Pantani Carpaticus - sunt un om cu o mare pofta de a descoperi viata si lumea din saua bicicletei. Am calatorit enorm in ultimii 20 de ani traind o viata intensa plina de aventura si adrenalina! Viata mea inseamna calatoria pe 2 roti, descoperirea naturii, intalnirea cu semenii si continua perfectionare a mea prin intermediul experientelor acumulate si a emotiilor traite! Pedalo ergo sum! Pedalez deci exist! Traiasca cicloturismul!
Totalul afișărilor de pagină
duminică, 24 decembrie 2017
Tura de 10 zile in Cipru pt. Octombrie 2018
Dragi prieteni care indragiti cicloturismul pt. luna octombrie va invitam la o tura sa descoperim insula Afroditei pe biciclete. Va fi un tur al Ciprului de aproximativ 550km pe care-l vom parcurge in 9 zile. Cipru este una dintre cele mai frumoase insule ale Mediteranei care se bucura de o clima subtropicala si are peste 330 zile insorite pe an. Este o destinatie perfecta pt. iubitorii de mare, de soare dar si de cultura, istorie si arta bizantina. Putem spune caci Cipru este o insula unde se intalnesc 2 continente si 2 culturi diferite, nordul apartinand Turciei si deci Asiei iar sudul cam doua treimi din insula apartin Europei prin populatia sa formata din ciprioti ortodocsi vorbitori de limba greaca. Traseul va fi unul de vis cu nenumarate plaje paradisiace, trecand prin sate traditionale dar si orase importante cum ar fi Larnaka, Lemessos, Pafos, Keryneia si Ammochostos. Vom trece atat prin zone turistice cu o infrastructura de invidiat dar si prin orase incarcate de istorie si arhitectura medievala bine pastrata. Vom avea si cateva catarari interesante mai ales in zona turceasca a insulei iar in sud si sud-est traseul va fi mult mai lejer cu multe piste ciclabile impecabile. Luna octombrie este ideala pt. turul insulei pe bicicleta caci cohortele de turisti sunt mult mai reduse iar vremea este perfecta pt. pedalat si apa marii are o temperatura ideala pt. baie. Va doresc sejur placut si va astept sa descoperim minunile Ciprului impreuna pe 2 roti!
Day 1, intalnire la aeroportul Henri Coanda de unde vom zbura spre Larnaka. Optional ne putem intalni si in Bucuresti de unde sa pornim impreuna spre aeroportul de la Otopeni. Dupa 2 ore de zbor, ajunsi in aeroportul international din Larnaka, pregatim bicicletele si azi vom pedala cativa km pana in centrul orasului unde vom petrece la o taverna si ne vom cunoaste mai bine. Vom dormi la un hotel in zona.
Day 2, LARNAKA - Zygi - LEMESOS, 70km
Vizitam centrul istoric al orasului unde gasim cea mai veche biserica din Cipru - biserica Agios Lazarus. De asemenea chiar langa mare putem vizita o fortareata medievala si o moschee interesanta. In apropiere de un lac sarac langa aeroportul international putem vizita complexul muzeal si moschea Hala Sultan Teke, un loc sfant al musulmanilor unde se pare ca este ingropata o matusa a profetului Mahomed. Aici e paradisul pisicilor cipriote. De aici pedalam pe un drum secundar pitoresc pe langa mare pana in localitatea turistica Zygi de unde incepe o catarare spre Kalavasos. Intram intr-o zona colinara cu aspect montan. Pedalam pe drumul B1 care este paralel cu autostrada A1 si are un trafic auto redus. In apropiere de Lemesos ajungem la un vechi sit arheologic si va urma o pista ciclabila de apropae 20km pana la iesire din Lemesos. Pe traseu putem sa oprim sa facem baie pe o plaja superba si putin cunoscuta de turisti in apropierea localitatii Alaminos, de asemenea pana in Zygi gasim multe plaje iar in apropiere de Lemesos si in Lemesos avem 10 km de plaje bine intretinute. Ne cazam in Lemesos la o pensiune sau hotel.
