Totalul afișărilor de pagină

marți, 8 decembrie 2020

4 - Expeditia Dor de Carpati 2020 (800km in 12 zile)

In timp ce savurez o pizza delicioasa aici la localul de langa panteon primesc un mesaj de la Cosmin, un prieten care detine o pensiune in Abrud si sunt invitat la el. Deci traseul meu va suferii schimbari. Nu mai merg la Deva, de la Brad o voi lua spre Abrud.
La intrare in municipiul Brad intalnesc un mot imbracat ca de iarna desi afara sunt peste 25 grade Celsius.
Din Brad o iau la stanga pe DN 74 si prima oprire o fac in Criscior sa vizitez o biserica traditionala.
Aici se afla si un cimitir interesant.
Admir si niste cruci vechi. Sunt atras de misterul vietii de apoi. Eu nu strivesc corola de minuni a lumii caci eu iubesc si flori ba chiar si morminte, spunea candva un prieten al sufletului meu care si el a fost indragostit de cultura si arta. Repauzatii intr-u Domnul din pozele urmatoare au fost contemporani cu dansul si au prins Marea Unire, adica apogeul fericirii acestui neam obidit. Copiii nostri vor apuca desigur vremuri chiar mai stralucite. Deocamdata belim ochii in tehnologia digitala si ne pierdem viata muncind ca sa apucam sa facem o evadare in Maldive sau macar in Thassos. Dumnezeu cu mila!
Inainte de a pleca admir putin pictura din pronaos.
Chiar pe langa biserica avem o cale ferata monunent istoric.
Dupa Zdrapti ma opresc sa ma odihnesc o ora la umbra pe iarba. La iesire din Buces incepe o catarare de 8 km in serpentine pana in pasul Buces-Vulcan (715m). Aici e intrarea in judetul Alba. Mai am doar 15km pana la pensiunea Silinel unde ma intalnesc cu prietenul Cosmin.
Recomand calduros aceasta pensiune unde se mananca bine, camerele sunt decente iar preturile sunt moderate.
Curtea pensiunii este amenajata cu bun gust cu ornamente interesante in stil clasic.
Gasesc si o reclama cu berea mea preferata.
Ne bucuram sa ne revedem, povestim multe, ma intalnesc si cu prieteni de-ai sai si cu prietena sa, Dana. Am parte de o seara agreabila, sunt omenit foarte bine cu gratar de porc si cu vin de crama pe saturate. Ulterior primesc o camera excelenta si dupa ce fac un dus ma pun si eu la somn.
Day 4) Abrud - Sebesel Dupa un somn reconfortant, dimineata urmatoare ma intalnesc iar cu Cosmin. Primesc un mic dejun copios. Ma intalnesc si cu niste prieteni de-ai sai care-mi fac cinste niste beri. Povestim, ne simtim bine iar la plecare Cosmin si cei 2 prieteni ai sai imi fac o cheta astfel ca ma trezesc ca-mi voi reconfigura din nou traseul. Adica in loc sa o iau spre Arieseni voi merge spre Alba Iulia sa fac si Transalpina. Multumesc frumos dragi prieteni din Abrud. Abia astept sa ne revedem si va astept si eu pe la mine prin Ineu cu mare drag. Ma asteapta un traseu deosebit de pitoresc de traversare a Muntilor Trascaului spre Alba Iulia. Dupa cativa km pedalati pe DN 74, o iau la dreapta pe DJ 1071 spre Mogos. Primul popas il fac in satul Coleseni unde observ o cruce de lemn monument istoric.
Pana in comuna Mogos voi trece prin multe sate traditionale cu o arhitectura taraneasca arhetipala.