Totalul afișărilor de pagină

joi, 8 ianuarie 2009

Turul Banatului In Decembrie









Salut prieteni
Ieri seara m-am intors din una din cele mai dificile si extreme cicloexpeditii din viata mea. Am fost plecat 10 zile in turul Banatului pe ruta Ineu – Siria – Arad – Periam – Timisoara – Tormac – Bocsa – Doclin – Oravita – Naidas – Bazias – Moldova Noua – Orsova – Herculane – Mehadia – Domasnea. De aici am fost nevoit sa iau trenul caci inghetasem si ma saturasem de dormit la cort pe asa o vreme capricioasa si rece.
Am trait momente memorabile, si turul a fost unul reusit desi am avut de suferit din cauza vremii; m-am luptat cu indarjire cu ploaia si mai ales cu vantul frontal violent care pe langa localitatea Coronini de langa Moldova Noua a reusit sa ma invinga pentru o scurta perioda literalmente spulberandu- ma in afara carosabilului in campul de langa Dunare. Deci am avut parte de momente dramatice dar si satisfactile au fost pe masura. Concluzia ca se poate face si ture mai lungi chiar si-n perioada de iarna dar trebuie sa ai un echipament adecvat, o buna conditie fizica si o vointa de fier pentru a te lupta cu conditile meteo nefavorabile.
Cel mai bine m-am simtit la Herculane si pe Defileul Dunarii.
Cu prietenie,
Claudiu
Mda, profitind si de o insomnie subita ce m-a apucat, de ciuda si de oftica ca s-a dus inca un ciclotur, ma apuc sa va mai relatez despre peripetiile mele din aceasta ultima aventura pe 2 roti. In primul rand din pacate pt mine peisajele le-am cam ratat, in sensul ca am prins o vreme ploioasa, cetoasa si vantoasa de mi-au bulit bucuria vizuala, asa ca nu e mare paguba ca n-am facut poze. Oricum voi face un filmulet si-l voi pune pe you tube din aceasta tura.
In primul rand aceasta tura a fost pt mine un fel de cantonament cu dezlegare la bere, un test de vointa si un fel de ritual (din 5 in 5 ani ies la cate o tura de iarna de cateva sute km sa sarbatoresc ziua nationala si pasiunea mea pt aceasta fericire pe 2 roti). Daca in urma cu 5 ani faceam in aceasta perioada un tur al Apusenilor, iar pe 1 decembrie eram la Alba Iulia, acum am preferat sa fac un tur al dragului meu Banat, Defileul Dunarii fiind cea mai frecventata ruta de catre cicloturistii straini si una dintre cele mai atractive din lume, mai spectaculoasa chiar decat celebra Passau -Viena. Am facut deja turul Banatului de vreo 10 ori deci doar perioada calendaristica a constituit o noutate pt mine.
Cel mai greu a fost lupta cu vantul, in fiecare zi am avut vant frontal, iar ajungand pe langa Dunare acesta s-a intensificat de m-a indoit si m-a aruncat in sant, dar eu am continuat pe bicicleta chiar daca inaintam cu 2 km pe ora. O experienta ce n-o voi uita niciodata.
Va recomand ruta Bazias- Drobeta. Este fantastica iar parcurgand-o cu bicicleta nu se poate sa nu te indragostesti de cicloturism. De data asta eu am pedalat cam jumate din clisura Dunarii pe noapte. Am patit necaz mare la vreo 15 km inainte de Dubova, drumul fiind execrabil, eu pedaland puternic, intrand intr-o groapa am facut explozie la cauciucul din spate( aveam un bagaj de 20 km pe portbagaj si un rucsac de 10 kg in spate.) Nu aveam cauciuc de rezerva asa ca am continuat pe langa bicicleta inca o ora jumate pana m-a oprit un echipaj al politiei de frontiera ce m-a legitimat, apoi m-am intalnit cu un paznic de la o firma de constructii de la drumuri si poduri care mi-a propus sa facem schimb de biciclete; eu am acceptat si asa m-am scapat de harbul de semicursiera Torino( e bicicleta cu care am pedalat in reportajul facut de Realitatea Tv) M-am ales cu un jaf de MTB STYXX tot ruginit, cu pinioanele si lantul ruginit, spitele slabite, etc, dar care era mai bun decat harbul meu care era probabil contemporana cu marele "il campionnissimo Fausto Coppi, mentorul mentorului meu Marco Pantanni, la statuia caruia din celebrul pas Pordoi din Dolomiti anul trecut am jurat cu lacrimi in ochi, ca voi fi un nume de referinta in lumea cicloturismului mondial ( nu va fi usor considerand ca recordul mondial apartine lui Heinz Stucke care a pedalat in 193 tari peste 550 000km). Eu am ajuns deja la peste 100 000km si am sanse daca am zile in urmatorii 50 ani sa-l intrec( desi e greu fara sponsori, 10 ani m-am sacrificat pt pasiune.
Aici a inceput cosmarul meu, a trebuit sa improvizez si sa duc 30 de kg bagaj in spate; am constatat si ca rotile erau cam moi si eu nu aveam pompa buna. Asa ca la 2 AM am ajuns in Orsova unde am luat snacksuri de la o benzinarie iar apoi dupa ce m-a interpelat un smecher am urcat spre manastirea sf Ana pe ploaie unde mi-am pus cortul pe o pasune pe la 3 AM. Ziua urmatoare m-am dus la Herculane sa-mi revin, acolo am stat 2 zile sa-mi trag sufletul si sa mai si ma cinstesc nitel ca bat sarbatorile la usa. Ce superb a fost la baile calde din grota de la 7 izvoare combinate cu plonjarile in apa rece a Cernei, un deliciu. Cu cortul am dormit langa hotel Dacia, starnind rasul turistilor. In continuare dupa inca o noapte naspa la 2 grade langa localitatea Plugova de a cazut si cortul peste mine ca-i lipsea niste ate, nu era bine ancorat, cu doar 11 lei, deci muritor de foame a trebuit sa iau trenul de la Domasnea pana la Timisoara, un cosmar negocierea cu nasul. Apoi in Timisoara am scos banii de pe card ce mi trimisese mama intre timp si am luat trenul spre Arad de unde ai venit parintii cu masina sa-si duca panarama si "nebunul" acasa.
O tura fabuloasa! TRaiasca cicloturismul!
Cu prietenie,
Claudiu

