Totalul afișărilor de pagină

marți, 8 mai 2012

10) - Turul Papadiilor Panonice 2012 – 1000km in Europa Centrala – partea 10 – Aventuri la intoarcerea spre casa

Tot aici la ultima casa ma imprietenesc cu un caine simpatic.
Zaresc si o casuta intr-un copac.
In zona se afla un important complex eolian.
La nici 500m de la iesire din sat gasesc si podul mult cautat sub care voi dormi la noapte.
Ma intorc in sat si cheltui toti banii simtindu-ma bine si mancand bine. Imi las doar 200FT (O,75EUR) - bani de paine pt. ziua urmatoare, fiind sigur ca mama imi va vira din nou bani in cont. Am avut 3 zile de distractie non-stop. A fost minunat. Dar vai ce s-a ales de papadiile mele panonice? Cat de repede a zburat timpul si cum vremea lor a trecut, meditez eu cand ma intorc la barlogul de sub pod si intalnesc o papadie care se pregateste sa sucombe, volatilizandu-se in neant. Asa e si viata omului deci va petreceti oameni buni!
Dimineata ma trezeste un pescar si o tai rapid spre Budapesta. Am provizii dar bani am doar de paine si sunt la 400km de casa. Ce tare va fi! Sunt un turist sarman din nou. Ma opresc in satul Bana unde intalnesc o statuie de lemn al unui rege maghiar.
Urmatorul popas il fac in Babolna unde intalnesc statuia unui armasar.
Speranta si bucuria imi reapar in suflet cand langa statiunea turistica Tata se desfasoara sub privirea mea, un imens covor de papadii panonice.
Putin mai departe pe langa orasul Tatabanya, in varful dealului din stanga isi are salasul o statuie reprezentand un monstru inaripat.
Pe traseu mai fac pauza sa ingurgitez cate un pateu si pana la urma ajung cu bine la Budapesta.
Dupa ce traversez ultimul pod ajung la niste picturi interesante probabil reprezentand niste artisti sau politicieni.
Imediat am parte de cel mai dificil moment al turei. Mi se face brusc rau, simt ca fac atac de cord. Mi s-au adunat prea multe, de vina fiind excesele repetate, efortul fizic sustinut, frigul indurat, alimentatia proasta din ultima zi, etc. Sunt gata sa lesin pe strada. Falnicul boem Carpaticus trage sa cada in drum de pe picioare si sa-si dea sufletul. Beau niste apa, ma dau jos de pe bicicleta, pasesc incet avand dureri precordiale in partea stanga. Am devenit o leguma ambulanta. O iau spre Gyal unde ma asteapta prietenul Mircea. Si ma prabusesc pe niste frunze moarte incercand sa-mi mai revin.
Deasupra mea e coroana unui tei sfant si vad agatat un pantalon de o ramura.
Ma concentrez, ma rog, zic Aleluia, imi jur ca voi curma a mea pacatuire, ii cersesc mila Divinitati sa-mi mai dea un strop de viata sa mai fac un tur european. Rugaciunea da roade, un bondar vine sa-mi insufle speranta si brusc ma simt revitalizat.
Pana la urma ajung la Mircea unde imi revin tratandu-ma cu "bastarca" adica cu niste palinca si ceva bun de mancare. Discutam multe si apoi am insomnie pana la 4 A.M. Ziua urmatoare imi pune mama inca 5600FT (20EUR) si Mircea ma ajuta sa-i scot de la posta. Apoi cumparam 2 sticle de vin rosu, sa ne cinstim putin inainte de plecarea mea. Pe la ora 18 plec si eu iar Mircea ma insoteste pana la iesire din localitate. De aici reusesc sa ma pierd in localitatea Vecses si trec o cale ferata periculoasa printr-un loc nepermis. Apoi ajung cu greu pe E60 unul dintre cele mai circulate drumuri din Ungaria. Tir dupa tir trece pe langa mine in viteza, si incepe sa se faca noapte. In Albertirsa decid sa ma opresc, ajunge cu riscul pe ziua in curs. Stau la o carciuma si beau niste beri admirand o frumoasa fata care servea. Apoi ma pun cu sacul de dormit langa localitatea Cegledbercel intr-un loc ideal de wild camping. Ziua urmatoare ma trezesc la 6: 30. pe la 7 imi iau micul dejun in centrul localitatii. Aici descopar un fel de sculptura sau gravura ciudata.
Imi plac mult motivele sculpturii.
Ma mai invart putin in jurul operei de arta.
Tot aici gasesc si o fantana interesanta.