Totalul afișărilor de pagină

marți, 11 martie 2014

59 - VELOTURUL EUROPEI 2013 (8500 km in 97 zile prin 16 tari) - EPISODUL 59 (Coasta Dalmatiei si Alpii Dinarici - Croatia)

Toata ziua raman in aceasta frumoasa localitate si fac baie si ma simt bine.
Seara command o excelenta pizza cu fructe de mare de la un restaurant apoi merg si dorm la sac sub un pod.
Ziua urmatoare pedalez pe Coasta Dalmatiei. Traseul este de vis.
Zona este plina de formatiuni carstice.
Pacat ca traficul este cam intens!
In curand pot sa admir in dreapta mea insula Krk care este legata de continent printr-un impresionant pod.
In scurt timp ajung in orasul Crkvenica.
Urmeaza sa mai pedalez avand in dreapta mea insula Krk.
Ajuns in Novi Vinodolski este momentul sa ma simt bine in acest paradis marin. Stau vreo 2 ore la baie. Pe aici vad multe barci de fitze si arbusti mediteraneeni.
Mi se face foame si-mi cumpar de la un supermarket un meniu mediteraneean: niste peste, cartofi prajiti si niste paste.
Vine momentul cand trebuie sa-mi iau ramas bun de la Adriatica si voi aborda o lunga catarare cu peste 1000m diferenta de nivel.
Fac marea imprudenta sa nu-mi iau apa la mine, asa ca ma chinui vreo 10km pe catarare sub un soare puternic pana ajung intr-un sat de munte unde gasesc apa si poposesc putin la o bere. Aici se frigea si un porc la protap.
Urmeaza sa traversez muntii Velika Kapela care sunt cam salbatici, neintalnind nici o cabana pe o distanta de cel putin 20km. Pana la urma am noroc in Jasenak unde intalnesc niste oameni minunati care ma omenesc si-mi permit sa ma pun cu cortul in curtea casei lor. In timpul noptii temperatura a scazut cu cel putin 10 grade fata de zona de coasta.
Mai am putin de pedalat prin munti si in curand las Alpii Dinarici in urma.
In oraselul Ogulin gasesc o interesanta cetate.
Aici este momentul pt. un pranz copios de la un supermarket.
Urmeaza sa pedalez pe un traseu placut spre Jezero iar de aici am un traseu salbatic si putin circulat spre Slunj. La un moment dat ajung la un rau pe care se practica sporturi nautice. Era in apropierea unui camping.
In Slunj zaresc ruinele unei cetati.
Aici observ si un strand amenajat pe raul Korana.
Din Cvitovic o iau pe un drum secundar ce ma va duce spre Bosnia. Traseul este pitoresc cu cateva catarari si multa padure.
In incheierea acestui capitol tin sa multumesc din suflet lui: Tiberiu Muntean, Sebastian Bulumac si Sebastian Hritcu - bunii mei prieteni sustinatori carora le datorez indeplinirea visului de a face cu bicicleta cele mai inalte pasuri in Alpii Austriei, Elvetiei si Italiei. Dumnezeu sa va ocroteasca dragi prieteni si sa va dea doar bine voua si celor dragi voua! Traiasca prietenia! Traiasca libertatea! Traiasca cicloturismul!