Un pios omagiu ilustrului montaniard Ionel Coman



Dragi prieteni ai muntelui, dati-mi voie sa-mi exprim si eu sa-mi exprim durerea si opinia cu privire la acest trist eveniment.
Nascut fiind la Brasov, iar tatal meu fiind iubitor de munte, am cunoscut muntii din zona inca de la varsta de 3 ani, aveam sa raman marcat pe viata de atractia si de fascinatia muntelui.
Personal nu l-am cunoscut pe domnul Coman, dar am citit despre el si l-am admirat enorm.
Pacat ca nu exista nici un remediu impotriva necrutatoarei legi a firii, blestemul crunt al omenirii. Indiferent ce faci, indiferent cine esti, pana la urma trebuie sa te conformezi si sa pleci. Ferice de oamenii care lasa in urma amintiri luminoase, fapte marete demne de urmat de cei care vor veni dupa ei. Un asemenea om a fost si domnul Coman, un exemplu viu, a carui caracter de o rara verticalitate a fost cizelat de maria sa muntele, care este cel mai mare demiurg al caracterului uman.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! The rest is silence! Clipa ramai! Mai multa lumina!
Si v-as ruga pe voi, cei poate ajunsi deja la varsta senectutii, voi, cei mari iubitori ai muntelui si cunoscatori ai sacrilor Carpati ( caci aici ne-am nascut, aici ne vor popi si pe noi ), sa va continuati misiunea de o importanta emblematica si aproape mesianica, de a indruma tanara generatie spre fericirea efemera dar sublima pe care doar muntele ne-o poate oferi.
Asa sa va ajute Dumnezeu!
Iar noi tineretul avem datoria sa va iubim, sa va respectam, sa ne inclinam in fata dumneavoastra si sa va urmam cu fidelitate si cu recunostinta.
Cu respect,
Claudiu Moga

