Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 15 iulie 2017

8-Turul european 2017, 5090 km prin 8 tari in 48 zile, Ep.8 (Serbia profunda, Bosnia)

Pe traseu intalnim si un panou cu o bere excelenta.
Incep sa apara peisajele montane.
Avem mult de urcat pana in statiunea Divcibare. Pe traseu ne prinde noaptea si vom face o pauza de relaxare in statiune. Urmeaza o lunga coborare si pe la miezul noptii ajungem in Kosjeric unde ne cazam la un motel contra sumei de 20EUR. Day 16, 42.5km, Kosjeric - Rogacica Pedalam prin Serbia profunda.
Intr-un sat intalnim o biserica de lemn interesanta.
Langa ea se afla una mai noua si zarim si un turn.
Trecem si pe langa un cimitir cu cruci vechi.
In varful unui deal e cazul pt. un poapas.
Pedalam si pe drumuri mai putin modernizate.
Avem o frumoasa coborare pana in Rogacica unde ne intalnim cu raul Drina. Incepe sa ploua torential si ne oprim la un restaurant unde stam cateva ore dar ploaia refuza sa se opreasca. Ne continuam drumul pe ploaie si in doar cativa km suntem uzi leoarca astfel ca ne cazam la primul motel intalnit contra sumei de doar 15EUR. Day 17, 101,5km, Rogacica - Bratumac - Vlasenica - Ravne Azi pedalam pe valea raului Drina cam 2 ore pana dupa localitatea Ljubovija unde trecem un pod peste Drina si intram in Bosnia. Aici sunt pus sa arat ce am in coburi de catre o vamesa blonda. Va fi singura experienta de acest fel in cele 8 tari traversate in acest tur. In primul oras in Bratunac scot 100KM de la un bancomat si gust primul burek cu carne delicios care costa doar 2KM, adica 1EUR. Pedalam pe drumul R454. Primul poas il facem in satul Kravica unde suntem invadati de copii curiosi.
In Konjevici chiar in locul unde intram in drumul principal M19, ne surprinde o furtuna si ne adapostim la o benzinarie unde facem consumatie.
In continuare dupa ce mai pedalam cam o ora avem surpriza sa ne intalnim cu un tir rasturnat intr-un sant.
In localitatea Milici putem admira niste utilaje enorme.
Emblema orasului este si ea prezenta pe gazon.
Urmeaza o catarare spre Vlasenica. Noaptea o vom petrece la cort in localitatea Ravne unde suntem lasati sa punem cortul pe proprietatea unor oameni de treaba. Dimineata urmatoare suntem invitati la o cafea si avem o discutie agreabila cu o doamna de etnie roma care se numeste Victoria si vrea sa-l vrajeasca pe Giani. Eu imi repar pana la roata din fata. Day 18, 88,5km, Ravne - Semizovac
Dupa Kladanj pedalam pe valea unui rau spre Olovo.
Ne apropiem de capitala tarii si ramanem surprinsi de infrastructura excelenta.

7-Turul european 2017, 5090 km prin 8 tari in 48 zile, Ep.7 (Serbia)

Deodata ajungem la o veche manastire rupestra.
Urmatorul popas il facem la un restaurant unde mancam un excelent pastrav.
Peisajul de la terasa unde stam este minunat.
In continuare avem parte de peisaje de neuitat.
Trecem si pe langa niste utilaje ruginite ce ne amintesc de o epoca de trista pomenire.
Nu departe de Petrovac ajungem la un tau cu apa termala situat langa un complex turistic. Nu stau pe ganduri si fac si eu o baie gratis.
Intalnesc niste oameni cu care pot din nou sa ma inteleg in limba materna.
Continuam spre Svilajnac, cand ajungem in Bobovo ne prinde o furtuna si astfel ca vom ramane peste noapte in acest sat. Eu ma pun cu cortul in parcul din cenrul satului in apropierea unui monument iar Giani se pune cu sacul de dormit intr-o statie de autobuz. Pe la 2AM ma trezesc cu un echipaj al Politiei comunitare care-mi da trezirea si ma legitimeaza, apoi sunt invitat sa le arat locul unde doarme colegul. se pare ca un vecin a sunat la politie de frica noastra, credea ca suntem hoti sau banditi. Dupa ce vad domnii politisti cine suntem noi si care este treaba suntem lasati in pace sa ne continuam somnul. Afara vremea este nasoala, ploua toata noaptea si mi s-au cam udat boarfele. Day 14, 110km, Bobovo - Arandelovac. Este o zi cu peisaje banale. Intalnim o biserica interesanta.
Multa lume mergea la slujba.
In apropiere este si un monument al unui erou local.
Este ziua in care trec de prima 1000km.
Este o zi cam ploioasa in care vizitam cateva monumente.
Ne vom campa langa un magazin la vreo 3km la iesire din orasul Arandelovac. Day 15, 124km, Arandelovac - Divcibare - Kosjeric In prima parte a zilei avem un peisaj destul de monoton. Obserc ca unele cuvinte sarbesti se aseamana cu cele din limba romana.
Facem o pauza de masa in orasul Lazarevac unde gasesc un desen frumos pe o casa.
Pe traseu intalnim multe cimitire bine ingrijite cu mausoleuri somptuoase.
Urmatoare oprire o facem in Divci unde gasim un parc bine amenajat.
De aici o luam la dreapta spre Muntii Dinarici. In localitatea Mionica gasim 2 morminte frumoase situate langa o casa. In unele zone, sarbii au obiceiul sa-si ingroape mortii in gradina sau in apropierea casei.