Totalul afișărilor de pagină

joi, 10 noiembrie 2011

Turul Octombrie Mon Amour 2011 - partea 16 ( prin fascinanta Braila)

Am regasit Braila ca si odinioara. Au trecut 8 ani de atunci, ani in care am pedalat mai mult decat mi-as fi imaginat, slava Domnului.
Braila este un oras- muzeu, un oras emblematic care a dat tarii si lumii intregi valori de talie universala.
De data aceasta pedalez fericit prin centrul Brailei alaturi de Nicu si Viorel: 2 prieteni, 2 cicloturisti, 2 oameni cu sentimente nobile, 2 patrioti, 2 iubitori de frumos si cultura. Tin sa le multumesc, am rams impresionat.
Cand intalnim cate o cladire interesanta, unul dintre cei 2 prieteni ai mei imi dau detalii si informatii despre respectivul edificiu.
Regret ca n-am avut un reportofon sa inregistrez ce mi-au spus, dar voi reveni in superbul oras poate chiar la anul.
Cladirile aici au un farmec aparte si pastreaza o nota de mister si nostalgie.


Braila a fost un mare centru comercial la inceputul secolului, poate mai mare chiar decat capitala. Centrul istoric este sublim si cel mai frumos poate fi descoperit, admirat si savurat din saua bicicletei sau mergand pe jos.


Nicu si Viorel sunt printre cei mai de treaba cicloturisti cu care am pedalat vreodata. Descoperirea Brailei alaturi de ei este o mare fascinatie pt. mine. Nicu este si foarte generos, imi face cadou mai multe articole superbe de ciclism de la un magazin. Sunt uimit si impresionat. Multumesc mult!


Cladirile sunt impunatoare ca la Paris, ca-n marile orase, dar unele dintre ele trebuie renovate.


Pe o cladire veche care trebuie reabilitata, se afla niste reprezentatii grafice cu Braila de odinioara.


Tramvaiul electric si primele becuri electrice sunt introduse in Braila in anul 1900.


La inceputul secolului trecut, orasul a cunoscut un mare boom economic iar locuitorii sai duceau o viata linistita, satisfacatoare, plina de placeri si desfatari dar cheia succesului era munca si onestitatea.
Privesc cu nostalgie panourile cu Braila de odinioara.


Din pacate in prezent, multe din cladirile simbolice de odinioara au cazut intr-un vadit proces de descompunere si trebuiesc restaurate.


Si totusi Braila este pe drumul cel bun. Unele cladiri de patrimoniu au fost deja restaurate si sa speram ca se va urma acest trend evolutionist si Braila va renaste stralucind din nou pe firmamentul Europei.


"O vino odata maret viitor!" vorba poetului nepereche al carui nume este purtat acum de fosta strada Regala, principala artera de promenada a superbului oras de la gurile Dunarii. Si mai admir un panou de pe vremea cand orasul forfotea de bunastare.


Pe aceasta strada principala aflu de la Nicu cutremuratoarea veste caci marele Fanus Neagu, ilustrul academicican si scriitor roman, coleg de generatie cu regretatul si irepetabilul tragic Nicolae Labis, a decedat la 24 mai in acest an, exact in momentul cand eu eram extaziat si prajit in Toscana, centrul mondial al artelor si paradisul artistilor. Vestea m-a intristat profund si am cazut pe ganduri reflectand la nefericita conditie a omului de geniu in societate.
Si astfel continuam sa pedalam admirand superbele edificii.


Personalitate de prima marime a Brailei este si academiciana Ana Aslan, inventatoarea produsului geriatric Aslavital si al vitaminei H3(Gerovital). Ana Aslan a fost un medic specialist in gerontologie de talie mondiala si se pare ca a fost si foarte longeviva traind 91 de ani.


Personalitati de marca ale culturii romane au trait in acest minunat oras de la Portile Orientului. Printre ele putem enumera pe scriitorul Panait Istrati (1884 - 1935), cantaretul Jean Moscopol (1903 - 1980), actrita si directoarea de teatru Maria Filotti (1883 - 1956), soprana Hariclea Darclée (1860 - 1939), romancierul si dramaturgul Mihail Sebastian (1907 - 1945), pictorul Vasile Parizescu, muzicianul de jazz Johnny Răducanu (1931 - 2011), istoricul, criticul, poetul, eseistul si folcloristul Perpessicius (1891 - 1971), actorul Ștefan Mihăilescu-Brăila (1925 - 1996) si multi altii.
Astfel ca sunt foarte fericit sa pot admira cladirile centrului istoric pedaland pe urmele atator oameni ilustri din tara noastra.


Fiecare cladire veche are o personalitate proprie si ascunde povesti nebanuite despre iubiri, tradari, drame, situatii complicate etc.


Pana la urma ajungem si la biserica Sfantul Nicolae.


La un moment dat Nicu imi povesteste o poveste fascinanta despre un varstnic bogatas grec casatorit cu o focoasa romanca mult mai tanara decat el. Se pare ca femeia si-a gasit un ibovnic iar batranul i-a surprins in casa sa in patul sau in timpul actului adulterin. Cuprins de o criza acuta de furie, batranul i-a impuscat, ucigandui pe amandoi. De atunci casa unde s-a intamplat asasinatul este bantuita de fantome.
In poza urmatoare vedem casa unde se intampla aceste fenomene paranormale.


Pe strazile intortocheate intalnim o gramada de vile somptuoase ale protipendadei de altadata.


Ajungem si la Biserica Greaca construita de etnicii greci la jumatatea secolului 19 in curtea careia se gaseste izvorul Tamaduirii unde in fiecare an dupa
sarbatorile pascale mii de credinciosi vin in pelerinaj la acest izvor sa ia apa sfintita facatoare de minuni.


Viorel si Nicu ma duc si pe o strada unde pe vremuri isi aveau sediu casele de toleranta si bordelurile. Tarfe din toate semintiile misunau pe aici pe vremea lui Panait Istrati si Hariclea Darclee.


Aproape de teatru "Maria Filotti" se afla si Muzeul Brailei sectia Istorie, pe unde au trecut personalitati de prim rang.

Angela Gheorghiu - Vissi d'arte (Tosca- Puccini