Totalul afișărilor de pagină

joi, 24 septembrie 2020

15 - Expeditia Dor de Dolomiti 2020 (2500km in 34 zile)

Sunt intr-o zona extrem de importanta din punct de vedere geopolitic si geostrategic. Aici practic este frontiera intre Occident si Orient. Italia si Austria sunt foarte aproape, dar inca pedalez in extremitatea de Nord-Vest al Balcanilor de vest, in fosta Yugoslavie comunista. In zona s-au dat lupte grele pe vremea Imperiului Austro-Ungar dar mai ales in cele 2 razboaie mondiale. Astfel ca multe fortificatii militare pot fi intalnite in zona.
Tot aici se gaseste si o pestera pe care o vizitez si un traseu turistic spectaculos.
Drumul urca incet pe langa un afluent al raului Soca.
Infrastructura rutiera este de buna calitate. In departare se vad Alpi Giulie.
In localitatea alpina Log pod Mangartom nu reusesc sa gasesc nici un market deschis sa-mi cumpar apa dar in schimb gasesc o statuie de lemn nostima si rizibila.
La iesire din localitate incepe catararea adevarata. Dupa cativa km e cazul sa fac o mica pauza de odihna langa drum unde gasesc o gramada de frunze vestede si ma pot relaxa confortabil.
Dupa inca cativa km de catarare ajung in satul aflat la cea mai mare altitudine din Slovenia. Strmec e un sat idilic rupt parca din povesti.
Din pacate aici ma prinde ploaia si temperatura scade brusc.
Aproximativ 30 minute ma adapostesc langa o troita.
Pana la urma sunt nevoit sa continui drumul pe ploaie caci nu am mancare. Va trebui sa ajung la o localitate. Aproape de varful pasului trec printr-o zona cu fortificatii de pe vremea primului razboi mondial.
Mai putin pana la intrarea in Occident. Aici nici urma de control vamal in ciuda pandemiei.
Chiar in pas la cativa metrii inainte de intrarea in Italia gasesc un restaurant. Deoarece incepe sa ploua torential voi poposi aici cateva ore. O bere Lasko la sticla costa 3,20EUR, cel mai scump pret ce l-am intalnit in Slovenia. Aceasi bere la market costa doar 1,06EUR. Slovenia ramane o tara fabuloasa pentru cicloturism.