Day 3, Lemesos - Kolossi - Pissouri - PAFOS, 67,6km
Vizitam putin bulevardul din Lemesos paralel cu marea cu ale sale cladiri eclectice, moderne si biserici impunatoare. Vom avea o zi plina de istorie, in localitatea Kolossi admiram un bastion imens medieval si o bisericuta bizantina iar la doar cativa km distanta ne oprim sa vizitam ruinele antice ale stravechiului Kourion. Aici este si un muzeu interesant, o plaja paradisiaca si un restaurant cu specific pescaresc unde se mananca excelent. Urmeaza un traseu cu catarari usoare pe langa mare pana in statiunea Pissouri. Mai cativa km pana ajungem intr-un loc emblematic al Ciprului, Stanca Afroditei, locul unde se pare ca zeita dragostei s-ar fi nascut din spuma marii. De aici nu mai avem mult de pedalat pana in celebrul Pafos, un adevarat regal turistic incarcat de istorie. Pana sa ajungem in acest minunat oras vom trece pe langa mai multe livezi de portocali. Chiar la intrare in Pafos gasim multe complexe turistice unde putem dormi la un pret decent si sa ne rasfatam pe plaje de vis.
Day 4, Pafos - Pegeia - Neo Chorio - Pomos, 73km
Chiar la intrare in Pafos inainte de a intra in zona plina de complexuri turistice de npe litoral ne intampina o superba bisericuta unde e cazul sa ne reculegem putin. Picturile interioare sunt foarte reusite. Cateva ore ne ia sa vizitam acest oras fabulos al Ciprului care este practic un real muzeu natural unde intalnim catacombe, biserici bizantine vechi, mozaicuri din perioada romana, morminte milenare, cladiri vechi extravagante. In port putem admira si o fortareata iar turismul este foarte dezvoltat aici, orasul avand si un mall imens pe langa sute de hoteluri si restaurante. In continuare pedalam pe langa mare spre Pegeia si ajungem la Coral Bay, o plaja paradisiaca. Trecem pe langa multe plantatii de bananieri si ajungem in salbatica Peninsula Akamas unde se termina drumul asfaltat. De aici vom pedala vreo 25km pe off-road de calitate pana ajungem la asfalt din nou pe langa localitatea Neo Chorio. De aici incepe infrastructura turistica si vom avea o frumoasa pista ciclabila. Trecem prin cateva localitati turistice pana ajungem in oraselul Pomos unde gasim cazare la o pensiune.
Day 5, Pomos - Kato Pyrgos - Morfou, 58,6km
Imediat dupa Pomos gasim o frumoasa biserica in rusticul sat Pachyammos. De la iesire din aceasta localitate incepe o catarare lunga de aproximativ 8km, deci este foarte important sa ne aprovizionam cu apa in caz de canicula. Peisajul este de vis, ne bucuram de umbra chiparosilor si in departare vedem marea de azur. Pe traseu intalnim si multe capre iar in varful catararii dupa cam o ora de efort intalnim un sat abandonat. Pedalam cativa km pe un drum de culme iar apoi vine o lunga coborare pana in Mansoura, De aici drumul merge pe langa mare, traficul auto este foarte redus. Dupa Kato Pyrgos ajungem la vama cu Republica Turca a Ciprului de Nord. Aici trebuie sa prezentam cartile de identitate la control. De aici practic pasim in Asia, intalnim sate exact ca-n Turcia iar bisericile sunt inlocuite de catre moschei. Aici se schimba si banii, avem nevoie de lire turcesti dar se accepta si euro. Mai trecem pe langa doua statiuni litorale cu aspect oriental inainte de a aborda o usoara catarare spre orasul Morfou unde gasim cazare la pensiune. Aici preturile sunt mai bune ca in Cipru Turcesc, dar unii turci sunt mai lacomi si hapsani deci trebuie sa avem grija de unde cumparam si cu cine avem de-a face pt. ca eu am fost inselat si excrocat de cateva ori atat in Turcia cat si in Ciprul Turcesc. E drept ca majoritatea musulmanilor sunt oameni cu credinta in Allah si sunt oameni cumsecade.
Day 6, Morfou - Myrtou - Karavas - KERYNEIA, 45,2km
Vizitam putin orasul care pastreaza un farmec oriental. La loc de cinste putem admira aici renumita biserica a Sfantului Mamas care a fost un sihastru imblanzitor de lei. In continuare avem o catarare si intram intr-o zona plina de vegetatie abundenta. In departare se vad Muntii Pentadaktilos. Spre litoral avem o superba coborare si trecem pe langa niste lacuri. Trecem si prin niste sate turcesti traditionale. Peisajele sunt de vis. Urmeaza sa pedalam pe langa mare intr-o zona puternic urbanizata si ne vom caza in orasul Keryneia.
