Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 5 iulie 2017

3-Turul european 2017, 5090 km prin 8 tari in 48 zile, Ep.3 (Baile Herculane)

Aici se gaseste un complex turistic iar eu mananc un langos cu branza pe care dau 5RON, destul de bun dar cam rece din pacate.
Mai am de pedalat 45km pana la perla Banatului Montan, Baile Herculane. Pe traseu ma mai prinde ploaia si am si 2 catarari de facut. Pana la urma ajung la Herculane si ma voi cinsti la un restaurant cu un cotlet haiducesc si vin bun. Tarziu imi pun cortul langa localitate. Day 7, 26km, prin zona Bailor Herculane. Dorm bine dar in curand iese soarele si-mi incalzeste cortul izgonindu-ma din culcus.
Ca sa ies la drum trebuie sa trec printr-o jungla si printr-un izbuc astfel ca ma ud tot.
Dar iata-ma din nou in statiunea mea preferata.
Ma plimb prin statiune, parcul central arata foarte bine.
In parc gasim si copaci seculari.
In centru vechi mai sunt din pacate si niste drumuri proaste.
Ajung si la cea mai reprezentativa statuie a urbei.
Centrul istoric arata ca cel din Karlovy Vary, doar ca este in ruina mare parte din el.
Hotel Ferdinand este o capodopera ce asteapta sa prinda viata din nou.
La fel si Hotel Decebal necesita restaurare.
De pe terasa pizzeriei Dimitrios, admir Hotelul Cerna.
Statiunea se afla pe valea raului Cerna la poalele Masivului Domogled. Aici se intalneste specia endemica protejata Pinus Nigra Banatica care este cocotat pe stanci.
Vremea este perfecta din nou. Toata ziua voi sta la bai fierbinti in bazinele de langa Hotelul Roman. Se face tarziu, voi pedala inca 2 km spre Orsova si ma pun cu cortul langa circulatul drum E70, nu departe de raul Cerna.
Day 8, 94km, Baile Herculane - Brza Palanka, Pt. inceput ma intorc in statiune sa fac o baie cateva ore. Apoi vizitez satul Pecinisca aflat pe Drumul National 67D si tine de Baile Herculane.

2-Turul european 2017, 5090 km prin 8 tari in 48 zile, Ep.2

Aici pot admira si niste gingase garofite si pastrez un moment de reculegere gandindu-ma la eroii nostri si la copiii minune ai alpinismului autohton, rapusi in Retezat in urma cu 3 saptamani. Viata e nedreapta, este crancena si imprevizibila. Eu am in plan sa pedalez 10 000km in 100 zile cu o bicicleta MTB de fetite. Oare voi reusi? Vom vedea! Orice este posibil! Cele mai fericite entitati vii ale creatiei divine cred ca sunt florile!
Urmatoarea oprire o fac la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala provinciei romane Dacia.
Privesc ruinele si sunt strabatut de un fior. Totul este trecator si efemer pe pamant, mai putin sufletul omului care este nemuritor.
Imparatul Traian a dat porunca sa se construiaca aceasta localitate intre anii 108-110 dupa cucerirea Daciei. Suntem la poalele sacrului templu natural care se cheama Muntii Retezat.
Urmeaza o constanta dar usoara catarare pana la granita cu judetul Caras Severin de unde am parte de o frumoasa coborare. Am intrat in Banatul Montan. Opresc la restaurantul lui nea Marcel care ma cinsteste din partea casei cu o tuica excelenta. Life is a journey! Atunci neicutza, de ce sa nu calatoresti cat mai mult macar in tinerete, pana nu te sugruma grijile cotidiene, familiale si contractuale? Traiasca aventura si oamenii ageri la minte sa priceapa esenta vietii!
Aici servesc si meniul zilei, la doar 15RON ma satur bine cu o ciorba delicioasa de vacuta.
Iar felul 2 mici cu cartofi prajiti. Ma chinui sa mananc tot.
Mai stau la povesti cu nea Marcel si beau bere Timisoreana. Tarziu ma culc langa local la cort. Toata noaptea va ploua dar sunt in siguranta si buna protectie.
Day 6, 13 mai, 118km, Voislova - Caransebes - Baile Herculane, Azi vremea este foarte nasoala, ploua cu galeata asa ca ma vad nevoit sa raman inca cateva ore la localul lui Marcel. Pe la ora 14 pot sa continui calatoria. In localitatea Zavoi intalnesc o biserica chicioasa.
Nu acelasi lucru il pot spune despre biserica din Glimboca, supranumita Voronetul Banatului, care m-a impresionat la urmatoarea mea oprire imediat dupa orasul Otelu Rosu.
Biserica se mandreste cu picturi exterioare de tip fresca si dateaza din 1790. Pe peretii sai exteriori intalnim picturi cu scene biblice.
In gradina bisericii ma bucur sa intalnesc un arbore lalea.
dar si un pin interesant.
In fata bisericii admir o fantana superba.
In aceasta opera de arta se simte influenta baroca si culturalizanta a Occidentului. Nu degeaba Banatul a facut parte din Imperiul Austro-Ungar.
Dupa Caransebes ma prinde ploaia si ma uda tot pana ajung la un complex turistic din Slatina Timis unde fac un popas pana trece ploaia. Mai pedalez cativa km pana ajung la Manastirea Piatra Scrisa de langa Armenis.
De aici voi pedala putin pe langa raul Timis.