Totalul afișărilor de pagină

marți, 1 noiembrie 2011

Turul Octombrie Mon Amour 2011 - partea 6 (Aventuri prin Podisul Transilvaniei, zona Aiud- Tarnaveni - Medias)

Tot prin zona gasesc si o veche cruce de hotar probabil de pe vremea Imperiului Austro-Ungar.


Ajung si in Ramet care este una din comunele situate la cea mai mare altitudine din Romania. De la Valea Manastirii pana aici drumul urca vertiginos in serpentine. Panorama ce se deschide de aici asupra Muntilor Trascaului este impresionanta.


De aici inca mai am de urcat cativa km pe un drum prost cu o panta destul de lejera. Peisajele sunt de vis si-mi rasplatesc efortul pe deplin.


Apoi urmeaza o lunga coborare. Cobor inca 10 km pe drum nemodernizat iar cand ajung la fostul complex turistic Sloboda, astazi cazut in ruina, incepe si asfaltul spre bucuria mea. Drumul coboara pana in localitatea Livezile. Iar de aici mai am 7 km si ajung in orasul Aiud. Aici in centrul orasului intalnesc o frumoasa cetate medievala fortificata care dateaza din secolul XIV.


Vis-a-vis observ catedrala ortodoxa.


Aici fiind rupt de foame imi cumpar niste carnat si cornuri, mananc rapid si continui drumul.
Dupa ce am traversat Carpatii Occidentali, a sosit timpul sa traversez Podisul Transilvaniei. O iau spre Lopadea Noua. Inainte de Ciumbrud trec Muresul. Apoi ajung la Vama Seaca trecand prin Hoparta. Pe traseu am si catarari exact pe placul meu.


In urmatoarea comuna in Farau fac pauza sa beau o bere si am parte de o conversatie cu un domn foarte original, cu nea Fane care ma oripileaza cu intrebarile si cu suspiciunea sa. Nu putea nici cum sa creada ca fac asa tur. Credea ca sunt dintr-un sat din apropiere sau un vagabond fara de casa.
Pornesc din nou la drum si fac o pauza de masa in mijlocul salbaticiei.


Dupa satul Silea se termina din nou asfaltul si am parte de un drum de tara teribil de prost. Mai am si de trecut un deal iar pe traseu sunt si stane. Vai de viata mea! Asa sa arate Ardealul in anul 2011? Oare nu m-am teleportat in Africa cumva?


Pana la urma sunt atacat de 4 caini ciobanesti. Eu fac pe mine de frica, le vorbesc cu binisorul: "Cutu, cutu, stati cuminte, va implor, Carpaticus e om bun!" Noroc ca am si o paine feliata pe care le-o arunc si astfel scap de ei avand inima cat un purice iar pielea de gaina. Vai de bietul Carpaticus ca greu drum in viata si-a ales saracul! Ajuns in satul Herepea ma opresc sa beau o bere sa-mi dreg sufletul chinuit si inspaimantat. Pe aici lumea se uita ca la urs la mine. Cred ca sunt primul cicloturist cu bagaje ce trece prin aceasta salbaticie. Iar de aici spre satul Craiesti mai am de urcat un deal pe un drum chiar si mai dificil. Drumul de pamant se transforma in drum acoperit de nisip. Astfel ca ma simt ca-n Sahara.


Coborarea o fac in viteza cu super senzatii si risc maximal, pana in momentul cand la o frana brusca, cad de ma sparg tot. Sar peste ghidon si supravietuiesc cu o usoara sclantire a incheieturii bratului drept. Oh Yes! Adrenalina bat-o vina!


Pana la urma m-am ratacit pe coclauri salbatice si m-am trezit ca ajung in satul Dambau. De aici am mai pedalat 5km pana in Tarnaveni unde nu am oprit decat sa fac o poza la o catedrala.


Urmatoarea pauza o fac la Ganesti la superbul complex turistic "Butoiul Sasului". Mi-a placut atat de mult atmosfera si muzica de aici incat am decis sa raman peste noapte aici. A fost superb. Am mancat bine, am baut un vin excelent, m-am imprietenit cu 2 secui, le-am facut cinste si am fost lasat sa dorm intr-o camera cu mobilier de pe vremea lui Maria Tereza. A fost de vis.


