Totalul afișărilor de pagină

vineri, 4 noiembrie 2011

Turul Octombrie Mon Amour 2011 - partea 11 (prin Mt. Bodocului si superbul TARGU SECUIESC)

Dupa 3 ore de asteptare timp in care mai sorb din vin si mai discut cu domnul George despre aventurile mele, vazand ca ploaia nu vrea sa inceteze, ma vad nevoit sa incalec "magarul de sarma" si pornesc la drum. Promit ca voi reveni la aceasta superba pensiune unde m-am simtit atat de bine.


Pedalez pe DN11B, peisajele sunt atractive dar sunt eclipsate de ploaia mocaneasca.


Pe traseu din nou intalnesc multe turme de oi si iar scap neatacat de catre dulai, spre mirarea mea.


Traversez Muntii Bodocului. Pedalez pe un fals plat, dar mai am si cate o mica catarare.


Traseul meu este pe langa Raul Casin pe care-l zaresc de cateva ori.


Pana in localitatea Sanzieni sunt ud tot. Aici gasesc un frumos portal de lemn secuiesc.


Mai pedalez 5km si ajung in Tg. Secuiesc. La intrare in oras sunt curios sa vad cum arata un cimitir secuiesc.


La intrare in cimitir intalnesc o noua frumoasa poarta de lemn.


Urmeaza sa ma plimb pe ploaie pe strazile municipiului.


Centru istoric arata foarte bine cu case mandre bine intretinute. Aici pot admira si statuia lui Gabor Aron - ofițer de artilerie din al 2-lea Regiment Secuiesc de Infanterie, trecut de partea revoluției maghiare, erou al Revoluției Maghiare din 1848.


Casa de cultura, o superba cladire vopsita in albastru, imi place cel mai mult.


De asemenea, parcul din centru arata foarte bine.


Biserica Reformata-Calvina care dateaza din sec. XVIII si este una din cele mai mari biserici din Ardeal avand o capacitate de 1000 de locuri.


Apoi caut un restaurant sa mai scap de ploaia rece care m-a murat pana la piele. Gasesc pana la urma la iesire din oras spre Bacau, pensiunea Westfalia care este printre cele mai tari din Ardeal fara nici o exagerare.
Pt. inceput sunt fermecat de o pictura murala pe gustul si dupa asemanarea mea.


E momentul sa consum cate ceva sa ma incalzesc. Intre timp mai vizitez restaurantul. Desopar cu bucurie si o fotografie a neuitatei dive holiwoodiene Marilyn Monroe.


Domnul Laslo, stimabilul ospatar ma serveste cu o tuiculita delicioasa din partea casei cand aude cu cine are onoarea. Apoi stam la povesti si aflu ca si dansul este practicant al ciclismului. Are o cursiera tare si cat e anul de lung in clipele sale libere strabate Tinutul Secuiesc in viteza. Bravo Laslo! Tine-o tot asa!


De la el aflu caci Zoltan Papp, singurul cetatean al Romaniei care a pedalat 1000km in mai putin de 48ore, este de aici din Tg. Secuiesc. Imi da chiar numarul sau de telefon, il sun pe marele Zoli dar din pacate acesta este plecat cu familia si nu-mi raspunde la telefon. Ratez intalnirea cu acest mare ciclist roman dar ma intretin cu Laslo. Acesta imi rezolva gratuit si o pereche de tenisi uscati, ce sunt cu 2 nr. mai mari decat adidasii ce-i port eu, dar adidasii mei fiind uzi si putin deteriorati, sunt foarte multumit de noua mea incaltaminte.
Mi se face foame si comand un guyas care se dovedeste a fi delicios.


Apoi incep sa beau bere Ursus, ascultand muzica excelenta. Mai fac o vizita prin restaurant si dau peste un interesant tablou.


Un fin obiect de portelan imi atrage atentia.


Petrec aici cateva ore agreabile, caci ploaia nu da semne sa se opreasca. mai vizitez si curtea pensiunii. Aici admir niste trandafiri galbeni.

Charles Aznavour - Sa jeunesse

Turul Octombrie Mon Amour 2011 - partea 10 (Vreme rea prin Tinutul Secuiesc)

Ziua urmatoare ma prinde vremea rea in municipiul Miercurea Ciuc. Pt. inceput vizitez orasul. Aici intalnesc un monument ciudat.


