Totalul afișărilor de pagină

duminică, 9 decembrie 2018

3- Romania - Cipru pe 2 roti 2018, 3280km in 38 zile prin 7 tari, episodul 3 (Macedonia si Grecia)

Dupa Gjilan urmeaza o lunga catarare. Traversez masivul Crna Gora care are varfuri de pana la 1492m si se afla pe granitele intre Kosovo, Serbia si Macedonia. Se face frig, transpir puternic, am multe serpentine de urcat iar chiar in varf intru in Serbia. Aici ma prinde noaptea si urmeaza coborarea spre Presevo unde opresc la un local sa ma incalzesc. In continuare ajung la autostrada A1, pe E75 si pedalez pe ea inca 15km pana la Kumanovo, trecand granita in Macedonia. Aici opresc la o benzinarie sa mananc ceva si sa-mi schimb banii. Apoi continui pe drumul judetean 204 inca cativa km si dupa localitatea Dobrosane ma pun cu cortul intr-un loc unde am mai campat in urma cu 4 ani. Azi in ziua nr.10 am pedalat 160km. Urmeaza o noapte de cosmar in care ploua neintrerupt iar ziua urmatoare ma ploua toata ziua iar pe la ora 17 imi impachetez boarfele pe ploaie si continui sa pedalez pe ploaie la o temperatura resimtita de cateva grade celsius. Mi s-au udat toate boarfele chiar si sacul de dormit si nu am buget de pensiune.
Pe traseu intalnesc un animal salbatic decedat.
Ajung seara in orasul Sveti Nikole tot inghetat. Aici am norocul sa-mi usuc geaca si sacul la o pizzerie unde zabovesc cateva ore pana dupa miezul noptii. Apoi voi pedala inca peste 50km pana aproape de orasul Radovis unde ma pun cu cortul pe la 5 dimineata. Day 11, azi am pedalat 90km.
Day 12, azi vremea s-a indreptat, pornesc la drum pe la pranz, este racoare dar a trecut ploaia.
Intalnesc primii copaci infloriti. Se vede ca ma apropii de paralela de 40 grade latitudine nordica si primavara a venit.
Langa orasul Strumica savurez niste cevapci.
In continuare voi pedala pana in statiunea Novi Dojran care este chiar langa granita cu Grecia. Pana acoloi am de trecut si un pas montan iar pe drum ma opreste un echipaj de politie de frontiera din Polonia care ma oripileaza si ma aburesc ca pt. Turcia am nevoie de viza. Cu greu scap de ei si-mi vad de traseu iar ajuns in Novi Dojran fac consumatie si cumparaturi si petrec o seara agreabila caci nu-i asa dupa 12 zile grele sunt atat de aproape de spatiul mediteranean mult visat! Apoi ma campez in statiune nu departe de vama cu Grecia.
Ziua urmatoare ma scol tarziu. Acum pot sa admir marele lac, ma intorc in statiune sa mananc o ciorba de peste si beau un suc de portocale.
Lacul este imens.
Si iata-ma ajuns in Elada pt. a 5 oara cu bicicleta.
Chiar la intrare pe teritoriul grecesc sunt intampinat de o biserica bizantina.
Day 13, azi pedalez pe un traseu monoton 90 km. In apropiere de Thessaloniki cotesc la stanga pe drumul E90 si ma pun cu cortul dupa un boschete.
Day 14, vremea e capricioasa, e frig si rece dar macar intalnesc tot mai multi pomi infloriti semn ca ma apropii de Marea Egee.
Exact dupa 2 saptamani de pedalat am privilegiul sa ma intalnesc cu un celebru monument antic care dateaza din secolul IV e.n. Este vorba despre un leu de piatra ridicat in memoria unui mare comandant de osti.
Day 14, pedalez 75 km si ajung la Marea Egee. Campez pe plaja dupa statiunea Asprovalta unde am sarbatorit. Inainte de a campa pe la 2 dimineata am parte de prima cazatura din tur soldata cu julituri usoare. Ziua urmatoare ma trezeste soarele pe la 12 si pot admira Marea Egee, pt prima data pe acest an. Sunt doar in 23 martie.
Azi am parte de peisaje de vis pedaland pe langa mare.
Vegetatia mediteraneana incepe sa-si faca simtita prezenta.
Am parte si de ceva vestigii ale trecutului, turnuri bizantine si situri arheologice.
Ajung pe noapte in Kavala, principalul port maritim al Macedoniei de est. Ma plimb prin centru si admir cetatea.
Sunt surprins de o ploaie torentiala si intru intr-un local sa ma protejez de intemperie si sa mananc ceva.
Tarziu reusesc sa ma campez pe plaja langa Kavala. Day 15 am pedalat 80km. Din pacate ziua urmatoare ma surprinde o torentiala care-mi uda toate boarfele inclusiv sacul de dormit. Sunt nevoit sa impachetez pe ploaie si sa-mi vad de drum.
Dupa 2 ore de pedalat ajung sa traversez raul Nestos. O zona interesanta, in apropiere acest rau formeaza o frumoasa delta.
Incepe din nou ploaia, vremea ramane rece si sunt nevoit sa fac un popas de cateva ore la un local langa o benzinarie. Aici mananc si beau si incerc sa-mi usuc sacul de dormit.
Dupa ce se opreste ploaia pedalez pe noapte pana langa orasul Xanthi unde campez langa o vie. Noaptea cam inghet in sacul jilav. Day 16 am pedalat 60km.
Din nou urmeaza sa pedalez pe frig. Langa localitatea Lagos ajung la lacul Vistonis. Aici vizitez o manastire si intalnesc un cersetor aroman cu care m-am inteles in limba materna. Intalnesc si destui pescarusi.
Mai pedalez cativa km si am surpriza si bucuria sa intalnesc un cuplu de cicloturisti francezi care fac un tur de 6 luni prin Europa alaturi de cei 3 copii ai sai. Va fi ceva epic, ceva memorabil pt. intreaga viata. Bravo dragi prieteni si drum bun!
Day 17, pedalez doar 50km, campez langa Komotini. Dimineata urmatoare mananc un gyros si ma plimb prin Komotini admirand fetele.
Vremea este rece din nou si nu reusesc sa pedalez decat tot 50 km si in aceasta zi. Ma pun cu cortul intr-o livada de maslini langa Alexandrupolis. Sufar iar de frig in cort. Day 18 am pedalat din nou doar 50km. Dimineata urmatoare imi pun boarfele la uscat.