Totalul afișărilor de pagină

vineri, 11 ianuarie 2013

35 - VeloTurul Europei 2012 (9000km in 123 zile prin 17 tari)- partea 35 (Prin Croatia profunda si superbul oras Pecs)

Urmeaza traversarea muntilor Medvednica unde intalnesc una din cele mai dure catarari din tot turul european. Ma lupt cu o panta de cativa km. care ma pune la grea incercare.
In continuare vine coborarea spre orasul Zelina unde fac un popas in parcul din centru.
Mai pedalez cativa km pana gasesc un loc excelent de pus cortul langa un restaurant. Aici din pacate mi se rupe din nou axul din spate pt. trailer si pierd jumate de zi pana gasesc pe cineva sa ma ajute sa-mi remedieze situatia. Astfel ziua urmatoare pe la ora 15 pot sa-mi continui periplu. Un ospatar de treaba m-a omenit cu o ciorba guyas si cu o bere si mi-a oferit chiar si o cazare gratuita la hotel pe care din pacate am refuzat-o pt. ca am vrut sa mai pedalez macar 50km in ziua respectiva.
Pedalez prin Croatia profunda pe un drum secundar spre orasul Krizevci. Traseul este superb plin de catarari si cu trafic redus.
In Krizevci ma opresc sa fac o poza la un monument.
In Rovisce decid sa ma pun cu cortul langa localitate si am parte de un frumos apus.
Aici gasesc o pizzerie unde cu pretul de 30Kuna(3,6Euro) mananc cea mai buna si mai ieftina pizza din toata Europa. Ma mai cinstesc si cu cateva beri ce costa doar 10Kuna bucata si petrec o seara agreabila ascultand muzica buna. Preturile sunt mult mia bune in Croatia decat in Slovenia.
Ziua urmatoare in Rakitnica intalnesc o interesanta masinarie veche.
Intr-un sat intalnesc o scoala decorata bizar.
Sa tot fi elev intr-o astfel de scoala!
In Virovitica mananc ultima portie de "cevapci" din Balcanii de Vest iar in Terezino Polje beau ultima bere slava pe ultimii bani croati.
Intru in Ungaria pe la Barcs iar in Nagydobsza sunt intampinat de celebrele paiate unguresti imbracate in costum traditional.
La barul din localitate intalnesc niste tineri simpatici si o punem de un dans si de un chef. Unul dintre tineri imi face cinste o bere si-mi face cadou un tricou al echipei locale de fotbal.
Apoi dau comanda prin telefon sa mi se aduca o pizza din orasul Szigetvar aflat la 10km distanta. Pizza se dovedeste apetisanta si ma costa doar 1300FT(5Eur).
Ma pun cu cortul langa sat iar ziua urmatoare ajung in splendidul oras Pecs care a fost capitala culturala europeana in anul 2010. Aici am ce admira arhitectura superba a cladirilor.
In centru pot admira si o somptuoasa moschee.
In apropiere gasesc si un superb monument.
Ma plimb putin prin centru si admir cladirile.
Apoi ma opresc la o terasa unde mananc un meniu al zilei cu doar 800FT(3EUR) stropit cu berea traditionala produsa chiar in Pecs.
Noaptea ma prinde in Nagypall unde gasesc un superb local care au o excelenta bere la halba. Aici este de mine si ma decid sa raman in acest sat peste noapte astfel ca zabovesc mult timp la acest local si dupa cateva beri e cazul sa comand si o pizza.