Totalul afișărilor de pagină

marți, 6 decembrie 2011

10 - Turul Balcanic "La Santa Primavera 2008" - partea 10 (prin muntii Bulgariei)

Desi la inceput mi-e cam teama de caini, dar dupa ce le dau o paine sa manance, ma imprietenesc cu ei si ma joc cu ei putin.


Urmeaza o coborare periculoasa in serpentine pana in localitatea Kato Nevrokopi.


Mai am putin si ajung in Bulgaria trecand pe la vama greceasca din Exochi unde din pacate nu reusesc sa-mi schimb banii astfel ca mai pedalez vreo 20km pana in oraselul Gotse Delchev unde fac rost de leva in sfarsit.
Este momentul sa fac un popas la un cochet restaurant unde sunt multe sculpturi ca cele colectionate de tatal meu.


Tot aici imi atrage atentia si o vulpe impanata ce pare ca ma priveste fix.


Pedalez apoi pe valea raului Mesta unde am parte de peisaje minunate asemanatoare cu cele de pe Defileul Jiului de la noi.


Vremea este mult mai racoroasa, temperatura a scazut cu cel putin 10 grade fata de zilele precedente cand pedalm pe tarmul Marii Egee.
Am intrat in zona montana, in stanga mea se inalta Muntii Pirin.
Dupa ce mai pedalez vreo 20km este momentul sa ma opresc din nou. Este cam tarziu si e tot mai frig dar gasesc un local interesant a carui terasa imi place in mod special.


Aici ma intalnesc cu un simpatic musulman cu Mustafa, un tanar de treaba care lucrase in Portugalia. Ma intretin cu el toata seara si ne simtim bine sorbind bere Pirin si povestindu-ne aventurile.
Noaptea mi-o petrec in cort langa raul Mesta.
Ziua urmatoare trec prin localitatea cu nume omonim de unde cumpar niste iconite pt. mama si pt. sora mea. Pictura bisericii este foarte reusita.


Urmeaza o portiune pitoreasca care culmineaza cu peisajele deosebite de pe langa localitatea Banya, aproape de celebra lor statiune Bansko. Sunt la poalele muntilor Pirin.


Pedalez in continuare pe langa raul Mesta, sunt intr-o zona montana si am de urcat lejer dar constant.
In localitatea Yakoruda vizitez o moschee.


Apoi e momentul sa stau la o terasa sa servesc o ciorba. De aici am o ampla panorama asupra traditionalei localitati care are multi etnici musulmani.


Aici intalnesc o draguta fetita care se legana cu grilajul unei usi. Discut putin cu ea in engleza pana vine mama ei si o izgoneste.


In curand incepe sa ploua si intru si eu in local unde spre surprinderea mea ma intalnesc din nou cu Mustafa cara vraja o domnisoara.
Stau aici si mai beau niste bere Pirin asteptand sa treaca ploaia. Intre timp mai admir si un frumos acvariu unde ma rog la pestisorul de aur sa-mi indeplineasca dorinta sa treaca ploaia.


Din pacate n-am noroc, ploua toata ziua, asa ca mai avansez doar cativa km in care ma ud tot si ma decid sa raman in zona pana trece intemperia.
Sunt in Cherna Mesta unde raman la un local pana seara tarziu, afara continua sa ploua. Discut cu cativa localnici, unul chiar dorea sa-mi ofere gazduire dar n-am acceptat. Pana la urma s-a inchis localul si am ramas pe terasa sa-mi termin consumatia alturi de noul meu prieten: catelul Pavlo.


Ma descurc si dorm cu cortul langa localitate. Ziua urmatoare din fericire nu mai ploua si am de catarat la greu pana-n localitatea Yundola unde fac pauza de masa la un resturant. De aici am o coborare de 27 km si inghet de frig, dar fac un mic popas pe langa un rau de munte sa-mi revin si sa mai pun o haina pe mine.


In localitatea Belovo intru pe un drum circulat si fac o pauza sa mananc ceva. Aici beau cea mai iefina bere din tot turul care costa 0,75leva adica 1,5RON. Mai ce vremuri bune au fost! Ce ieftin era odata!
Incepand cu localitatea Mirovo, acest drum national merge in paralel cu o autostrada si sunt profund mirat de infrastructura rutiera din Bulgaria.
Suntem intr-o zona deluroasa iar autostrada trece si prin niste tuneluri.


Bate un vant violent din fata si inaintez cu greu. Dupa inca 2 ore de efort fac un popas in natura si o pun de un picnic.


Nu mai am mult pana ajung la un viaduct impresionat pe unde trece autostrada spre Sofia.


Tot aici gasesc si un monument comemorativ. Un tanar se pare ca a cazut de pe viaduct gasindu-si tragicul sfarsit in mod atat de violent.
Dumnezeu sa-l ierte!
"Vita brevis, gaudeamus igitur!" (Sa ne bucuram asadar caci viata e scurta)


Seara mi-o petrec in localitatea Vakarel pe la niste localuri. Este noaptea invierii si localurile sunt pline de ortodoxii bulgari. Ma intalnesc cu oameni generosi care-mi fac cinste dulciuri, mancare si bautura. Slujba de inviere o privesc la un televizor la un local la marginea localitatii iar la masa mea mai stau 2 minori veseli care consuma multa bere. Este veselie mare si atmosfera festiva!
Tarziu ma pun cu cortul langa sat si dimineata sunt trezit de o turma de capre si de domnul cioban care ma sperie rau purtand un cogeamite baltag in mana.
In localitatea Novi Han se ia la intrecere cu mine un pustan cu un MTB si il las sa ma intreaca spre marea sa satisfactie.
Tot aici am privilegiul sa ma bucur vizual de cele mai frumoase flori din tot turul: lalele, lalele, frumoase ca turele mele!


De aici o iau pe un drum cu trafic redus si ajung in oraselul Elin Pelin unde gasesc niste relicve artistice din epoca de proasta pomenire cand eram sub cizma bolsevica atat noi cat si vecinii de la sud de Dunare.

Serenada

SERENADA.......:-\" @};-

Vezi mai multe video din muzica