Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 2 ianuarie 2016

1- O saptamana de vis prin Apusenii mei dragi 2015 - episodul 1

Protagonisti - Pantani Carpaticus - 36 anisori
Bunii mei prieteni timisoreni Camelia si Vicu, montaniarzi inimosi
Velomartoaga - Dulcinea Rozalina Magdalena aflata la a 4-a expeditie din viata ei
Day 1 Ineu - Bocsig - Barsa - Sebis - Dezna - Moneasa 45km Inainte de plecare dau un ospat in curtea casei. Fac niste gratare. Pofta buna Carpaticus!
Apoi in aceasta frumoasa zi de 9 august Carpaticus incaleca pe Rozalina si la drum spre muntii de suflet unde am jurat iubire eterna cicloturismului si velomartoagelor in urma cu mai bine de 15 primaveri. Apuseni mi-e un dor de voi de n-am cuvinte, hai ca vin! Pazea! J`arrive! E o zi destul de calduroasa si am o pofta de veloaventura de nu este adevarat. Prima pauza o fac dupa Barsa unde fac o poza cu dedicatie marelui cicloturist roman Stefan Hodis care in 2015 a avut un an de exceptie aproape la fel de bun ca al lui Carpaticus! Sa ne traiesti mestere Hodi!
Ajuns in Sebis dau sa fac o baie intr-un parau dar spre surprinderea mea apa e cam murdara si nivelul apei e cam scazut asa ca ma abtin si ma multumesc sa admir niste pesti si niste gaini.
In satul Donceni ma opresc sa contemplu o biserica.
Miros si niste flori.
Gasesc si niste trandafiri. Sunt un cetatean care admira mult fiecare detaliu din natura caci eu `ìubesc si fluturi si morminte` cum zicea mentorul meu `marele taciturn` Blaga.
La intrare in localitatea Buhani ma introduc la o baie intr-un parau, este totusi cam cald.
Ajung si-n Dezna unde admir o superba biserica.
Intalnesc si case prapadite iar in varful dealului se afla cocotata ruinele unei vechi cetati medievale. Se pare ca pe aceste meleaguri s-a aflat si o cetate dacica.
Intalnesc si celebra vaca care prin noiembrie va face cunostinta si cu colegul nostru Dorinw6.
Drumul spre ruinele cetatii este destul de anevoios.
Mai am de pedalat cativa km. printr-o zona impadurita pe un drum excelent in usoara panta ascendenta pana ajung in Moneasa, perla Apusenilor, statiunea cu cea mai buna infrastructura turistica din Apuseni dar in curand va fi detronata de zona turistica Vartop-Arieseni. Aici pt. inceput ma plimb si trec pe langa pensiunea Cerbul Albastru. Va urma o seara de pomina in care ma voi simti excelent cu bere Ursus si vin Sange de Taur.
Noaptea mi-o voi petrece la iesire din statiune in incinta unui canton silvic.
Acesta este cantonul amplasat intr-o zona linistita in mijlocul padurii langa paraul Moneasa. Este un loc ideal pt. recreere.
Day 2 Moneasa - Sustiu - Lunca - Nucet - Arieseni - Garda de Sus 70km Urmeaza traversarea Muntilor Codru Moma, am 24 km de off-road pana in Sustiu, dintre care cam 10km catarare, doar ultimii 2 km fiind in serpentine. Fac o pauza la Sustiu la o berica si-mi vad de drum, urmatoarea oprire o fac in Nucet unde oripilat ca nu gasesc nici un restaurant sunt nevoit sa-mi incalzesc o conserva de fasole cu costita la primus. Urmeaza sa vizitez biserica greco catolica din localitatea Baita.
Intr-o firida observ o pieta multicolora.
Pe biserica se afla un panou cu episcopii greco-catolici martirizati sub odiosul regim comunist.