Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 6 septembrie 2017

7 -TURUL BALCANIC 2017, 2550km in 35 zile prin 4 tari (Lacul Oasa) - 7

E cazul sa las lacul Tau Bistra in urma si sa ma indrept spre un lac mult mai spectaculos.
Urmeaza 20 de km de catarare usoara pana ajung la lacul Oasa, o adevarata perla lagunara a Carpatilor aflat la o altitudine de 1250m.
Pe traseu ma intalnesc cu un alt cicloturist diun Bucuresti, care avea un greu rucsac in spate si pedala pe un MTB de calitate. Stam la povesti si vom campa cu cortul la cabana Oasa unde mancam bine. Eu dupa o supa de guyas aleg niste clatite delicioase.
Day 6, Lacul Oasa - Obarsia Lotrului, 36km Astazi voi pedala mai multi km pe langa lacul Oasa, aceasta reala bogatie naturala din Muntii Sureanu, situat la granita judetelor Alba si Sibiu.
In curand pe celalat mal observ Manastirea Oasa unde am dormit intr-o tura din urma cu 16 ani.
Varful lui Patru cu ai sai 2130m isi face aparitia in curand.
Padurea de conifere este foarte frumoasa si deasa.
Ajung si deasupra unui golfulet superb.
Trec si pe langa o zona de carst.
Dar tot ce e frumos trece repede, in curand ajung la coada acestui lac cu o suprafata de 441ha.
Aici intalnesc o mica colonie turistica.

6 -TURUL BALCANIC 2017, 2550km in 35 zile prin 4 tari (Sebes, Valea Sebesului) - 6

Aici in Sebes gasesc o excelenta placinta cu stafide pe care o savurez in parcul din centru care arata impecabil.
Langa parc se afla biserica evanghelica datand din secolul al XIII-lea.
Langa zidurile sale exterioare zaresc si bustul parintelui hidroenergeticii romanesti, Dorin Pavel, mare academician si savant, fiu al urbei, nascut in 1900.
In apropiere am privilegiul sa redescopar cladirea scolii unde marele Lucian Blaga a facut studiile gimnaziale. Pe frontispiiul sau sta scris `Bildung is freiheit`-Cultura inseamna libertate, motto care mi-a calauzit si mie pasii in aceasta efemera existenta terestra.
Din acest frumos oras ardelean incepe faimosul Drum al Regelui, Transalpina care s-a asfaltat complet abia in anul 2011, an de referinta pt. mine cand am avut privilegiul sa fac Alpii Francezi de la Mediterana la Lacul Leman, cucerind cele mai celebre pasuri din Tour de France. Acum va urma recucerirea celui mai tare drum din Peninsula Balcanica dupa un interval de exact 6 ani de la ultima mea isprava in acest sens. Pana la Petresti pe o distanta de cativa km am parte de o pista ciclabila. Ma simt ca in Tirol. Transilvania se dezvolta asadar.
Imediat dupa localitatea Sasciori intram intr-o zona montana, vom avea catarare usoara pana la Sugag. Suntem la poalele Muntilor Sebesului.
La iesire din Capalna avem o pensiune interesanta.
In apropiere se afla ruinele unei cetati dacice de mare importanta.
Dupa Sugag creste dificultatea rampei si am parte de peisaje tot mai pitoresti printre care si formatiunea carstica numita Masa Jidovului.
Dupa vreo 2 ore de pedalat ajung la satul Tau Bistra si ma opresc la Pensiunea Popasul Regelui, un excelent loc de popas.
De pe terasa restaurantului pot admira lacul si padurile din apropiere.
Aici fac pauza de masa si infulec niste mititei.

5 -TURUL BALCANIC 2017, 2550km in 35 zile prin 4 tari (Alba iulia, Lancram, Sebes) - 5

In curand ajung la Alba Iulia, capitala de suflet si spirituala a tuturor romanilor. Aici ma duc sa revisitez cetatea Alba-Carolina, cea mai ampla citadela in stil Vauban din sud-estul Europei.
Cetatea a fost restaurata in 2011.
Catedrala Reintregirii Neamului!
Biserica Romano-Catolica, exemplar edificiu religios din perioada medievala!
Cele 2 proeminente edificii de cult aflate in imediata vecinatate.
Basorelief din cetate
Grup statuar din bronz
Dupa o seara agreabila in cetate o sa bag o campare periculoasa la iesire din oras chiar langa Mures si langa drumul european E81 intens circulat toata noaptea si am parte de multa adrenalina si zgomot mai ales ca la ora tarzie din noapte, un betiv urlator trecea podul in drumul spre localitatea din apropiere.
Day 5, Alba Iulia - Cabana Oasa, 85,8km Dupa o noapte in care am dormit foarte prost, urmeaza sa pedalez cativa km pe europeanul intens circulat pana ajung in Lancram, localitatea unde s-a nascut marele Lucian Blaga. Cu piosenie si emotie pasesc in cimitirul bisericii unde dorm personalitati ilustre inclusiv marele poet si filozof.
Inainte de a pleca pastrez un moment de reculegere si rostesc o rugaciune in fata mormantului marelui meu mentor.
La intrare in Sebes se afla o mare fabrica cu capital austriac care decimeaza padurile patriei.
Ma plimb prin centrul orasului sasesc si admir arhitectura cladirilor.