Totalul afișărilor de pagină

duminică, 27 octombrie 2013

14 - VELOTURUL EUROPEI 2013 (8500 km in 97 zile prin 16 tari)- EPISODUL 14 (Croatia - Coasta Dalmatiei)

Nu mai stiu in ce zi suntem, aproximativ in jurul datei de 20 mai. Vremea se schimba brusc si incep ploile. Intru in Croatia pe o ploaie torentiala si sunt intampinat chiar la intrare de mai multi arbori ornamentali care au crescut sanatos.
Pedalez printr-o zona turistica interesanta.
Atmosfera este ca si-n Occident. Se pare ca este o zona cu un turism infloritor.
Pe langa localitatea Cavtat gasesc un loc interesant bine amenajat pt. popas si am parte si de putine raze de soare.
Imi continui drumul si ma bucur de un peisaj de exceptie.
E o placere sa pedalezi inconjurat de atatea frumuseti iar florile degaja un miros imbietor.
Trec printr-o serie de mici localitati cu o excelenta infrastructura turistica.
Zona este de vis iar eu ma apropii de Dubrovnik, perla Adriaticii.
Dupa o catarare de cativa km. zaresc in departare renumitul oras al rivierei dalmate.
Din pacate incepe sa ploua din nou si astfel nu am nici un chef sa vizitez orasul stiind si ca este cam scump pt. buzunarul meu. Pedalez pe ploaie pana in localitatea turistica Slano unde va trebui sa-mi caut un adapost si sa raman peste noapte.
Deocamdata dau o raita prin port sa admir barcile.
Incepe din nou sa ploua si nu-mi pot permite sa stau la nici un local astfel ca-mi voi cumpara ceva de la un market si voi manca si ma voi adaposti de ploaie langa oficiul postal ca si un sarman calator.
Aici mai admir inca o data flora mediteraneana, de maine voi parasi acest climat.
Mai merg o data in port sa-mi iau ramas bun de la Adriatica. In curand vor incepe catararile in M. Dinarici. Zaresc si o interesanta ambarcatiune de pescuit.
Apoi merg sa ma inchin spre o biserica si sa cer clementa Marelui Meteorolog pt. pacatele mele. Sunt trist dar fericit. Nu voi avea unde sa dorm in aceasta noapte.
Pana la urma ajung sa-mi petrec noaptea cu multa umilinta si oaresice teama intr-o statie de autobuz.
Reusesc sa dorm bine si nu ma deranjeaza nimeni. Ziua urmatoare la iesire din localitatea Slano vad un indicator spre Bosnia, asa ca nu mai stau pe ganduri si incep sa abordez catararea de cativa km. spre aceasta noua tara. Din pacate incepe sa ploua din nou. Panorama devine interesanta dupa ce urc vreo 2km.
Traseul e interesant, zona superba, dar pacat ca ploua mocaneste iar temperatura a scazut simtitor.
Urc la greu si-mi iau la revedere de la Marea Adriatica unde m-am simtit atat de bine.
Dupa 5km de urcat ajung la un frumos drum de culme. Mai am foarte putin pana la granita cu Bosnia dar din pacate incepe sa ploua mai tare.
In incheierea acestui capitol vreau sa Multumesc din suflet celor care m-au sprijinit sa fac si aceasta aventura.Multumesc lui Dumnezeu ca m-a ocrotit din nou. Multumesc parintilor Dan si Mariana ca m-au inteles si sustinut mereu. Si acum multumesc prietenilor sustinatori care au fost numerosi si inimosi. Multumesc din suflet lui: Teodor Dobrinescu, Bogdan Cristea, Adina si Zoltán Márton - http://Z0ltan77.com/ , Sergiu Havasi, Liviu Marunceac -http://livstorm.blogspot.ro/, Tibi Muntean, Sorin Liubarschi, Bogdan Banica, Valkai Elod, Florin Leonte, Horia Nitu si tuturor celor care m-au ajutat.In Romania cel mai bine am fost primit la Timisoara, Campina si in capitala. In Balcani cei mai primitori oameni au fost in Serbia, Bosnia si Macedonia. Accesand linkul urmator puteti viziona o emisiune Tv in care-mi povestesc aventurile din penultimul meu mare tur europen si din cariera mea de cicloturist! http://forum.stelici.ro/viewtopic.php?f=51&t=2578