Totalul afișărilor de pagină

marți, 18 decembrie 2018

5 - Romania - Cipru pe 2 roti 2018, 3280km in 38 zile prin 7 tari, episodul 5 (Turcia de Sud-Vest)

Ultima zi a lunii martie o incep mergand din nou in portul din Aliaga unde beau un suc si servesc o portie de peste de la un fast-food ieftin. Prin Grecia si Turcia am observat ca multi oameni si-au transformat furgonetele in adevarate Fast-food-uri pe 2 roti. Se pare ca e o afacere de succes.
Dupa 2 ore de pedalat intru pe o pista ciclabila. Ma apropii de Izmir, al 3-lea oras ca marime al Turciei.
La intrare in marea metropola care are o suprafata aproape cat a judetului Arad si o populatie de aproape 4,300,000 locuitori intalnesc multa lume la picnic, la relaxare, la joaca sau la pescuit.
Iau o pauza sa mananc un adana kebab si apoi urmeaza sa ma ratacesc cateva ore prin marea metropola. Asist la un accident rutier. Un motociclist este lovit de o masina. Victima este luata cu salvarea in stare de inconstienta. Intalnesc multe cladiri de ultima generatie cu multe etaje.
Sincer capitala Romaniei nu are asa cladiri ca perla Marii Egee de la turci. In timp ce admir cladirile intalnesc un tanar turc care vrea sa ma ajute cu orientarea in teren si-mi spune drumul pe care trebuie sa merg sa ies din metropola.
Izmirul impresioneaza si prin numarul mare de imobile de locuit.
Intalnesc si importante vestigii ale trecutului glorios.
Cu greu reusesc sa gasesc drumul cel bun si sa ies din marea metropola. Pana la urma reusesc sa ajung pe un drum secundar si pedalez pe noapte pana langa Bulgurca unde ma pun cu cortul nu departe de un lac. Day 23, am pedalat 100km.
Prima zi din aprilie ma intampina cu vreme excelenta. Ajung in curand pe riviera de la Kusadasi, unul din marile orase statiune de la Marea Egee. Din nou am peisaje atragatoare si multa infrastructura turistica.
In apropiere de celebrul sit arheologic de la Efes inscris in patrimoniul Unesco, pot admira o frumoasa ferma cu cai.
Aici este si un restaurant si intalnesc multi turisti.
Vegetatia este tot mai exuberanta. Aceasta este perioada mea preferata de pedalat in spatiul mediteranean, temperatura fiind perfecta.
In Kusadasi fac o pauza sa mananc niste cascaval, airan si baclavale.
In apropiere gasesc complexuri comerciale unde pot admira si reclamele mele favorite cele cu femei frumoase.
Cateodata ma mir de numele localitatilor.
Dupa orasul Soke, opresc intr-un sat la un magazin unde am parte de o conversatie cu un turc care ma invata cateva cuvinte in limba turca. Apoi merg la un local si servesc o ciorba de burta. Interesant la turci ca daca comanzi o ciorba de obicei iti aduc si o salata din partea casei iar daca comanzi felul 2 - un peste sau o friptura iti pun adesea gratuit tot felul de aperitive - salate, masline, sosuri etc. Preturile la mancarea in restaurante nu sunt mai scumpe ca in Romania doar la bautura pretul este dublu.
Ma prinde noaptea, mai pedalez 20km si ma pun cu cortul langa un canal. Day 24, au fost 100km pedalati.