Totalul afișărilor de pagină

luni, 1 februarie 2016

1 - VRAJA APUSENILOR 23 - 28 VIII 2015 - Partea 1

Protagonisti Pantani Carpaticus - explorator si liber schimbist pe 2 roti
Cosmin Rotar - preot ardelean, bun prieten al meu inca de pe vremea studentiei, pasionat ciclotuturist, iubitor de folclor si aventura
velomartoaga - Dulcinea Rozalina Magdalena, aflata la a 5- a expeditie pe anul 2015, abia isi mai trage sufletul, necesita restaurare
Day 1 Ineu - Beliu - Craiva - Belfir - Soimi 70km La invitatia bunului meu prieten Cosmin pe data de 23 august purced din nou la drum, directia Valea Ariesului, spre muntii mei de suflet - Muntii Apuseni. Abia ziua urmatoare seara aveam intalnire stabilita, deci timp am berechet. Pt, inceput ma decid sa o iau spre Beius via Belfir. E o zi destul de racoroasa si dupa ce pedalez mai bine de o ora fac prima pauza la Chislaca unde fotografiez biserica din localitate.
Urmeaza o pauza de hidratare la Craiva apoi imi vad de drum. Vremea e cam noroasa dar numai buna de pedalat.
Spre marea mea satisfactie ofer ca s-a reparat drumul. Incet, incet infrastructura incepe sa fie de invidiat la noi in judet. Adica in curand o sa redevin si rutier amator, visul meu din copilarie. Pana acum nu am avut infrastructura sa risc sa-mi rup gatul pe cararile patriei. Pacat ca mi s-a ciordit cursiera Peugeot de ve vremea marelui Eddy Merckx inca din anul 2010, dar poate ma aude vreun generos sponsor.
Mai pedalez cativa km. pana ajung la o traditionala cruce de lemn unde ma opresc si rostesc o rugaciune sa fie primita in memoria raposatilor mei mentori si a actualilor mei prieteni si viitori sustinatori pe tumultoasele carari ale vietii.
Ajung la Olcea si bag o pauza de hidratare. Din pacate la bar se aud manele puternic si astfel ca nu ma simt foarte bine. Am intrat in judetul Bihor. Satele incep sa se dezvolte, tinerii se emancipeaza.
Zabovesc pe aici mai multisor auzind ca-n satul vecin Belfir e nedeie, va fi paranghelie mare pe care nu o voi rata. Mai tarziu admir o cireada de vaci care trece prin fata birtului.
Voi porni in curand spre Belfir unde voi petrece o seara agreabila in compania mai multor unguri. la un moment dat o cucoana ma acuza ca ia-si fi furat portofelul. Facem un mic scandal si racnesc la ea sa sune la Politie pt. ca nu permit acest ultraj. A fost minunat. Pana la urma a fost o seara perfecta cu muzica excelenta si bere buna in compania fratilor de etnie maghiara. Pe la 2AM dau si eu sa-mi continui tura si mai bag un nightriding vreo 20km pana langa comuna Soimi unde imi montez cortul langa parau. Dorm bine pana la ora 13 cand ma trezesc niste caini ciobanesti.
Observ ca la mine in cort s-au aciuit si alte vietuitoare.
Day 2 Soimi - Pocola - Beius - Stei - Arieseni - Garda de Sus 70km Azi pt. inceput voi pedala pe Valea Crisului Negru.
Fac o mica pauza in pitorescul sat Borz.
Pe langa Uileacu de Beius trec podul peste Cris.
Pe langa Pocola vrand sa fac o fotografie dealului golas din fata scap aparatul si reusesc sa rup jumate din usita de plastic pe unde se introduc bateriile. Dar spre norocul meu aparatul inca functioneaza si m-a tinut nesperat de mult dupa standardele mele, avand-ul din vara anului 2010. As zice ca e un adevarat miracol, la cate am patit in viata!
Pe la Beius mananc o pizza si constat ca nu ma simt prea bine. Excesele in viata se platesc. Urmeaza un drum in constructie pana la Lunca de unde cam bolnavior si cu o indigestie nasoala abordez greaua catarare spre Vartop. La un moment dat trebuie sa merg urgent intr-un boschete ca am deranjament stomacal. Sar practic intr-o mica prapastie si agatat de un copac imi rezolv penibila dar fireasca problema fiziologica. Fix la ora 22 exact cu o secunda avans ajung la locul intalnirii noastre in fata carciumei Mama Uta, ceea mai tare din Apuseni. A venit momentul sa inceapa paranghelia. Intre timp mi-am revenit. Comand un pastrav si sa curga vinul valuri! Traim o seara ca in vremurile bune! Traiasca prietenia! La un moment dat Cosmin incepe sa cante cu foc si dor la fluier. Are un talent inascut. Sunt fascinat!
Mai comandam niste carafe si o facem lata! Traiasca cicloturismul si vinul rosu sa-mi fiarba in vene! Aleluia! Beau si pt. nefericitii care au decedat sau care zac in boala caci viata omului e scurta si pe mine m-a invatat Horatius `Carpe diem quam minimum credula postero`Eu in ziua de maine nu ma incred ci-mi traiesc intens clipa ceea repede ce mi s-a dat!
Tarziu ne cazam la Mama Uta si dormim ca niste prunci. Ziua urmatoare ne asteapta ceea mai tare catarare din Apuseni, drumul proaspat modernizat spre Ghetarul de la Scarisoara.
Day 3 Garda de sus - Calineasa - Garda de sus 50km Panta este infernala.
Ziua este perfecta pt. pedalat. Iar zona de un farmec unic.