Totalul afișărilor de pagină

marți, 4 decembrie 2018

2- Romania - Cipru pe 2 roti 2018, episodul 2 (Serbia si Kosovo)

Imediat dupa orasul Kovin ma intalnesc cu Dunarea, fluviu de care ma leaga atatea amintiri.
Urmatorul oras este Smederevo care mi se pare destul de mare si de infloritor.
Dupa ce ma simt bine la un restaurant, ma voi campa langa un lac. Day 3 am pedalat 65km.
12 martie, day 4, aproape toata ziua a trebuit sa ma refugiez prin localuri din pricina ploii si a vremii nefavorabile. Cel mai bine m-am simtit intr-un local din Pozarevac unde am mancat bine. Apoi am pedalat pana langa satul Lucica unde m-am campat. Azi am pedalat doar 34km.
Ziua urmatoare pedalez 80km pe valea raului Morava. Campez pe langa Jagodina. Vremea ramane capricioasa. Pe traseu ma intristez la nefericitul loc unde s-a stins o fata frumoasa la o varsta foarte frageda.
Sunt intr-o zona colinara. Azi am vant violent din fata. Nu pot sa nu constat caci sarbii au un mare respect pt cei plecati, intalnesc cimitire bine ingrijite.
Day 6, azi pedalez tot pe valea raului Morava. La un moment dat trec pe langa un sat rupt parca din paleolitic.
Voi continua sa pedalez pana la Aleksinac tot 80km. Aici la o benzinarie ma intalnesc cu un sarb inteligent care-mi povesteste viata lui si cum ca prefera sa stea pe 300Euro acasa decat sa mearga la munca in strainatate pe bani mai multi. Era casatorit si avea un copil mic. Day 7, ma asteapta o zi interesanta in care trec prin orasul Nis, al 3-lea ca marime din Serbia si locul de nastere al imparatului Constantin cel Mare, primul imparat roman crestin si fondator al Constantinopolului.
Va marturisesc ca nu prea sunt atras de marile orase, Nis avand aproape 300 000 locuitori. In acest mare oras cel mai mult mi-a placut o vechitura de tren ruginit. Desigur am ratat vechile biserici.
Prokuplje este oraselul unde voi stationa dupa 100km pedalati. Aici intalnesc cei mai de treaba sarbi din tur cu care voi petrece o seara agreabila. La sfarsit imi achita toata consumatia si insista sa merg cu ei inapoi in orasul Nis, inca 35 km in masina unuia dintre ei sa-mi plateasca o camera la hotel si sa-mi faca cunostiinta cu nevasta sa. Din pacate am refuzat pt ca nu am vrut sa fac atata deranj tinand cont ca am bicicleta cu bagaje. Am dormit la cort langa carciuma si ziua urmatoare aveam sa pornesc la ora 17 la drum din pricina ploii. Day 8, pedalez doar 30km pana la Plocnik unde sub un pod gasesc vestigiile unui castru roman.
Day 9, ma ploua toata ziua astfel ca reusesc sa pedalez doar 40km si ma campez la cateva sute de metrii de cel mai tanar stat al Europei, republica Kosovo!
Pedalez pe E80 si la intrare in Kosovo am parte de o vreme cam mohorata.
Dupa cativa zeci de km intru in capitala Pristina si vremea se schimba, devine mult mai ciclabila.
Fac o pauza de masa la restaurant si ma bucur de o pita mixta la un pret bun. Aici intalnesc oameni curiosi cu care stau de vorba in limba franceza. In aceasta mica republica care are o suprafata putin mai mare decat Cipru se plateste in euro. Cred ca este cea mai saraca tara din lume care foloseste aceasta moneda. Spre deosebire de tarile europene occidentale aici cu 100euro esti boss, cu 1000 esti imparat.
Imediat dupa Pristina cotesc la stanga pe un drum national spre Gjilan. Traseul este mult mai pitoresc, am ceva catarare si trec si pe langa un lac.
La manastirea Gracanica, inclusa in patrimoniul Unesco, mi se refuza intrarea de catre un calugar pe motiv ca port pantaloni de ciclism.
Kosovo este o tara cu o economie emergenta, in curs de tranzitie dar cu un mare potential. Majoritatea caselor sunt din caramida si peste tot se construieste mult, semn ca tara se dezvolta. Personal mi-a placut orasul Gjilan pe care il vizitam pt. a doua oara.