Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 7 octombrie 2015

4 - `Veloexpeditia MIORITICA 2015` Partea 4 - Ocna Sibiului si Sibiul

Acest complex balnear este printre cele mai tari din Transilvania.
Aici e cazul sa ma distrez si eu si voi petrece intreaga zi in acest paradis. Pt. inceput fac un tur al lacurilor si constat ca in ultimii ani s-au facut mari progrese dar si preturile au crescut. Si totusi lacul Brancoveanu care este cel mai sarat ramane preferatul meu. Fac cate o baie scurta in fiecare lac.
Fata de anii studentiei mele infrastructura turistica a acestui complex turistic s-a dezvoltat considerabil.
Au aparut chiar si restaurante cu autoservire iar seara la unele terase avem si lautari.
Aici este de mine asadar, pt. inceput ma hidratez cu cateva halbe de bere. In curand am bucuria sa ma reintalnesc cu Cosmin, un bun si drag prieten al meu, pe care il cunosc inca de pe vremea studentiei cand am facut multe ture impreuna. Stam putin de vorba si sunt invitat la el sa stau cateva zile. Deocamdata raman la Ocna Sibiului sa ma simt bine si sa-mi aduc aminte de aventuroasa si boema studentie. Cand mi se face foame iau un meniul zilei la doar 15RON.
Apoi cu burta plina ma arunc in lacul cu namol si voi iesi tot negru de acolo.
Spre seara nimeresc la o terasa cu lautari care canta de inima albastra si nu ma mai pot desprinde de acest loc pana tarziu in noapte cand trebuie sa pedalez pana in satul Rusciori unde ma astepta pritenul Cosmin si frumoasa sa sotie Corina. Regret mult ca am intarziat cam mult. Ajuns aici sunt invitat la un adevarat festin stropit cu vin excelent si stam la povesti pana spre miezul noptii cand mergem la culcare si Cosmin imi arata camera unde voi fi gazduit. Dorm foarte bine iar ziua urmatoare o luam de la capat, pt. inceput sunt ospatat cu multe bunatati si vin fin. Sa traiesti prietene!
Trebuie sa marturisesc caci sunt norocos ca sunt prieten cu Cosmin care este unul dintre cei mai generosi si mai frumosi oameni dintre cei pe care i-am cunoscut in viata mea. Nu ne-am vazut de mult timp si mai ales din 2009 asa ca avem multe de povestit. Am ramas impresionat de casa sa si de gradina sa prin care se plimbau agale niste cocosei simpatici.
De asemenea m-am bucurat mult sa vad si puisorii sai de gaina. Traiesc momente idilice de viata campestra autentica.
Cosmin este si el cicloturist si am facut ture memorabile in trecut. Punem la cale o noua tura prin Apuseni ce o vom face peste 2 saptamani. Eu savurez cu intensitate aceste clipe idilice din acest colt de rai ardelean. De asemenea am fost impresionat de o closca care s-a dat la bicicleta mea.
Dupa amiaza plecam intr-o tura pe Transfagarasan cu masina lui Cosmin si insotiti de un prieten simpatic al lui Cosmin. La intersectia cu drumul spre Ramnicu Valcea circulatia a fost oprita si dupa cateva minute vedem coloana presidentiala. Printre geamurile fumurii am reusit sa-l disting pe `Tatucu natiunii, marele taciturn din fruntea statului`care era primar al Sibiului cand eu eram student pe aceste meleaguri de basm. Dansul este si biciclist si aceasta intalnire sper ca-mi va aduce noroc. Ne vedem de drumul nostru iar la Cartisoara ne facem aprovizionarea pt. seara care o vom petrece pe platoul alpin. In curand ne vom bucura de peisaje montane dar vremea e cam mohorata.
Ajunsi in varf e cazul sa ne mai si plimbam putin pe jos sa ne dezmortim picioarele.
Vom campa la 2km mai jos de Balea Lac, pe la cota 1900 in vecinatatea unei stani. Facem un foc de tabara si o punem de un gratar.
Dupa ce mancam si incepem sa bem suntem vizitati de 2 ciobani carora le oferim sa ni se alature la festin. Aflam povesti de viata cutremuratoare cu ursi fiorosi si oameni perversi si ramanem uimiti de acesti 2 tineri ciobani alpini.
Pe la 3AM a fost cazul sa ma retrag si eu la cort. Aici am campat la cea mai mare inaltime din viata mea desi toata viata am haladuit prin zone montane. De obicei la inaltimi de peste 1800m dorm la refugiu sau cabana. Vine si dimineata si ies afara sa vad cum e vremea. Vizibilitatea este foarte redusa.
Ma bag din nou la somn si in curand ma surprinde o furtuna violenta cu tunete si traznete. Pana la urma vantul puternic imi culca cortul la pamant si tot ud si cu echipamentul strans haotic o tai spre masina lui Cosmin. Daca nu era el, ma vedeam nevoit sa renunt la echipament si trebuia sa alerg spre cabanele de la Balea Lac sa-mi salvez viata. Asa pt. mine a fost mult mai usor. Pana la urma ajungem in Rusciori si-mi pun boarfele la uscat in curtea prietenului meu si noi stam la un vinisor si depanam amintiri.
Ziua urmatoare dam o noua tura cu masina spre Paltinis, dar vremea este din nou potrivnica. Ma bucur sa constat ca drumul dinspre Gura Raului spre Paltinis s-a asfaltat intre timp si abia astept sa revad intinsele paduri seculare care mi-au incantat junetea.
Mai dorm inco o zi la Cosmin si iata vine si ziua cand trebuie sa ne despartim. Vom pedala impreuna pana la Cisnadie. Pt. inceput facem o tura prin centrul Sibiului. Orasul este mai frumos ca niciodata.
Trecem si pe langa catedrala luterana, locul sacru unde odinioara ascultam Bach cantat la impresionanta orga.
In Piata Mica gasim un negustor iar Cosmin incearca un fluier si canta o doina cu mare talent.