Dinu Mititeanu <
dinum@cluj.astral. ro> wrote:
A mai apus o stea.... Un OM care a iubit nespus de mult Muntele,
frumusetile si verticalele sale, un om care a pus pe hartie in 8 carti
sentimente si intamplari din numeroasele sale ture pe munte, a plecat
spre alte taramuri. Un om care prin cartile sale i-a indemnat pe multi
tineri sa caute in Munte bucuriile despre care a scris in acele carti.
Din nou trebuie sa fac cu durere in sufet o mutare in site-ul meu:
http://vx.ro/ dinumititeanu/ ionel-coman va trece de la "Veterani" la
"In Memoriam". Omul care s-a regrupat de sute de ori in traseele
pitonate de el sau de altii, a ajuns acum si si-a facut auto-asigurarea
in Ultima Regrupare ! Vineri va fi condus pe ultimul drum pamantean in
Brasov, orasul in care dupa terminarea facultatii, El- nascut la Braila
in 6 decembrie 1920, s-a stabilit pentru tot restul vietii pentru a fi
cat mai aproape de munte.

Odihneasca-se in pace,

Dinu Mititeanu

Cicloturul European iunie -iulie 2007










Va salut dragii mei! Claude Benistrand, presedintele celui mai important club de ciclocatarare din lume (Club des Cents Cols), unde banuiesc ca voi fi din nou primul membru din Romania, ca de obicei, m-a rugat sa-i fac o relatare a aventurosului meu tur european, in vederea publicarii intr-o revista de specialitate.

Dragi ciclomani poligloti va ofer sansa sa gustati relatarea unui tur fabulos in distinsa si romantica limba a lui Balzac. Astept si pareri, daca agreati. Scuzati ca lipsesc diacriticile.

Sa va pregatiti de un an de exceptie si haideti impreuna sa dezvoltam cicloturismul in Romania si sa schimbam mentalitatea celor pentru care miscarea si bunul gust nu inseamna nimic.

Astept sa va mai inscrieti in clubul BIG Challenge, unde avem deja 31 romani. Bravos!

http://www.challenge-big.eu

Lecturare placuta va doresc!

Je me suis decide a vous raconter un peu sur mon periple a velo, de l'ete passe.

Tout d'abord je commence mon voyage au 4 juin, a 21 pendant la soiree. J'ai pedale tout la premiere nuite car je souffrais d'insomnie. Dans la premiere journee j'ai pedale 230km, mon record pour la randonnee. Je me suis senti tres bien au lac du Balaton, ou l'infrastructure touristique est tres bien developpee. A cause d'un orage je suis entre en Slovenie a minuit et dans une village pres de la frontiere, comme je me deplacais vers Maribor, j'ai ete invite par quelques jeunes mecs a participer a une fete, ou j'ai fait bombance jusqu'a 4 AM. Ensuite, un peu grise, j'ai campe sauvage pres d'un eglise, que Dieu m'en pardonne. J'ai dormi seulement 3 heures et j'ai deguerpi pour n'etre pas chasse par les citoyens. Mais les slovenes sont tres gentils. Et puis apres Maribor j'ai pedale a cote de la riviere Drave, des paysages magnifiques, j'ai passe par Dravograde et je suis entre en Autriche, ou j'etais choque par la proprete et la beaute et j' etais attriste de constater que les prix etais trop hauts pour mon budget de seulement 12€ par jours, donc je ne pouvais plus boire aucune biere dans les bars. J'ai pedale a cote de la riviere Drave et puis a cote du lac Wurther See et apres exactement 6 jours que j'etais parti je me trouvais a la base de mon premier col alpestre: Wursen Pass avec une inclinaison de 18%, le plus dificile col de mon tour. Et ensuite je suis entre en Slovenie, de nouveau, j'ai fait le Vrsic col (1611m),dans les Alpes Juliens, tres jolis, mais maleureusement, quand je descendais vers Soca, mes freins ont cede et j'etais force a freiner avec mes chaussures, avec le pied gauche et j'ai detruit mes chaussures. En route vers l'Adriatique j'ai rencontre un mec tres gentil, un mecanicien tres adroit qui m'a repare les freines. Puis je suis alle jusqu'a Monfalcone a la mer pour me laver et tout de suite je me suis dirige vers les Alps, vers les Dolomites pour accomplir un reve fabuleux de mon ame. A Udine j'ai achete les moins chere espece des sandales de plages avec seulement 4€ et ensuite je me trouvais dans la bizarre situation de faire les cols alpestres en Dolomites, equipe tres precairement. Ainsi j'ai pedaler environ une semaine en montant 18 cols alpestres en sandales, parmi lesquels: Pordoi, Sella, Gardena, Costalunga, Campolongo, Lavaze, Rolle, Duran, San Pellegrino, Cibiana, Valles, Cereda, Aurine, Mauria, Tonale, Aprica etc. Dans les Dolomites il pleuvait chaque jour, mais j'etais touche par la beaute des paysages. En descendant col del Aprica une voiture est arrete et j'ai eu la grande chance de rencontrer un ex-cycliste professionnel Raimondo Vairetti, qui impressionne de mon tour m'a donne son adresse et m'a dit de lui rendre visite pour causer et m'aider un petit peu. Donc quand je suis arrive a Talamona pres de Morbegno, je suis alle le visiter et j'ai passe une soiree agreable avec lui et sa merveilleuse famille. Il m'a aide, m'a donne des chaussures sportive et equipement et il m'a fait reparer ma vieille et fatiguee bicyclete. Ensuite j'ai traverse la regione de grandes lacs: Como et Maggiore, et puis en passant par Biella et Ivrea j'approchais les Alps de l'Occident. Ici j'ai fait le col Nivolet, ou j'ai dormi au refuge Savoie- Nivolet qui est situe a 2535 metre,et puis le lendemain j'ai eprouve des grands aventures en descendant vers Valsavarenche sur une route touristique tres escarpee et caillouteuse.