Day 7, Keryneia - Davlos, 59,4km
In acest acest oras-port aflat la doar 70km de Anatolia gasim unul dintre cele mai importantate castele din Mediterana de Est, datand din secolul XVI. Dupa ce ne plimbam prin animatul port urmeaza sa pedalam pe o sosea paralela cu marea. Aceasta parte a insulei este mai saraca ca cea sudica greceasca si gasim multe cladiri aflate in constructie. In drumul nostru se afla si castelul medieval Kantara, unul dintre cele mai importante de pe insula dar pt a ajunge la el trebuie sa urcam cativa km. Deci vizitarea sa ramane optionala. Ne continuam drumul pana in Davlos unde avem posibilitatea sa alegem o cazare la unul din cele 10 hoteluri din zona.
Day 8, Davlos - Trikomo - Ammochostos, 44km
Astazi incepem ziua cu o catarare de cativa km dar cu o panta usoara. Avem de traversat Muntii Pentadaktilos care au mai degrava infatisarea unor dealuri cu varfuri de pana la 400-500m in aceasta zona. Ajunsi in varf urmeaza coborarea pana Bogazi, statiune la Marea Mediterana. De aici vom avea de pedalat pe langa mare pe o pista ciclabila la nivelul celor de pe Coasta de Azur trecand printr-o salba de statiuni unde o sa avem multe ocazii sa facem baie in mare pe plaje amenajate cu toate facilitatile necesare. Pe traseu putem vizita ruinele vechiului oras antic de la Salamina si manastirea Sfantul Barnabas care este o adevarata perla a artei ecleziastice bizantine si care dispune si de un muzeu cu icoane bizantine vechi si artefacte din neolitic si antichitate. Fara discutie cel mai important reper turistic al acestei zile va fi vizitarea orasului Ammochostos care se mai numeste si Famagusta, unul dintre cele mai interesante burguri medievale din Mediterana. Orasul vechi este complet fortificat si pastreaza vestigii, palate, cladiri istorice si ruine de o inalta valoare cultural artistica. Dupa ce vizitam fascinantul sau centru istoric, aici vom avea nenumarate optiuni de o dormi la o pensiune sau hotel.
Day 9, Ammochostos - Paralimni - Protaras - Cavo Greco - Agia Napa, 55km
Astazi trecem din nou granita in Cipru grecesc. Trecem prin cateva localitati cu biserici bizantine vechi. Ajungem in oraselul Paralimni care are un centru istoric interesant. Urmeaza sa pedalam pe o pista ciclabila pe langa mare trecand prin cele mai celebre statiuni ale Ciprului care au o infrastructura turistica admirabila. Avem nenumarate posibilitati de a opri la o plaja pt. o balaceala in Mediterana. Vom pedala de asemenea pe o pista ciclabila lunga de aproape 25km intre Paralimni si Agia Napa, cea mai renumita statiune a Ciprului. Vom vizita si extremitatea sus-estica a insulei numit promontoriu Cavo Greco unde avem parte de o laguna albastra si de peisaje naucitoare. Aici vom face si o mica catarare pe off-road pt. a ajunge la un punct de belvedere unic prevazut cu un frumos pavilion dar si cu o ghereta de unde putem cumpara racoritoare sau o gustare. De aici pedalam pe o pista ciclabila pana in Agia Napa trecand printr-o zona magnifica. In Agia Napa pe langa nenumaratele hoteluri, restaurante si plaje putem de asemenea vizita si un muzeu intereant, o manastire medievala dar si un muzeu de scultura in aer liber.Cazarea o vom avea in Agia Napa la un hotel sau pensiune.
Day 10, Agia Napa - Xylofagou - Ormideia - Larnaka - Aeroportul International din Larnaka, 65km
Dimineata putem opta sa ne mai relaxam pe una din celebrele plaje din Agia Napa cum ar fi Nissi Beach de exemplu. In continuare pedalam pe o pista ciclabila pana ajungem intr-un mic port pescaresc unde se gaseste o straveche bisericuta bizantina si cateva restaurante renumite. De aici parasim pista ciclabila si vom pedala pe un drum secundar spre Xylofagou trecand prin Liopetri unde iar intalnim biserici interesante. De aici pedalam pe B3 iar imediat dupa Ormideia drumul nostru va fi spectaculos, ultimii 20de km pana la aeroportul de langa Larnaka vom pedala pe o pista ciclabila avand posibiliattea sa mai facem popasuri de balaceala in mare. Seara vom lua avionul spre Bucuresti dupa o splendida vacanta activa pe insula Afroditei.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)