Totalul afișărilor de pagină

vineri, 8 septembrie 2017

11 -TURUL BALCANIC 2017, 2550km in 35 zile prin 4 tari (Gorjul si Doljul, OLTENIA PROFUNDA) - 11

In satul Dolcesti merg sa vizitez biserica. Aici sunt incantat de pictura murala exterioara specifica bisericilor gorjene.
Si aici intalnesc multe cruci de lemn.
Mormantul unui preot imi atrage atentia.
Imi plac mult casele traditionale din aceste sate gorjene.
In comuna Bibesti voi servi micul dejun, niste prostii de la un market.
Dupa Tantareni intru in drumul european E79. Este canicula, astfel ca destul de des voi opri sa ma hidratez cu cate un iaurt sau un suc sau ambele. Sunt 42 grade la umbra, ma topesc!
Am mare spor azi si ajung in Craiova la o ora decenta. Revizitez orasul din Banie dupa multi ani. Gasesc aceleasi palate si biserici autentice. Opresc o ora la o benzinarie sa-mi incarc smartphone-ul si sa postez filmuletele.
Mai hoinaresc prin oras si mai studiez infrastructura. Zaresc si statuile din bronz ale unor sportive.
Pedalez in continuare pe drumul national 55 spre Bechet. Mai fac o pauza de hidratate in comuna Malu Mare unde un simpatic domn imi face cinste o halba de Tuborg iar alt domn care este de etnie rroma vrea sa ma angajeze la crapat lemne cu ziua. Afara sunt 42 grade Celsius. Binenteles ca refuz. Pedalez mai departe, la un moment dat asist la o scena interesanta, o vulpe dorea sa treaca strada si a lipsit doar o fractiune de secunda sa fie calcata de o masina. Eu am urlat din spate, soferul s-a speriat a pus frana, iar vulpea a mai asteptat o secunda scapand nevatamata, dar era cat pe ce sa intre sub rotile vitezomanului nostru. In Caciulesti niste betivi urla pe mine ca o s-o patesc in urmatoarea comuna. La iesire din comuna Sadova gasesc o fantana si ma opresc sa ma barberesc cu apa calda din sticla de pe bicicleta. Apa s-a incalzit de la soare. Cand ma barbeream, vine un cetatean la cersit spunand ca este handicapat cu capul etc. Nu-i dau nici un ban si pornesc la drum scarbit, barbierit foarte prost. Exact in acest loc candva in urma cu aproape 30 de ani un om s-a prapadit in acest loc. Pe atunci oltenii erau mai educati si mai credinciosi.
Ajuns in Bechet sunt injurat de niste tineri asa ca o tai la sanatoasa inca cativa km pana la portul din Bechet unde prind ultimul bac pe la ora 23 si trec Dunarea ajungand la bulgari in orasul Orehavo. Aici ajung la un bancomat si reusesc sa scot 60leva, toti banii de pe card. Urma ca mama sa-mi vireze bani in curand. Urmeaza o lunga catarare si ajung la o benzinarie de unde imi cumpar o sticla de 1,5l apa. Apoi caut un loc in apropierea localitatii dupa niste boscheti si ma pun cu cortul. E trecut de miezul noptii deja. A fost ziua in care am pedalat cel mai mult din tot turul.
Day 9, Orehavo - Cerven Briag, 62km. Exact langa cortul meu descopar dimineata teritoriul unui paiangen urias. Ador aragnidele asa ca ii dau pace.
Este canicula din nou inca de la primele ore. In prima localiate, Selanovtsi opresc sa ma hidratez cu un suc si un iaurt iar la iesirea din localitate observ un restaurant in forma de corabie de piatra.