Totalul afișărilor de pagină

vineri, 23 septembrie 2011

Turul European pe 2 roti 2011 - Partea 17 - Pedaland prin pusta maghiara

Apoi ma intorc in Gyal si ma relaxez iar duminica noapte impresionat de aventurile mele vine si Mircea, renuntand la locul de munca de la Civitavecchia.
Avem multe de povestit, mai ales eu dar in special el si astfel ca mai stau la el o saptamana timp in care povestim, ne cinstim, ne relaxam si facem planuri pt. urmatoarea calatorie pe 2 roti. Pe 2 iulie dupa ce mi s-au vindecat ranile de la picior e momentul sa plec si eu spre casa. Am doar 5000FT in buzunar, bani daruiti de Mircea sa ma descurc pana acasa.
Pedalez tare in prima zi, primii 40km sunt nevoit sa merg pe un drum european circulat spre Szolnok, apoi o iau pe drumuri secundare unde pedalatul devine o placere. Trec prin multe sate traditionale unde intalnesc multe cuiburi de barza.


Prima oprire mai importanta o fac in localitatea Korostetetlen unde se gaseste chiar centrul "Ungariei Mari". Gasesc o harta care ma edifica in acest sens.


Se pare ca ungurii sunt foarte nostalgici dupa tratatul de la Trianon care ne vaduvea de Transilvania.


Tot aici gasesc si o biserica cu o arhitectura moderna, avangardista chiar.


Tot in aceasta localitate de referinta gasesc si un ansamblu de cruci din lemn pe care sunt scrise distanta pana la importante orase din fosta Ungarie.


Pana acasa mai am aproximativ 200km.


Fiindu-mi foame ma opresc intr-un parc sa mananc ceva. Poarta de la intrare este una traditionala si specifica zonei.


Mai pedalez cam o ora pana sunt surprins de o ploaie si sunt nevoit sa ma adapostesc intr-un local unde un tanar maghiar face mari eforturi sa vorbeasca putina engleza fiind curios de unde vin. Biserica din localitate este destul de interesanta.


Dupa localitaea Veszeny ajung la Tisza si traversez raul cu bacul. Cel care vindea bilete a vrut sa-mi dea o teapa si sa platesc cam de 5 ori mai mult decat era biletul dar nu i-a mers cu mine, i-am aratat un pumn de monezi de cate 5FT si am zis ca sunt roman sarac si amarat si sa-mi dea pace si am scapat fara sa platesc un ban.


In orasul Martfu ma aprovozionez bine cu de-ale gurii si apoi continui sa pedalez prin pusta ajungand pana langa Mezotur unde campez intr-un loc ascuns dupa niste arbori. In ziua respectiva am pedalat bine, cam 150km.


Ziua urmatoare este o vreme superba dar am de pedalat printr-o zona monotona plina de culturi agricole.


Totusi trec si pe langa lanuri de floarea soarelui care arata absolut superb.


Nu m-am putut abtine sa nu ma imortalizez si pe mine alaturi de superbele flori solare. Doar gandul caci sunt atat de aproape de casa dupa asa o fabuloasa calatorie ma facea sa intru prematur intr-o depresie post-tur, boala de care sufar eu cel mai adesea.


In orasul Bekes iar sunt intampinat de minunata familie Kovacs care iar dau un chef in cinstea mea, de aceasta data impresionati ca am reusit o asemenea calatorie. Iar imi fac poza cu "Mama Leone" intr-o ipostaza caraghioasa.


Prin curtea lor gasesc niste chestii interesante, aceasta familie este plina de originalitate.


Toti membrii acestei familii sunt posesori de bicicleta si reusesc sa conving pe frumoasa Erika sa incerce si ea cicloturismul. O sa revin in Ungaria sa o scot la o tura.
Stau doar cateva ore la ei, caci mi-e dor de casa, dar pe traseu mai fac inca un popas langa Doboz la o baie in raul Koros(Cris). Aici e un loc amenajat pt. sarituri, un local este la 2 pasi, o zona ideala pt. distractie. Pe aici gasesc multi tineri la baie si plaja. Trag si eu cateva sarituri si beau o bere.


Intretimp mai fac niste plimbari pe malul raului studiind natura. La un moment dat intalnesc si o insecta interesanta.


Pornesc mai departe si la Gyula ma opresc la un birt sa ma racoresc cu niste bere la halba. Aici intalnesc pe cel mai fioros si original personaj din intreaga mea tura. Stam la povesti si ne cinstim. Domnul a avut o viata ca-n romanele lui Robert Louis Stevenson si a avut multe femei frumoase la viata sa.
Cea mai ardenta bucurie a vietii mele ramane cunoasterea de oameni interesanti si originali iar in calatoriile pe 2 roti, adesea am avut acest privilegiu.


Apoi merg sa ma relaxez in parcul orasului unde sunt multi arbori seculari si ajung si la o radacina imensa smulsa din pamant.


In curand am surpriza sa descopar si bustul marelui pictor al Renasterii din Germania, Albrecht Durer (1471 - 1528), una din personalităţile de seamă ale istoriei universale a artei. Opera sa impregnată de ideile Renaşterii, Umanismului şi Reformei a exercitat o deosebită influenţă în special asupra artiştilor germani şi olandezi de mai târziu. Cu cele aproximativ 350 de gravuri în lemn şi 100 gravuri în cupru a contribuit în mod hotărîtor la dezvoltarea gravurii ca formă de artă de sine stătătoare.


Din opera acestui artist de geniu cel mai mult mi-a placut gravura: Cavalerul, Moartea si Diavolul realizata in 1513. Ma regasesc foarte bine in acest personaj, in acest cavaler ratacitor vesnic in lupta cu ispitele, cu dorurile, cu pericolele. Sunt si eu un ciclocavaler modern in cautarea fericirii si a revelatiei.


Ma mai plimb putin si dau peste o nimfa statuara care imi face cu ochiul.


Descopar cu incantare si niste superbe flori.


Vine si clipa cand intru in tara si este momentul sa sarbatoresc. Discut cu niste fete frumoase iar niste baieti imi fac cinste niste beri.


Apoi sunt invitat la un chef si petrecem pana diminiata de minune. Ziua urmatoare abia ajung acasa unde ma asteapta familia si mai ales superba mea catelusa Candy.

Leonard Cohen - Dance me to the end of love