Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 24 octombrie 2012

20 - VeloTurul Europei 2012 (9000km in 123 zile prin 17 tari)- partea 20 (distractie apoi drama la Namur in Belgia)

In Franta am pedalat pe ruta Calais - Grand Fort Philippe - Bourbourg - Cassel - Steenvoorde - Mont de Cats Ziua urmatoare am pedalat pana la Mont de Cats, in varful unui mic deal unde se afla o manastire si un restaurant scump.
Aici ma intalnesc cu un cuplu de belgieni simpatici care-mi fac cinste o bere scumpa si-mi dau o modica donatie. O bere trapista cum se numeste costa 5EUR la 0,33cl. Cam scump asadar.
Intru in Belgia si am un traseu cu multe dealuri din nou. In varful unui BIG unde stau la o bere intalnesc si un afis interesant. Berea facuta pe la manastirile occidentale este printre cele mai savuroase din lume.
In Belgia pedalez pe ruta: Poperinge - Ieper si apoi iar intru in Franta in marele oras Lille. Langa acest oras intalnesc un om deosebit:Michelle Antoine, care ma invita la el acasa, ma omeneste, apoi merge sa-mi cumpere piese pt. bicicleta. Cheltuie cu mine 100EUR, apoi el imi schimba piesele: lantul, deraiorul, pinioanele, sabotii de frana si imi da si o camera super in vila sa peste noapte. Ramanem prieteni. Pornesc mai departe si intru iar in Belgia mergand pe ruta: Roubaix - Tournaix - Soignies - Nivelles -Sordbreffe - NAMUR - Profondville - Dinant - Givet. Tournaix este un oras care ma atrage destul de mult.
Cladiri impunatoare se gasesc in centrul sau istoric.
Seara ma prinde in varful unui deal unde gasesc o statiune turistica, sunt la Mont de l'Enclus. Stau la un restaurant, sarbatoresc un nou BIG. sunt in Walonia iar peste drum se intra in Flandra. Ma prinde si o furtuna iar eu stau si ma simt bine in continuare cu bere excelenta si muzica pe gustul meu. Imi scriu si jurnalul.
Ziua urmatoare gasesc un fel de monument al bicicletelor in localitatea Brakel.
Urmeaza sa pedalez spre Grammont unde gasesc un orasel infloritor.
De aici se urca pe piatra cubica spre un nou BIG unde se afla o statuie al lui Isus daca nu ma insel.
Continui drumul spre Soignies unde gasesc o catedrala cu o arhitectura originala.
Ma pun cu sacul de dormit la iesire din orasul Soignies langa un lac iar pe la 4AM vine un cetatean dubios si se aseaza pe o banca la vreo 4m de mine. Ma trezesc, sar ca ars din sac, cetateanul fuge iar eu am parte de un night riding pana pe la orele 6 cand se lumineaza si ajung in orasul Nivelles. Prima parte de night riding a fost mai fioroasa, aveam o catarare intr-o zona colinara printr-o padure infricosatoare si se auzea un zgomotos latrat de dulai. In localitatea Marbais, la micul dejun imi iau o teapa dand 7EUR pe 100g de carnat si 200 grame de cascaval si o mica caserola de salata de la un mic magazin satesc. Apoi zaresc un frumos castel.
Nu mai am mult de pedalat si ajung in Namur, un oras superb unde observ si o citadela in varful unui deal.
De aici o iau pe langa raul Meuse spre Profondville. Dupa ce pedalez doar cativa km. ma opresc in Wepion intr-un loc adorabil unde stau sa fac plaja, baie in rau si sa savurez niste bere Jupiler, preferata mea.
Intalnesc si niste gaste simpatice pe care le hranesc cu prajitura primita de la doamna Michelle.
Cand dau sa ma uit in bagajul meu unde pastram mancarea observ ca un paiangen si-a facut cuib asa ca nu-l mai deranjez vreo saptamana.
Suntem intr-o superba zi de vineri. De la un cetatean aflu ca la Namur incepe chiar azi de la ora 19 un festival renumit de muzica exotica cu participanti din Africa, America de Sud,etc. Nu voi rata evenimentul si pe la orele 20 dansam si eu pe ritm de samba cu fetitele braziliene si ma simteam minunat intalnind cheflii de talia mea. Viva la fiesta!
O brazilianca chiar a oferit o lectie gratuit de samba pt. participantii mai indrazneti. M-am distrat bestial si am reusit sa dau de cateva ori cu poponetul de pamant impleticindu-ma in picioare. Publicul era in extaz, sute de cetateni din toate tarile ne-au aplaudat si au ras de mine care eram unicul reprezentant al Romaniei. La final am discutat cu o brazilianca din trupa de ce sunt asa de neindemanatic la dans si cu ce treaba ma aflu pe acolo si de unde vin. Le-am facut si o poza superbelor protagoniste. Nu vor scapa de mine pt. ca va veni clipa cand voi ajunge si-n tara lor pe 2 roti! Aventura nu are sfarsit pt. boemul nostru subsemnat.
A urmat o serata magnifica, dupa ce m-am imprietenit cu un grup de tineri, muzica excelenta, bautura fina, mancare buna etc. La 3AM am mai avut energie sa pedalez doar 1km pana la poalele cetatii unde am dormit bustean. Dimineata ma trezesc si observ ca sunt o biata victima. In timpul noptii un infractor mi-a furat rucsacul. Si de aici s-a dus naibii tot planul de a calatori spre Ucraina trecand prin Cehia si Germania, o voi lua spre Franta, o voi lua spre Savoia unde am niste prieteni care poate ma vor ajuta. In rucsac aveam scule importante cum ar fi: incarcatorul la celular, acele la cort, stick de stocare a datelor, ax pt. roata din spate, colectia mea de monezi din toate tarile, cutitul meu etc. Dar spre norocul meu nu mi s-au furat ce aveam mai important: aparatul foto, banii, pasaportul, cardul. Deci in loc sa fac un tur de 21 de tari sunt nevoit sa ma multumesc cu un tur prin doar 17 tari datorita acelui nenorocit cetatean certat cu legea. O iau in jos urmand cursul raului Meuse, mai fac si 2 catarari BIG ce le am in cale iar in localitatea Yvoir cad de pe picioare ca si secerat. Abia pot sa mai respir, mi-e rau, si ganduri negre ma macina subit. Mi-a venit oare prematurul sfarsit? N-am nici asigurare medicala. Daca fac atac de cord? Valeleu! M-au ajuns blestemele. Chefurile sa fie de vina? Prea multa distractie, prea putin somn si multa suparare, uite ca era sa-l rapuneti pe Carpaticus. Dupa ce zac 2 ore pe un gazon la umbra unui copac langa raul Meuse, imi revin, slava Domnului si-mi continui periplul. Peisajele sunt tot mai frumoase pe masura ce ma apropii de Franta.
Intru in Franta pe la Givet si dorm cu sacul de dormit langa raul Meuse. Ziua urmatoare imi continui drumul pe langa rau trecand prin localitati pitoresti.
Parcurg un traseu spectaculos pe o pista ciclabila cu cateva catarari interesante pana ajung in Charleville Mezieres, orasul marelui scriitor, un poet damnat ca si mine: Arthur Rimbaud. Aici intalnesc o superba biserica.

Grupo Caliente - Samba - dedicatie pt. fetele din Brazilia care m-au invatat meserie la Namur