Totalul afișărilor de pagină

luni, 11 octombrie 2010

Cantec de toamna - Bogdan Curta

Traversarea Muntilor Codru Moma 1 X 2010































Pe 30 septembrie seara, m-a anuntat Liviu pe mess sa-mi fac bagajele ca ziua urmatoare la ora 10 AM va fi la mine sa pornim intr-o noua aventura pe 2 roti in Muntii Apuseni. Vestea am primit-o cu mult entuziasm mai ales ca avusesem o saptamana obositoare cu multe traduceri.

Pe 1 octombrie la ora 10 Liviu e la mine (dupa ce pedalase inca 40 km de la Santana) si dupa o cafea si o mica gustare, timp in care mai discutam despre traseul turei, iata-ne din nou pe dromaderii nostrii de fier, pregatiti sa cucerim pasuri importante in Apuseni.
Desi era cam racoare, vreo 12 grade Celsius cand am pornit noi pe la ora 11, eu eram imbracat in echipament de ciclism de vara, refuzand sa cred ca toamna a venit si ca aceasta superba vara in care m-am dedicat doar turelor transilvane, a trecut in uitare.

Am pedalat pe ruta: Ineu - Bocsig - Barsa- Sebis. Aici la doar 25 km de casa facem un popas la un restaurant cu o panorama superba asupra unui lac plin de pesti. Aici luam o ciorba ardeleneasca si o bere. Eu imi iau haine lungi si inlocuiesc casca cu o caciula caci vremea este tot mai racoroasa pe masura ce ne apropiem de munti. Apoi mai avem de pedalat 17 km pana ajungem in statiunea de interes national Moneasa. Traseul pana aici este destul de pitoresc, trecem prin sate traditionale iar circulatia rutiera este redusa.

In localitatea Dezna, pe un deal putem observa niste ruine ale unei cetati medievale. Inainte de a ajunge in statiune preferam sa ne oprim in localitatea Moneasa la un ABC sa bem o bere la o masa rustica unde erau doar 2 scaune. Aici avem o discutie agreabila cu un mos si cu o baba care vindea la magazin. Mosul se plange de jalnica conditie a pensionarilor romani si ca-n aceasta iarna vor pieri multi dintre cei in varsta, datorita traiului precar, iar baba cu multa generozitate imi ofera un pui de pisica pt. cand ma voi reintoarce. Sunt nevoit sa refuz pisica caci am acasa un iepure, pe Pufy care se sperie de pisici. In cele din urma pozez pisica babei si pe stapana sa.

Pornim apoi la drum, la iesire din statiune se termina asfaltul si incepe un drum forestier de traversare a Muntiilor Codru Moma, destul de prost intretinut, cu mult pietris si multe balti, ba chiar avem si o portiune nasoala de noroaie unde suntem nevoiti sa mergem pe langa bicicleta caci ni se blocheaza rotiile in noroi. Traseul este foarte pitoresc si salbatic, multa padure, multe rape, cativa km de catarare pe drum bolovanos. Intalnim si flora interesanta: multe ferigi, muschi dar si ciuperci si flori. Am norocul sa intalnesc intr-un loc mai multe ciuperci rosii cu pete albe, ciuperci extrem de otravitoare pe care le imortalizez in poze.

Coborarea de cativa km o facem in viteza, traseul este ideal pt. MTB dar merge si cu trekking, eu descurcandu-ma foarte bine cu Kona Sutra mea. Pe coborare reusim sa intrecem un camion si o masina, dovada ca bicicleta este cel mai bun mijloc de transport pe astfel de drumuri cu exceptia ATV-urilor si a motocicletelor Enduro.

Apoi trecem printr-un catun deosebit, Ursesti (era prima localitate din judetul Bihor), in curand ajungem la asfalt si dupa cativa km cu peisaje superbe pe valea Sustiului ajungem la terasa Bastion la intrare in localitatea Sustiu. Aici sunt client fidel si sunt bine primit de fiecare data. Patronul localului este un om de mare treaba care m-a ajutat de mai multe ori. De data aceasta un prieten al patronului, se ofera sa ne cinsteasca cu 2 beri. Aici facem si pauza de masa: eu mananc o conserva de fasole cu costita incalzita la un cuptor cu microunde iar Liviu mananca o conserva de porc si niste alune.

Vremea este din ce in ce mai rece, astfel ca mai luam un rand de haine pe noi inainte de a pleca. Dupa 2 km ajungem la drumul european E79, aici avem de pedalat doar 4 km pana la intersectia spre Campeni. Mai pedalam pana la Nucet, pe traseu ne prinde noaptea si intram in Parcul Natural Apuseni. Aici la Nucet mai mancam niste mici si bem o bere, apoi luam bere la pachet si mergem sa ne cazam la Motel Alpin unde la doar 50 RON gasim camere in conditii destul de bune (singurul inconvenient: nu mergea TV-ul, tocmai se lucra la introducerea Televiziunii prin cablu). Important este ca avem apa calda si putem face dus, dupa o zi de pedalat pe frig. Dupa ce facem dus, ascultam muzica si bem bere pana adormim fericiti la poalele muntiilor Bihorului.