Totalul afișărilor de pagină

luni, 7 ianuarie 2019

11 - Romania - Cipru pe 2 roti 2018, 3280km in 38 zile prin 7 tari, episodul 11 (Salamis, Famagusta)

In curand ajung la Salamis, cel mai important sit arheologic din Cipru. Taxa de intrare este de doar 7TL.
Ruinele orasului antic de pe coasta de est a Ciprului arata destul de bine.
Intalnesc si mai multe statui decapitate.
Nu lipsesc nici columnele elenistice.
Istoria este cea mai frumoasa poveste. Ma infior de cat de trecator este totul sub soare. Pe aici a trecut candva marele Alexandru Macedon. Astazi un biet emigrant saluta istoria!
La doar 6km distanta ajung la fascinantul oras Famagusta. Acesta are o cetate fortificata medievala de o mare valoare. Primul popas il fac in fata celei mai importanate caldiri din oras, moscheea Lala Mustafa Pasa.
Acest impresionant edificiu a fost initial o catedrala romano catolica datand din sec XIII. Dupa invazia si cucerirea insulei de catre turci in 1571, monumentul a fost transformat in moschee.
Pt. a intra in interior trebuie sa te descalti la usa.
Langa ea se afla un sicomor, cel mai batran arbore al insulei, contemporan cu moscheea.
Cand am ajuns eu aici in aceasta piata centrala a cetatii, tocmai avea loc un festival de muzica.
Am petrecut o seara agreabila si tarziu in noapte m-am pus cu cortul in interiorul unei biserici medievale. Day 36, am pedalat 50km.
Ziua urmatoare m-am relaxat, am petrecut, m-am plimbat printre ruine, am socializat.
Tot orasul vechi este un muzeu in aer liber.
In orasul nou este o atmosfera cosmopolita plina de tineri si de localuri. Pe aici am gasit si niste reclame pe gustul meu.
Dupa o zi excelenta si o seara agreabila am decis sa ma culc in acelasi loc dar de data asta doar la sac. Day 37 am pedalat doar 10km.
Ziua urmatoare am pedalat inca 50km pana in paradisul de la Ayia Napa unde mi s-a incheiat aventura pe o plaja paradisiaca dupa exact 3280km pedalati in 38 zile. Era data de 15 aprilie. Ziua urmatoare incepea servitutea la un hotel de lux. Traiasca aventura si munca care ne da un rost!