Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 8 februarie 2020

27)- Romania - Cipru pe 2 roti 2019 (3800km in 62 zile)

Ajung in Kukukerenkoy unde voi petrece o seara agreabila la un local cu englezi apoi dorm in zona cu sacul intr-un hotel dezafectat.
Day 55) Kukukerenkoy - Gecitkale - Iskele Azi traversez Muntii Pentadaktilos. Sunt doar 3km de catarare apoi de la Gecitkale fac stanga si ma opresc in Iskele. Aici admir o bisericuta bizantina.
Apoi ma relaxez pe plaja si voi dormi in apropiere.
Day 56) Iskele - Salamina Pedalez 10 km si ajung la situl arheologic de la Salamis, cel mai important din intreg Ciprul. Scurt Istoric preluat de pe net - Salamima (gr. Σαλαμίς) este o cetate antică, port pe coasta de est a insulei Cipru. În istoria Bisericii creștine este cunoscută pentru că este menționată în Noul Testament ca fiind vizitată și evanghelizată de apostolii Pavel, Barnaba și Marcu (Fapte 13, 5), dar și pentru că este legată de numele sfântului Epifanie de Salamina, sfânt și teolog al Bisericii Ortodoxe, contemporan cu sfântul Ioan Gură de Aur. În timpul Imperiului Roman Salamina făcea parte din provincia Cilicia. Numărul evreilor din oraș era important în Salamina și în Cipriu în general, iar cetatea a avut de suferit în timpul unei răscoale a evreilor din anii 116–117 d.Hr.[1]. În prima sa călătorie misionară, apostolul Pavel a predicat în sinagoga din Salamina (Fapte 13, 5), pentru ca apoi să evanghelizeze și alte locuri din insula Cipru. Apostolul Barnaba era originar din Cipru. După ce a evanghelizat în mai multe locuri din lume, el a fost martirizat de către evrei în Salamina în anul 61 şi a fost înmormântat de către Sfântul Marcu. Mulţi bolnavi şi-au găsit vindecarea la mormântul lui, al cărui loc a rămas necunoscut până la Sinodul IV Ecumenic, în anul 451, când Sfântul i-a apărut Arhiepiscopului Anthemius în vis dezvăluindu-i locul. Se crede că această apariţie şi găsirea moaştelor făcătoare de minuni ale Sfântului Barnaba este ceea ce a oprit Patriarhia Antiohiei să înglobeze Ciprul în jurisdicţia sa şi de atunci această Biserică din Cipru, de origine apostolică, este autocefală. Sfântul apostol Barnaba este considerat întemeietor al Bisericii Ortodoxe a Ciprului. Moaștele sale se găsesc în Mănăstirea care îi poartă numele, la Salamina. La începutul secolului al IV-lea mai multe cutremure au distrus Salamina. Orașul este reconstruit în timpul împăratului Constanțiu al II-lea (337–361) și renumit Constanția, după numele împăratului. În această perioadă orașul devine scaun episcopal. Unul dintre cei mai faimoși teologi și episcopi din secolul al IV-lea, sfântul Epifanie de Salamina (315-403), prăznuit la 12 mai, a fost episcop de Salamina, începând cu anul 376 și până la moartea sa, în anul 403. În secolele V-VII cetatea Salamina a suferit un declin lent și a fost abandonată în a doua jumătate a secolului al VII-lea, în timpul invaziilor arabe, după mai multe distrugeri în timpul cuceririlor califului Muawiyah I, locuitorii mutându-se treptat în cetatea vecină Arsinoe (Famagusta), situată la 5-6 km sud de Salamina.
Vizitez amfiteatrul.
Intalnesc mozaicuri.
Admir colonadele.
Of marete umbre! Sic tranzit gloria mundi!
Situl este napadit de flori, boscheti si buruieni.
Turistii sunt cam putini azi.
Toata viata mi-a placut sa ma furisez printre ruine.
Urmeaza inca o saptamana de relaxare la Ayia Napa!
Apoi urmeaza cateva luni de minunata munca la hotelul Silver Sands din Protaras.
Cele 2 luni de ciclovacanta de pe 2 continente m-au costat doar 2000euro! Traiasca cicloturismul!
Hai noroc la toata lumea!
Nu voi uita niciodata papuceii mei de casa care au vazut atatea aventuri!
Dupa prima saptamana de munca am si avut parte de primul accident!
Traiasca cicloturismul!