Totalul afișărilor de pagină

joi, 6 mai 2010

Pompilia Stoian - Prietenia e cel mai frumos sentiment si va ramane nemuritoare!

Tura la schitul Feredeu - Una dintre cele mai dificile catarari pe drum modernizat din Europa

























Zona Siriei are un important potential turistic si o excelenta infrastructura pentru toate gusturile. Puteti vizita aici casa memoriala a marelui Ioan Slavici. Apoi pe un drum de 5 km superb cu pante de pana la 20% se poate ajunge la Cetatea Siriei care dateaza din Evul Mediu. De aici se deschide o larga panorama asupra Campiei de Vest si puteti sa va dati cu parapanta. Sunt 5,7 km de drum asfaltat de foarte buna calitate si cu o panta care ajunge pana la 20%. Diferenta de nivel este de 348 m. De la schitul Feredeu, unde se afla un izvor facator de minuni se poate ajunge pe drumuri forestiere bine intretinute, la statiunea Casoaia, la Varful Highis(peste 800m), la Cladova sau Covasunt. Este o retea de drumuri forestiere excelente.
Deci zona e ideala pt MTB.

Pe data de 29 aprilie am avut o zi superba de cicloturism in judetul Arad. Vremea a fost de vis, cer senin, soare stralucitor si cel mai mult mi-au placut castanii infloriti ce i-am observat pt prima data in acest an.
Am pedalat pe ruta Ineu – Seleus – Pancota – Masca – Galsa – Siria. Pana aici am pedalat puternic cu o medie de peste 32km/h. Aici m-am intalnit cu un prieten, un tanar ciclist din Arad cu care nu-l mai vazusem de un an. Am continuat sa pedalam spre schitul Feredeu.
De la iesire din Siria spre Paulis se face un drum la dreapta. Primii 2 km avem catare usoara pana la manastirea Feredeu. In continuare urmeaza 3 km, care dupa parerea mea constituie cea mai dificila catarare pe drum modernizat din Romania: panta medie este de 10% iar cea maxima de 20%. M-a impresionat mult Sergiu care a reusit sa faca aceasta catarare teribila cu o cursiera modesta cu doar 2 foite pe fata. A depus un efort considerabil. Recunosc ca este unul dintre cei mai buni cataratori ce i-am intalnit in Romania si sper ca se va inscrie la clubul BIG Challenge. Cand mai aveam doar 100 m de urcat pe panta teribila, ne-am trezit ca drumul ingust este invadat de oi astfel ca a trebuit sa ne oprim putin pana am scapat de ovine. Apoi am mers la schitul Feredeu sa luam apa.
Coborarea a fost teribila, mi s-a uzat complet frana pe disc de pe fata si am iesit odata in decor cazand intr-un zid de pamant plin de maracini, de m-am cam zgariat.
Sergiu a luat-o inainte si apoi ne-au atacat niste caini ciobanesti. Sergiu a trecut in viteza pe langa ei cat pe ce sa se izbeasca de un caine iar eu de frica am franat si am fost incoltit de 5 caini mioritici imensi care latrau cu putere. Am tot vorbit cu ei, destul de panicat pana a venit ciobanul care m-a salvat. Apoi am pedalat spre casa, la Siria m-am despartit de Sergiu iar eu m-am oprit la Masca la o bere iar apoi am continuat pe ruta Tarnova – Chier ( aici au urlat niste copii dupa mine, cam indisciplinati copiii pe sate din pacate si m-a sunat un prieten din Sibiu, Cosmin, si el cicloturist. Am mai avut doar 10 km pana acasa.
In total am pedalat 70 km, o zi reusita cu peripetii.