Totalul afișărilor de pagină

duminică, 24 ianuarie 2010

Tura pe dealul Mocrii din 24 ianuarie 2010










Azi in data de 24 ianuarie, profitand de o vreme superba cu soare si cer senin, dar geroasa, erau -5 grade, am iesit la o scurta dar superba tura cu bicicleta pe dealul copilariei mele, dealul Mocrii, de care ma leaga atatea amintiri.
Am noroc sa am acest deal vulcanic inedit care se ridica in mijlocul campiei, la doar 2 km de Ineu. Aici am facut drumetii per pedes, apoi pe 2 roti din frageda pruncie. Pot sa zic ca pe acest deal m-am educat si m-am format, un om iubitor de arta, natura si sport.
Azi am pedalat din nou pe acest deal superb. Voi face o scurta descriere a traseului. Dupa ce am pedalat 2 km pe drumul Ineu - Mocrea, Vizavi de spitalul de psihiatrie, parasesc drumul modernizat si intru pe un drumeag de caruta abrupt cu panta de peste 15%. Aici m-am antrenat eu ani de a randul inainte de a ataca catararile din Carpati si cele din Alpi.
Dupa cateva sute de metri de panta criminala ajung la un larice solitar iar in dreapta este o cariera. De aici deja se deschide o superba panorama: in departare se vad Muntii Zarandului, unde troneaza varful Highis (808 m), in partea dreapta se poate observa releul si cetatea de la Siria, punctul terminus al acestor munti. De aici se intinde aprope infinita campie a Panoniei, sigur dupa campia noastra de vest, astfel ca pana la Dunare, o distanta de peste 300km nu se intalneste nici un deal.
Of ce noroc avem noi romanii cu acest relief favorabil si fascinant si ce pacat ca nu stim sa profitam de el. Unul din cele mai bune moduri de a iubi natura, de a fi fericiti si de a ne dezvolta in plan uman, moral si spiritual, ar fi sa facem drumetii, iar drumetia pe bicicleta este cel mai indicat lucrul, pentru ca este mai placut, mai relaxant si putem acoperi o distanta mai mare intr-un timp relativ scurt.
De la larice dupa ce admir insetat de cunoastere, panorama de vis, imi continui drumul intrand printr-o vegetatie de arbusti pitici spinosi. La poalele dealului se insira localitatea Mocrea, de care ma leaga iar multe amintiri, in special din anul 2006 cand eram profesor de engleza la Agrisu mare si Draut, deci la o distanta de 20 km deaici si faceam naveta cu bicicleta, iar prin Mocrea ma opream de multe ori la cate un popas, la barul unei foste colege de clase din liceu. Vai ce amintiri!
Dupa ce mai urc inca un km pe un drum cu panta mare, ajung la un releu iar de aici intru intr-o padure deasa. Aici mai am de urcat inca un km pe un drum romantic, in departare in partea stanga se vede pescaria de la Ineu, un lac intins unde in timpul iernii se pot intalnii multe specii de pasari, printre care o colonie de pescarusi si egrete albe. Apoi urmeaza o coborare de 2 km printr-o zona cu multe desisuri, iar apoi ajung in zona viilor. Pana acasa mai am doar 3 km pe un drum nemodernizat plin de noroi.
Aceasta zona este de vis, o recomand calduros pasionatilor de drumetie. Va astept in orice anotimp sa veniti sa facem o tura cu MTB-urile pe aici. Nu veti regreta. Zona are si o fauna si o flora bogata. In aceasta tura am vazut un iepure de camp, o bufnita si un uliu si am gasit niste macese delicioase.
Asi vrea sa le urez colegilor de la Clubul Sportiv Gratzu, sa aveti parte de un an excelent, cu cat mai multe satisfactii si sa ne intalnim cat mai curand pe 2 roti. De asemenea ii multumesc mult lui Gratian pentru actiunile sale deosebite in domeniul ciclismului si a sportului. Sper si eu sa-mi pot aduce modesta contributie pentru dezvoltarea cicloturismului in Banatul nostru drag si sfanta noastra tara.

cu respect si prietenie,
Claudiu Moga,
Membru al Clubului Sportiv Gratzu