Et puis je suis entre en France par le col du Petit Saint Bernard, ou le temps a ete tres mauvais, tres frais, j'etais transi de froid. En France, j'ai fait encore quelques cols alpestres: Cormet de Roselend, Les Saisies, Aravis, Croix Fry et Merdassier avant d'arriver a Annecy et puis a Seynod j'ai rencontre monsieur Rene Boissier, que j'ai connu dans la Roumanie, car notre petite ville Ineu ou j'habite est jumelee avec Seynod et en 2001 il est venu en Roumanie, a velo avec des autres cyclistes savoyards. Il m'a heberge et m'a donne equipement et le lendemain apres j'ai fait un tour du lac d'Annecy j'ai rencontre Philip Deeker que je connaissait par l'intermediaire d'internet et qui m'avais promis me laisse l'accompagner dans son cycloperiple extreme. La journee suivante nous sommes parti; j'etais deja bien fatigue apres plus de 2000km parcouru a velo, dont 1000 dans les Alps, sans m'arreter aucune jours.

Il roulais tres vite pour moi et il ne m'a laisse ni meme manger comme il faut ou aller a la toilette, il etais impitoyable et il ne me laissait pas rouler a mon rythme.

Nous avons pedale ensemble une seule journee cauchemardesque pour moi, parce que je suis cyclotouriste et j'aime contempler et savourer la nature, et le pauvre anglais roulais comme un fou a lier sans prendre son temps d'admirer les beautes legues par le Createur.

Nous sommes pedaler 185 km avec 7 cols franchis, lui en 8 heures, moi en 9 heures et le jours suivant nous devions recommencer a 7 AM. Comme toute la nuite il pleuvait et ma tente etais de mauvais qualite, j'etait malheureusement inonde et tous mes effets etaient trempes, donc je n'ai pu pas le rencontrer a 7 heures AM, car il pleuvait encore et j'etais tout mouille et chagrine. A 9 AM je suis parti le chercher, tout en buvant un peu de biere, car j'etais malheureux et je n'avais rien a manger. J'ai vu sa femme qui vennais en vitesse en sa voiture. Quand elle m'a vu. elle m'a reproche que j'etais en retard et que je buvait de la biere; elle m'a dit que Phillip m'a attendu un heure puis il etais parti et elle m'a emmene jusqu'a la premiere gare, m'a donne 100E et Adieu!

Moi, tout penaud et afflige j'ai pris le premier train pour Annecy, et dans la meme journee j'etais parti, toujours a velo vers la Roumanie, apres le genereux monsieur Rene m'a donne 150€ car j'avais seulement 140E dans ma poche. Et ensuite je suis parti vers Albertville puis vers Bourg Saint Maurice et puis vers Italie en montant le terrible col d'Iseran(2770m, le deuxieme col modernise d’Europe), mon record, et ou j'ai trouve de la neige et meme une tempete de neige en 5 juillet, fabuleux!