Ma plimb prin centru si caut un restaurant.


Pana la urma nimeresc un restaurant vechi de 40 de ani care se numeste Tosca. Aici mananc un guyas excelent si astept vreo 2 ore poate se mai indreapta vremea ascultand o muzica excelenta si intretinandu-ma cu o unguroaica draguta.


Apoi vizitez un targ traditional unde gasesc de toate minunile.


Pe aici intalnesc si un secui in straie traditionale foarte frumoase.


La acest targ dau si peste un bostan gigantic.


La un stand intalnesc si niste papusi dragute.


Merg mai departe si intalnesc si cladiri impunatoare.


Ajung si la cetatea Miko (secolul XVI).


Trebuie sa-mi continui drumul desi vremea este cam nasoala. Pedalez pe DN12, un drum destul de circulat care merge spre Brasov. In localitaea Sancraieni observ o inedita statuie de lemn reprezentand o batrana.


Bate un vant puternic din fata iar eu sunt putin racit si ma apuca si o durere de masea. Se pare ca ploaia va fi iminenta. Temperaturile sunt cam scazute, doar cateva grade Celsius. In apropiere de localitatea Sanmartin ma mai opresc sa fac o poza spre Muntii Ciuc.


La Cozmeni intalnesc o biserica romano-catolica fortificata in stilul gotic ce dateaza din secolul XV.


Pe zidul de fortificatie al bisericii s-a asezat o placa comemorativa in anul 1720, in amintirea celor 826 de victime ale epidemiei de ciuma din 1719.


De aici o iau spre Tg. Secuiesc. Am o catarare de cativa km si incepe sa ploua marunt la o temperatura de doar 3-4 grade Celsius. Peisajele sunt frumoase iar eu ma incalzesc pe catarare.


Dupa 3-4 km de catarare ajung si-n pasul Nierghes(878m). Din pacate nu am noroc, aici nu este nici o cabana si n-am unde sa ma adapostesc. In varf se afla doar o casa de vacanta particulara. Sunt nevoit sa cobor spre localitatea Casinu Nou.


Fac coborarea, ajung si-n Casinu Nou unde nu gasesc nici un bar sa ma adapostesc de ploaie. Merg mai departe pe Valea Casinului printr-o zona salbatica unde intalnesc mai multe stane, dar spre bucuria mea nu sunt atacat de caini. Imediat dupa intrarea in judetul Covasna ajung la pensiunea Cupidon unde ma decid sa raman sa astept sa mai treaca ploaia.
Pt. inceput comand o ciorba de vacuta si o bere. Stau o ora, astept 2 ore, ploaia in loc sa se opreasca, creste in intensitate. Ma decid asadar sa ma pun cu cortul prin zona.
Deocamdata raman sa mai beau niste bere. Admir si interiorul pensiunii care este frumos decorat cu tot felul de obiecte superbe. Printre ele observ si o piesa de muzeu.


De asemenea imi place mult un bibelou reprezentand o scena de vanatoare.


Pana la urma domnul care lucreaza la pensiune care este foarte de treaba, ma lasa sa dorm la subsol, in sala de jacuzzi, pe o saltea caci imi spune el prin zona sunt multi ursi si nu vrea sa risc. Pt. prima data in viata dorm si-n sala de jacuzzi asadar. Conditile sunt excelente, salteau este insa cam moale si este cam cald. Asa ca ma fatai cateva ore pana sa adorm.


Aici am acces si la o baie dotata si pot in sfarsit sa-mi rad barba reusind sa ma tai frumos.


Toata noaptea a plouat. Nu stiu ce m-as fi facut in cort. Acest minunat om m-a salvat. Ziua urmatoare, domnul George, salvatorul meu imi da gratuit si un mic dejun copios. Seara trecuta facusem o consumatie frumusica, pensiunea Cupidon fiind una de lux si destul de scumpa.
Deoarece ploua in continuare comand un excelent vin unguresc din anul cand am facut cele mai grele catarari pe drum asfaltat din Europa.

Nicolae Furdui-Iancu - Noi suntem romani!