Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 29 august 2015

2 - Veloexpeditie in Europa Centrala 2015 - Episodul 2 - Fascinanta Ungarie!

Urmeaza sa pedalez rapid cam 30km pana ma prinde o ploaie si ajung la un han vechi si interesant.
Aici ma adapostesc de ploaie si savurez o bere Soproni la halba care costa 450FT. Preturile sunt putin mai scumpe chiar si ca la Moara cu Noroc. Totusi localul este select si dateaza din secolul al XVIII-lea. Gasesc si un scurt istoric al localului.
Desi este o ora tarzie si in curand se va insera decid sa continui sa pedalez. Pe traseu ma prinde o ploaie torentiala care ma face fleasca pana in primul local din orasul Tiszafured unde ma vad nevoit sa fac un lung popas asteptand sa treaca ploaia. Pe la miezul noptii sunt nevoit sa ma opresc la o benzinarie non-stop unde mai raman 2 ore pt. ca vremea este nasoala in continuare. Aproape de ora 3AM vremea e buna din nou si pedalez printr-o zona salbatica, am privilegiul sa ma intalnesc si cu un bursuc care a trecut drumul. Pana la urma ajung in localitatea Poroszlo unde ma pun cu cortul dupa o cladire in ruina.
Dupa doar 3 ore de somn ma loveste un soare puternic in cap si sunt nevoit sa-mi strang lucrurile si ma pun sa dorm la sac in spatele cladirii ruinate la umbra. Reusesc sa mai dorm vreo 3 ore si apoi pornesc spre orasul Eger. Langa Mezokovesd ajung la un frumos lan de floarea soarelui si constat cu consternare ca mi s-a mai rupt o spita la roata din spate. Am opturi mari pe roata din spate si ma vad nevoit sa renunt la frana de spate. Sunt in ziua nr. 30 al Turului `Europa in Bici 2015`. Sunt curios cat voi reusi sa mai pedalez in aceste conditii pt. ca nu voi apela la nici un service de biciclete caci n-am buget de asa ceva. Dulcinea sa vedem ce record vom stabili!
Dupa o frumoasa catarare ajung si-n orasul Eger care este unul dintre cele mai frumoase din Europa Centrala. Pentru inceput merg in centrul vechi si admir o biserica.
In interiorul ei gasesc sculpturi de valoare.
Dar nici tablourile nu sunt de lepadat.
Pe strazi intalnesc multi biciclisti. Atmosfera este tipica unui burg modern occidental.
In acest oras intalnesc un frumos minaret, semn ca odinioara Ungaria a fost pasalac turcesc.
Prin centru se gasesc o sumedenie de cladiri monumentale.
Ma plimb putin si pe principala artera pietonala a urbei.
Aici opresc si la o halba si ceva de mancare la o terasa.
Apoi mai vizitez putin orasul, mai admir niste palate si cladiri istorice.
Ajung si-n fata unui edificiu ecleziastic imposant.
Marele filozof al Antichitatii, Socrate, ma saluta de pe un soclu.
In curand am parte de prima zona montana in tur. Voi traversa Muntii Bukk pe cel mai frumos traseu. Am o catarare de vreo 14km dar cu o panta lejera. Traseul este incantator.
Dulcinea, desi ranita se descurca binisor.
Dupa o coborare de cel putin 10km, in Lillafured intalnesc un luxos hotel amplasat intr-un castel de vis.
Ma opresc la un local sa mananc niste carnati. Vizavi se afla un mare complex carstic.
La acest local ma imprietenesc cu un ungur care imi va da o cazare gratuita intr-o casa veche. Voi dormi foarte bine si dimineata o tai la drum.