Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 25 aprilie 2012

2) - Turul Papadiilor Panonice 2012 - 1000km in Europa Centrala - Partea 2 - prin orase din pusta: Oroshaza, Szentes, Kecskemet

Toti protagonistii turei sunt posesori de biciclete fiabile. George are un super Nishiki cum nu am mai vazut, Mircea un Univega.
Catalin are un Cube iar eu un Radon. Zarim si o bicicleta ce poarta numele intinsei campii ce urmeaza sa o traversam.
Si iar pornim la drum intr-un ritm alert. Eu si cu George o luam inainte cu o medie de 30km/h eu avand un bagaj de 25kg iar George carand si el un rucsac de vreo 8kg. La un moment dat dupa localitatea Kaszaper ne prinde o ploaie si ne adapostim dupa copaci caci vantul batea din partea stanga. Mircea si Catalin au ramas in urma si suntem ingrijorati ca nu mai sosesc.
Dupa 5 minute apar si ei intr-un mod original. Catalin il tracteaza pe Mircea. Se pare ca Catalin si-a rupt lantul si astfel s-a ajuns la aceasta metoda originala de deplasare prin tractare.
Dar nu peste multa vreme ajungem in orasul Oroshaza unde gasim un magazin de biciclete si pt suma de 3200FT (15EUR) Catalin se alege un lant nou.
In acest oras intalnim o frumoasa biserica.
Avem o vreme potrivnica cu vant puternic din fata iar Mircea este putin racit dar cu toate acestea pedalam puternic. Mai reusim sa pedalam doar 40km pana in orasul Szentes unde ne cazam la un camin al unui liceu, unde pt. 8 euro avem conditii acceptabile si putem face si un dus. Singurul inconvenient este ca nu avem voie sa aducem bauturi alcoolice in camera iar la ora 22 trebuie sa fim la camin. Iesim totusi la un local sa bem o halba si intarziem 2 minute din cauza ca eu am baut 2 halbe de pofta. Berea aici era excelenta si la un pret bun. Aici am injurat ca nu m-au lasat sa dorm cu cortul si sa ma simt mai bine si mai relaxat. Eu sunt un individ mai liber si nu suport constrangeri. Am dormit bine cu totii desi era cam cald, caloriferele fiind active. Multumesc lui Mircea pt. cazare.
Ziua urmatoare vizitam putin orasul care ni se pare Ok.
Apoi ne asezam pe o banca si mancam micul dejun: niste salam si branza topita ce am cumparat de la un supermarket.
Apoi mai vizitam putin orasul si ajungem intr-o piata inconjurata de cladiri impunatoare.
Tot aici este si statuia marelui revolutionar Kossuth Lajos.
In curand ajungem pe o pista ciclabila impecabila situata de-a lungul celui mai mare afluent afluent al Dunarii. Pe aici din nou prindem o viteza frumusica.
Intalnim si zone mlastinoase unde copacii par sa se ridice din ape insalubre.
Intr-un sat asistam la un moment umoristic: Catalin se sperie de o albina si iese cu pantalonii in vine afara din toaleta ecologica si-si face nevoile langa ea intr-o zona locuita. chiar vine si o masina si opreste la cativa metri de toaleta astfel ca mi se pare ca am cam facut neamul de ras. Asta este, sanatosi sa fim!
Putin mai departe baietii cad lati de oboseala caci au tinut un ritm prea tare pentru puterile lor. Eu din nou n-am ce sa comentez, trebuie sa tac si sa rabd.
Peste cativa km ajungem in orasul Kecskemet unde chiar la intrare intalnim o moara asemantoare cu cele din Olanda.
Vine si momentul pentru un mica incursiune culturala. In timp ce baietii se odihnesc pe o banca eu vizitez putin centrul incarcat de istorie al urbei.
Interesante palate printre care unul in stilul Renasterii italiene mi se perinda prin fata ochilor.
Intalnesc chiar si macheta in miniatura a centrului istoric.
Baietii se odihnesc linistiti in timp ce-mi continui obositorul tur al centrului istoric.
Pe o biserica gasesc un basorelief amintind de Revolutia de la 1848.

Az a Szep - Dedicatia speciala celor 3 ciclocrai panonici