Totalul afișărilor de pagină

luni, 22 septembrie 2014

EXPEDITIA BIKE EUROPA 2014 - EPISODUL 15 - BOSNIA si Perla Adriaticii.

Pe traseu m-am oprit la un local unde mi-a atras atentia un cap de berbec ce purta niste ochelari ca subsemnatul.
Inspre Vilusi mai fac popas la un local care are decoratiuni interesante.
Admir si un frumos trofeu de vanatoare.
Chiar inainte de a ajunge in Bosnia mai fac un pas montan.
Aici fac pauza de masa si mananc ceva sanatos.
In Bosnia voi avea o lunga coborare spre Trebinje. Sunt din nou in zona montana, deci in elementul meu. Coburile mi s-au deteriorat mult si ma intreb daca vor rezista pana acasa.
Dupa localitatea Lastva voi pedala pe langa un rau superb.
Si iata-ma ajuns in `orasul soarelui si al platanilor` cum este numit cel mai sudic oras al Bosniei. Din pacate vremea e cam mohorata.
Ma adapostesc de ploaie pe un vapor-restaurant de unde pot admira bine raul Trebisnjica.
Dupa vreo 2 ore ma duc sa vizitez orasul si am poarte sa intalnesc o testoasa urbana.
La una dintre carciumioarele din centru ma intalnesc cu niste bosnieci simpatici care-mi fac cinste si cu care socializez. In acest oras am vazut si vreo 3 moschei, comunitatea de musulmani este importanta.
Dupa ce pedalez aproximativ 20km pe drumul M20 ajung in Croatia si pot admira Marea Adriatica.
Pur si simplu ador acest tip de peisaj, combinatia intre munte si mare sub un soare generos.
Urmeaza o coborare in paradis, apoi pedalez spre perla Adriaticii. Trec si pe langa o insula.
Urmeaza o noua catarare iar pe coborare ma opresc sa imortalizez superbul Dubrovnik.
De aici zaresc si insula pe langa care am trecut de curand.
Zona este un adevarat magnet turistic.
Orasul vechi este bine fortificat si excelent restaurat.
Cateva ore ma voi plimba prin orasul vechi, voi interactiona cu diversi turisti straini, voi bea niste bere si voi refuza dormitul cu sacul de dormit pe o terasa al unui hotel de 5 stele pt. a dormi tot la sac dar pe un teren de fotbal situat in plin spatiu urban, langa niste blocuri.
Ziua urmatoare ma gaseste plimbandu-ma prin portul orasului nou.
In incheierea acestui episod vreau sa multumesc din suflet tuturor prietenilor sustinatori care m-au ajutat financiar sau material pt. realizarea expeditiei BIKE EUROPA 2014. Aici este lista prietenilor sustinatori care m-au ajutat. Multumesc din suflet lui: Tiberiu si Carmen Muntean - Munchen, Horia Cardos - Timisoara, Razvan Anton - Ottawa, Flavius Nicola - Arad, Marius Cruceru - Oradea, Zoltan si Adina Marton - Bucuresti, George Marcu - Bucuresti, Camelia Balutescu - Timisoara, Bogdan Cristea - Londra, Attila Szodrai - Oradea, Timotei Rad - Cluj Napoca, Mariea Crasmaru - Laslea, Emanuel Dobre - Ineu, Radu Lasc - Ineu, Morar Victor - Ineu, Havasi Sergiu Celin - Ineu. Multumesc de asemenea domnilor din conducerea Consiliului Judetean Arad si domnilor consilieri judeteni care au aprobat proiectul meu cicloturistic si doamnelor de la Centrul Cultural Judetean Arad. Multumesc mult si lui Rogoz Stefan, administratorul clubului RACING BIKE PRO ARAD si lui Torok Laci, fara ajutorul carora nu puteam accesa banii de la CJA! Dumnezeu sa va binecuvanteze pe voi si familile voastre si sa va dea doar bine! Nu in ultimul rand multumesc si colegilor Florin si Giani, cu care am pedalat destul de mult pe batranul continent! Traiasca cicloturismul si prietenia! Cu respect, Claudiu