Dimineata urmatoare inainte de a pleca am mai primit de la unul din secui o ciorba de fosole cu ciolan delicioasa si am facut o poza florilor de langa terasa unde m-am simtit atat de bine seara trecuta.


Apoi pornesc la drum si ma opresc in comuna saseasca Bagaciu. Aici intalnesc case super interesante de parca m-as afla in Bavaria. Ce pacat ca majoritatea sasilor au plecat fiind inlocuiti de rromi!


In centrul comunei gasesc o superba biserica saseasca fortificata datand din secolul XIV.


Prin aceasta localitate pedalez pe strada principala pana se termina asfaltul. Casele sasesti sunt bine ingrijite.


Apoi ma intorc si nereusind sa gasesc drumul spre Medias, am proasta inspiratie sa intreb o doamna sa-mi spuna pe unde sa o iau. Sunt trimis spre satul Deleni. Am de urcat un deal de toata frumusetea, apoi am o coborare pe cinste si in satul Deleni ma opresc la un magazin cu terasa sa-mi cumpar niste iaurturi de fructe, mananc ceva iar apoi stau la o bere.
Aici se baga un individ in vorba cu mine si ma enerveaza cu suspiciunile si cu intrebarile lui sacaitoare. Pleaca stimabilul si-n cateva minute ma trezesc cu masina politiei. Se pare ca acel individ a sunat la 112 sa spuna ca un infractor bea o bere in satul lor.
Politistul ma perchezitioneaza in spatele localului ca pe banditi si criminali iar apoi ma duce cu masina politiei la Politia din Tarnaveni sa ma verifice pe considerentul ca seman cu un criminal care a ucis pe nu stiu cine in Bucuresti.
"Hei dracie,Asta mai imi lipsea!" zic eu, dar nu am de ales, trebuie sa accept cu stoicism si fara sa comentez.
Bicicleta incarcata de bagaje o las langa local fara sa mi se permita nici macar sa o leg.
Pe traseu politistul da si drumul la girofar. Ce onoare pe mine: ma simteam ori ca un infractor ori ca un sef de stat. Vai cat deranj pt. Politia Romana sa-l duca pe Carpaticus pt. verificari.
Ajuns la Politia Tarnaveni sunt condus intr-un cabinet de criminalistica unde sunt fotografiat din toate partile si mi se ia amprentele minutios.
Pierd cateva ore, mai discut cu mai marii politiei pe acolo cat de mare infractor biciclist sunt eu si apoi negasindu-ma periculosul criminal cu care m-au confundat, acel domn politist ma duce cu masina din locul de unde am fost ridicat.
Se scuza si sa auzim de bine!
Inainte de a parasi acest sat fac si eu o poza la o poarta de lemn secuiasca sa am macar atata amintire din acest sat unde am trecut prin acest impediment suparator. Nu mi-am permis sa-i cer domnului politist sa ma lase sa fac o poza masinii de politie ca nu vream sa-mi aduc noi belele pe cap.


Apoi mai am un deal de urcat, iar coborare, intru in DN14A si chiar la intrare in judetul Sibiu e momentul sa sarbatoresc o noua zi plina de senzatii tari din viata mea. Mananc aici o tocana vanatoreasc cu ciuperci si mamaliga excelenta.
Vivat Aventura! Vivat Carpaticus! Traiasca si Bike Pelican Tulcea si tuturor celor care fac parte din acest club dobrogean!


Iata-ma din nou la drum. Dupa comuna Blajel mai am o catarare frumoasa de 2km apoi cobor spre Medias. Aici e momentul sa vizitez din nou frumosul burg medieval. Biserica Evanghelica Sfanta Margareta este vedeta indiscutabila a centrului istoric.


Ma bucur sa constat ca multe cladiri de patrimoniu au fost restaurate. Printre ele se afla si superba "Casa Honterus"

Cristian Vasile - Zaraza