Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 28 aprilie 2012

3) - Turul Papadiilor Panonice 2012 – 1000km in Europa Centrala –partea 3 – Aventuri la Budapesta

Aici dupa ce baietii isi schimba niste bani la o banca, mergem si noi sa mancam ca oamenii la un fastfood. Specialitatile sunt excelente la un pret moderat de circa 1500FT (6 euro) portia.
Urmeaza inca 70 de km de pedalat pana intram in Budapesta pe noapte. La periferia capitalei ne intampina multe prostituate pt. toate gusturile si pt. toate buzunarele.
Ajungem in centru cam tarziu pe la ora 23 si nu mai gasim nici un hostel ieftin, cel mai ieftin hotel in centrul Budapestei este undeva la 60EUR. "Deci copii, asadar in aceasta seara va voi invata arta boschetareasca prin marile metropole!" - le-am spus eu tinerilor speriati si obositi. Totusi pedalasem 170km in aceea zi si am avut si mult vant frontal. Inainte de a improviza si inventa un loc de dormit ne-am plimbat prin centru si am stat la o terasa unde am baut cea mai scumpa bere din tot turul. O halba a costat 550FT (2EUR). Baietii au mancat si niste sandvisuri, iar eu am rabdat cu foamea in glanda sa mai economisec de o berula. Desi am o anumita etate, tot boem am ramas asadar.
Tarziu in noapte le sugerez pustilor sa dormim sub un pod si iata-ne la "Podul Libertatii" Ura! traiasca libertatea!
Ne stabilim asadar tabara de baza sub acest pod unde dormim ca niste aurolaci fericti. Dupa ce Mircea si George s-au culcat, am mai stat cu Catalin la o bere sa mai povestim. Apoi s-a culcat si el si am mai stat la o bere si am scos din traista caserola de fructe de mare, preferata mea. Era noaptea de inviere, o noapte magica a libertatii sufletului meu, eu zaceam beat sub un pod ultarcentral din capitala Ungariei, eram un boschetar vesel, liber si fericit, beam bere Borsodi si mancam delicateturi marine. "The rest is silence!"
Noaptea pur si simplu a zburat diafan iar noi am visat frumos. Ce frumoasa si ce simpla poate fi viata uneori! Mircea a fost si el foarte multumit de aceasta noapte pascala insolita.
Eu ma scol cu greu ca asi mai fi dormit dar tineretul m-a trezit fara mila. Of varsta asta! De asi mai avea 17 primaveri!
Si totusi nu vom uita vreodata aceasta noapte de sub "Podul Libertatii".
Ne facem catrafusele si pornim sa cautam un mic dejun decent. Pana la urma nimerim intr-un complex imens unde gaseai toate nebuniile de pe lume.
Aici comandam cate un langos cu gulyas imens care ustura de ne ia gura foc iar pretul ne cam sidereaza. A fost cel mai scump langos din viata mea: 1500FT (6EUR). Nici nu am putut sa-l mancam tot, jumate din el l-am luat la pachet. Ce de lume pe aici! Ce de turistii din toate colturile lumii! Cata forfota si agitatie! Si totusi ma atrag zonele cosmopolite desi prefer natura cu toata magnificenta sa tutelara.
Tot aici gasim si multe chestii mineralogice interesante.
La iesire din complex zarim o bicicleta single speed foarte tare si cand ma apropii de ea sa o examinez vine si stapanul in graba crezand ca vreau sa i-o fur.
Cand dam sa traversam avem sansa si sa observam o superba masina de epoca.
E timpul sa urcam spre Citadella si sunt incantat sa aflu ca baietii sunt buni cataratori. Panta este de 10% pe o distanta de 1km. Toti baietii se descurca bine la urcat, mai ales Mircea.
De aici de sus vedem din nou podul pe care nu-l vom uita niciodata.
Aici este locul meu preferat din capitala Ungariei, panorama fiind de exceptie.
Ma intorc mereu cu mare bucurie in acest loc deosebit.
Pacat ca-n aceasta zi, frumusetea peisajului este umbrita de o vreme mohorata, dar viata e frumoasa si pe ploaie cum spunea marele Anton Duma.
Aici la Citadella intalnim chiar si niste tunuri.
In curand trebuie sa coboram si pana sa ajungem pe EuroVelo 6 care este in apropiere, ne mai bucuram de niste lalele si ceva monumente.

Franz Liszt - One of the greatest pianists from all times!