Ensuite j'ai monte le col de Mont Cenis et puis j'ai traverse l'Italie par Pavia - Cremona - Mantova - Venezia - Trieste. et puis j'ai fait quelques cols en Slovenie et en Hongrie j'ai fait le tour du lac et apres 47 jours et 4500 km pedale, sans m'arreter aucune jour, me voila en Roumanie, avec des souvenirs inoubliables et bien enrichi spirituellement.

Voila mon histoire. si vous voulez je peux vous envoyer des photos.

On va reparler.

Respectueusement,

Claude Moga

CV Pantani Carpaticus

Ma numesc Claudiu Moga. Sunt din Ineu, judetul Arad si am 30 de ani. De profesie sunt traducator de engleza-franceza, de doar 1 an mi-am deschis cabinet. Inainte am lucrat 3 ani ca profesor de engleza in zona rurala din judetul Arad.
Pasiunea vietii mele este cicloturismul, domeniu in care am ajuns sa fac performanta si sa obtin rezultate deosebite. Voi descrie putin evolutia mea in acest domeniu:
In '98 am avut prima bicicleta si am inceput tururile prin judetul Arad. Mentionez ca atunci aveam 5 ani de sport deja la activ, am practicat atletismul si tenisul de masa inca din '93.

In '99 am ajuns sa pedalez in 8 judete. Eram student la Sibiu la universitatea " Lucian Blaga ", profil Limbi Moderne Aplicate si incepusem sa fac naveta Ineu - Sibiu si invers aproape lunar cu bicicleta. In 2000 am facut un progres simtitor, pedalind in 19 judete. A fost anul cand am facut primele mele 2 tururi de peste 1000 km si anul in care am facut pentru prima data Transfagarasanul. In acelasi an intr-o expeditie cicloturistica de peste 1500 km prin Romania, alaturi de cativa cicloturisti romani si straini, pe o catarare de la iesire din Lugoj spre Faget, am primit porecla de Pantani din Carpati, datorita abilitatii mele de catarator, de la un campion de downhill Gratian Dinu Bolog, din Timisoara. Nici nu puteam visa atunci ca peste ani voi ajunge romanul cu cele mai multe catarari in Carpati si Alpi facute pe bicicleta. In 2001 am pedalat in 15 judete, in 2002 in 14 judete iar in 2003 in sfarsit mi-am implinit visul de a face turul tarii pe bicicleta. In acel an am pedalat in 28 judete. In 2004 din nou am facut turul tarii, batandu-mi recordul reusind un tur de 2900 km, cu 20 de pasuri in Carpati; incepea sa iasa la iveala cataratorul din mine, pedalind in 22 judete.In 2005, din nou am realizat turul tarii, pedalind in 25 judete.

Anul urmator a fost unul crucial in care mi-am dat toate recordurile, reusind sa pedalez 8000 km in 7 tururi consecutive pe timp de vara iar in iarna 2006-2007 am pedalat 3060 km in judetul Arad, recordul meu pe timp de iarna. Am ajuns deja un ciclist extrem.
Mentionez ca in acesti primi 8 ani de cicloturism am mers doar pe banii sai, cu ajutorul modest dar constant al parintilor care m-au sprijinit si care m-au inteles dupa un lung razboi de convingere.
2007 in anul intrarii Romaniei in UE a coincis cu anul consacrarii mele, reusind sa fac un tur de 4500 km in 6 tari membre UE cu traversare longitudinala si zigzagoidala a Alpilor unde am cucerit 42 de pasuri, printre care cateva dintre cele mai inalte ale Europei cum ar fi: Iseran (2770 m), Nivolet (2612 m), Sella (2240 m), Pordoi ( 2239 m), Petit Saint Bernard ( 2188 m ) etc. In acel an am pedalat nu mai putin de 13 500km. A fost anul in care in sfarsit am aparut in reportaje TV si la stiri la televiziunile Info Tv Arad si Realitatea Tv. De asemenea a fost anul in care am devenit primul membru din Romania la un prestigios club international cu profil de ciclocatarare, care se numeste BIG Challenge (http://www.challenge-big.eu/) cu sediul in Belgia. La acest club am cele mai bune rezultate in ciclocatarare din cei 79 de membri din Romania; devenind membru in comitetul de promovare al clubului cu rezultate deosebite, ocupandu-ma cu promovarea clubului in Romania.

