o ploaie torentiala. Ma adapostesc intr-o statie de autobuz. Pana in Pivka am iar de urcat. Aici intalnesc un tanc roz.
Pe traseu intalnesc si reclame imense cu celebrele pesteri cu care se mandresc slovenii.
In Postojna observ chiar si un grafitti cu celebra pestera care este la doar cativa km. de acest loc.
Mai am inca o catarare si ajung cam in 2 ore in orasul Idrija. Pe traseu iar ma prinde o ploaie.
De aici intru pe valea raului Idrijica.
In oraselul Tomin intanesc 2 personaje de teapa mea, membrii ai unei formatii rock, boemi si alcoolici pe deasupra. Ne simtim minunat si-mi fac cinste pana ajung sa dorm cu sacul de dormit pe terasa carciumei inteles fiind in prealabil de domnul ospatar.
Ziua urmatoare intru pe valea raului Soca, un traseu de vis presarat cu sate traditionale.
Pe langa localitatea Zaga zaresc o cascada puternica.
Iar ma prinde ploaia si trebuie sa ma adapostesc intr-un restaurant. Preturile aici sunt cam piparate cu 2, 30EUR pt. o bere. Dupa 2 ore pot sa pedalez din nou si in curand ajung la un afluent al raului Soca.
Ajung in statiunea montana Bovec unde trec prin cel de-al doilea furt din tur. In timp ce am intrat la un supermarket cineva mi-a smuls pelerina de ploaie de pe bicicleta.
Este cam tarziu, vremea e cam capricioasa si ma decid sa raman in zona peste noapte. Peisajele sunt la inaltime.
Ma apuc de racolat turistii occidentali biciclari si reusesc sa intru in gratia unui grup de nemti ciclisti care ma invita la un luxos restaurant unde petrecem o seara agreabila. Nemtii comanda un platou urias plin de bunatati.

Slovenska Polka - Traiasca prietenii mei din Slovenia!

5 - VeloTurul Europei 2012 (9000km in 123 zile prin 17 tari) - partea 5 (Coasta Dalmatiei - un adevarat regal pt. cicloturism)

In continuare am de facut un pas spre Vrelo unde gasesc o cruce veche care imi atrage atentia.
Urmeaza o noua catarare care-mi ofera o buna panorama spre muntii Piljesevica.
Apoi mai am de facut inca un pas de 798m spre localitatea Otocac. De aici urmeaza un lung traseu de culme pana intru intr-un alt Parc National. Se simte deja clima mediteraneana.
Mai putin si ajung la pasul Vratnik care este pe lista BIG.
In aceasta zona sunt multe trasee marcate de ciclism.
Urmeaza o coborare de cativa km. printr-o zona carstica.
Marea Adriatica ma intampina in curand cu paradisul sau floral si apa sa imbietoare de un albastru intens.
Gasesc si maci galbeni superbi.
In departare zaresc o insula carstica.
Sunt in oraselul turistic Senj de unde ma aprovizionez de la un supermarket. Apoi pornesc sa fac splendida Coasta Dalmatica. O iau spre nord. Toata coasta e alcatuita din urcusuri si coborasuri, adica pe placul meu.
In imediata apropiere a orasului Senj ajung intr-un punct strategic de pe harta lumii.
Pana aici am pedalat deja 1000km. Tinta mea este macar sa-mi dobor recordul de anul trecut, deci mai imi ramane de pedalat macar un 4001km. Voi reusi eu oare sa acopar distanta de la Bucuresti pana la Polul Nord pe 2 roti? Aceasta intrebare ma macina, dar sunt ambitios si Dumnezeu cu mila! Voi lupta! Voi invinge! Voi deveni si eu erou ca badita Anton Duma.
Deocamdata o tai spre nord spre orasul Rijeka. Dupa doar cativa km. gasesc un cires cu fructe galbene si-mi astampar setea. Sunt si smochini in zona dar vai fructele lor inca nu s-au copt!
Sunt intr-o zona paradisiaca, un adevarat regal pt. cicloturism. Practic e combinatia intre munte si mare, am mult soare, flora si fauna mediteraneana, trafic destul de ok, sosea perfecta. Ce-mi mai pot dori?
Traseul este asemanator cu cel din Sithonia, Anatolia sau Liguria. O adevarata splendoare!
Mai pedalez cam o ora pana cand inainte de orasul Novi Vinodolski gasesc o plaja pe placul meu si fac o pauza de baie. Tarmul este stancos si prezinta si niste alveole. Imagine postată
In apropiere este un magazin asa ca-mi iau si niste bere rece si raman sa savurez clipa. Apa este destul de rece dar locul unde ma aflu este de toata frumusetea.
Dupa 2 ore de plaja si baie, vremea se schimba brusc, nori negri acopera cerul si ma surprinde o furtuna. Dar am alveola mea unde sa ma adapostesc.
Intemperia nu tine mult si astfel pot sa continui. Ma opresc in localitatea Bakarac unde voi ramane sa dorm intr-o statie de autobuz. Aici intalnesc din pacate doar tineri zeflemitori iar o fata blonda de moravuri usoare isi rade de mine si ma ia peste picior.
A doua zi dimineata langa sacul meu de dormit zaresc 2 biciclete cu bagaje de cicloturism. Spre bucuria mea ma intalnesc cu un cuplu de cicloturisti din Zagreb care faceau un tur de o luna prin insulele Croatiei. Erau chiar la inceputul turului. Ma imprietenesc cu ei si stam la discutii. Ma cinstesc si cu o cafea si o bere iar la plecare imi dau si niste conserve. Le doresc calatorii frumoase in continuare!

Marina Voica - Dedicatie pt. prietenii mei din Croatia!