Totalul afișărilor de pagină

duminică, 4 decembrie 2011

9 - Turul Balcanic "La Santa Primavera 2008 - partea 9 (eterna si emblematica Grecie)

In curand trebuie sa-mi iau ramas bun de la Sithonia si ma indepartez de tarm pt. o scurta perioada, insa nu rezist mult fara superba priveliste marina si mai fac un popas in portul Pirgadikia.


Aici dupa ce admir vasele din port merg la o terasa sa servesc un gyros si intru in discutie cu patronul localului care este foarte de treaba si-mi face cinste o bere. Aici voi ramane mai mult timp caci intre timp ma imprietenesc cu baietelul patronului cu care am parte de o interesanta discutie. Eu ii spun in engleza, el imi povesteste in greceasca. Micutul este super simpatic.


Ma prinde noaptea pe aici si ma pun cu cortul in apropierea localitatii dupa ce urc un deal. Ziua urmatoare imi cumpar din localitatea Ierissos un cauciuc nou si o camera si cand caut portmoneul nu-l mai gasesc, ma sperii rau dar pana la urma il gasesc intr-o punga cu alimente unde l-am pus din greseala in urma cu cateva ore. Vizitez si un targ interesant unde vad o frumoasa negresa care vindea niste fructe.
De aici pedalez pe laga golful Ierrisos. La un moment dat vad un ochi de apa, un fel de balta adanca de vreo 2 m langa drum si pe fundul ei era o broasca testoasa. Vreau sa intru sa prind broasca sa ma joc cu ea si cum intru in balta ma trezesc ca am calcat intr-o sticla ascutita si calcaiul meu drept incepe sa sangereze abundent. Cred ca 30min am tot stors sangele ce nu mai contenea sa curga. Pana la urma sangerarea se opreste si pornesc la drum.


Pe traseu gasesc in mijlocul drumului pe Cornelia, sora Paulinei. Aici fac un mic popas si ma joc cu ea in poienita de langa drum.


De aici am o catarare frumoasa, apoi dupa coborare ajung in localitatea Olimpiada unde pe un deal zaresc vestigii antice.


De aici mai pedalez 11km pana ajung in portul turistic Stavros unde fac pana. Aici merg la un cabinet medical unde un doctor foarte de treaba ma dezinfecteaza si ma bandajeaza. Apoi mananc un kebab si e momentul sa merg in port unde pe o banca savurez o sticla de cidru admirand vapoarele si sutele de lumini de pe malul opus al golfului Orfanos.
Noaptea mi-o petrec in cort langa localitate iar dimineata ma apuc sa-mi repar bicicleta.


Nu prea reusesc din pacate pt. ca mi-am stricat ambele pompe ce le aveam la mine. Trebuie sa caut un magazin de biciclete dar inainte da a merge sa-l caut admir un parc cu niste arbori deosebiti.


Pana la urma reusesc sa gasesc un "bike shop" si sunt rezolvat dupa ce mai trebuie sa cumpar o noua camera.
Apoi merg iar in port sa admir golful Orfanos.


Prin zona se pare ca traiesc greci bogati caci peste tot vad doar vile luxoase.


Trebuie sa pornesc la drum, mai pedalez 20 km pe langa Marea Egee. Inainte de localitatea Nea Kerdullia ma mai opresc pe plaja sa mai fac o scurta baie si sa-mi iau ramas bun de la marea care m-a incantat cateva zile.
"De-i goni fie norocul fie idealurile
Te urmeaza in tot locul
Vanturile, valurile"


De aici intru in Grecia continentala. Dupa doar cativa km de pedalat langa localitatea Amfipoli descopar o imensa statuie antica ce reprezinta un leu.


Urmeaza 30 de km de pedalat prin campie pana in oraselul Nea Zichni unde ma opresc la un local si discut cu niste tineri care-mi indica pe unde trebuie sa o iau.
De aici urmeaza o lunga dar usoara catarare spre Skopia.


Am 8km de urcat apoi cobor in Kallithea unde iar intalnesc un platan secular.


Dupa localitatea Prosotsani ma pun cu cortul. Dimineata urmatoare iar ma trezesc ca am pana. Ma duc pana la prima casa din localitate si intreb unde gasesc o vulcanizare iar aici sunt uimit de bunavointa acestor oameni. Un domn se ofera sa ma duca cu camionul sau pana la bike shop-ul din localitate pe gratis. Aici cel care lucra la bike shop imi rezolva pana pe gratis si-ma da si o mini trusa de reparat pene tot gratuit. Sunt uimit de generozitatea grecilor.
In sfarsit pot sa pornesc la drum. Ma asteapta traversarea unui sir de munti. La cativa km dupa localitatea Prosotsani la stanga se face un drum spre o pestera renumita.


Vremea este superba. In departare pot admira Muntii Falakro.


Acesti munti din nordul Greciei au o altitudine comparabila cu Muntii Cindrelului de la noi, dar sunt ceva mai exotici si au un alt tip de flora si fauna fiind situati in zona mediteraneana. Incepe catararea iar peisajele sunt tot mai frumoase.


Poporul grec este unul foarte credincios, cald si generos. Pe un deal pot observa o frumoasa cruce.


Oh Yeah, Grecia mon amour, cand te voi revedea?


In curand incep si serpentinele, am de urcat vreo 10km.


Ajung si-n localitatea montana Granitis unde sunt inconjurat de dulai.

Ancient greek music