La inceputul lui 2008 am devenit singurul membru roman si la un alt club international numit UIC unde am onoarea sa fiu coleg cu celebri: Gilberto Simoni, Aldo Moser, Claudio Chiappucci si cei mai mari ciclocataratori italieni din toate timpurile. Am mai aparut la o emisiune in direct la InfoTV Arad si intr-un reportaj in Banateanul. In plus am aparut cu un articol in revista anuala a clubului BIG Challenge, despre unul dintre cele mai aventuroase si mai dificile expeditii cicloturistice facute vreodata de un est-european, in premiera pentru romani. Sunt posesorul unor brevete internationale de ciclocatarare si ma bucur deja de aprecierea specialistilor europeni din domeniu. In 2008 am avut un sezon cicloturistic de exceptie cu 4 tururi europene dintre care 2 de cate 3000km fiecare. In luna aprilie am facut un tur in Balcani, pedaland in Romania, Bulgaria si Grecia, ajungand la superba Mare Egee in peninsula Halkidiki iar in iunie am facut cel de-al 5 lea tur al Romaniei dar am pedalat si prin Bulgaria in zona litoralului. In august am mai facut o tura pana-n Nordul Slovaciei, reusind cel mai spectaculos si mai inalt drum modernizat in Mt Tatra, catararea spre Sliezsky Dom (1670m). In acest tur am fost insotit de un bun prieten Marius Reghis. Am mai aparut intr-un articol in Jurnalul National.

In 2009 am facut mai multe ture importante printre care un nou tur in Alpi de 3600km acumuland peste 50 000m diferenta de nivel in Alpii Austriei, Alpii Bavarezi si Slovenia. In plus am mai facut un nou tur al tarii si am primit prima bicicleta performanta: o Kona Sutra - sponsorizare de la domnul Mircea Florescu, importatorul acestei marci in Romania. tin sa-i multumesc mult.
In 2010 am facut multe ture in tara de pana la 1000km lungime. Se poate spune ca fost un an mai lejer.
In 2011 am acumulat peste 150zile in ture facand cateva ture memorabile printre care un tur de 5000km in Europa, un tur de 1500km in Romania si un tur de 500km in Turcia.
Ma vad, asadar, in postura de a reprezenta Romania intr-un domeniu de nisa, cum ar fi ciclocatararea unde sunt dispus la cele mai mari sacrificii, dorind sa ajung cat mai sus in clasamentele europene, de ce nu in fruntea ierarhiei.
Pentru acest demers sportiv si cultural, pentru a reprezenta Romania cum se cuvine, dragi prieteni, am nevoie de sustinere financiara.
Pt. 2012 am cicloplanuri importante: vreau sa acumulez peste 10 000 km in 4 cicloexpeditii in 15 tari din Europa si anume in: Romania, Ungaria, Slovacia, Polonia, , Germania, Austria,Elvetia, Italia, Franta, Slovenia, Croatia, Bosnia, Serbia, Munte Negru, Albania si Ucraina; in aceste tari vreau sa fac peste 1000 de catarari, cu stabilire de record balcanic si national in domeniu. Realizarea acestui deziderat de exceptie va depinde de bugetul de care voi dispune.

Marturisesc caci vorbesc fluent: engleza, franceza si italiana. Sunt pasionat de sport, natura, arta si cultura. Am o vasta cultura generala, ma consider un tanar cult si sunt posesorul unei colectii importante de filme, poze si jurnale din calatoriile mele.In plus, sunt un acerb militant pentru scopuri nobile cum ar fi diminuarea poluarii prin utilizarea de mijloace de transport nepoluante, atragerea tinerilor spre practicarea unui sport, imbunatatirea si promovarea imaginii Romaniei in lume, etc.
Ma insarcinez sa reprezint si sa promovez pe eventualii mei sponsori in toata Europa.
Doresc sa multumesc anticipat potentialilor sponsori si promit sa fiu un adevarat ambasador al Romaniei in Europa.

Va multumesc anticipat!

Cu respect, Claudiu

Trubadurul