Totalul afișărilor de pagină

duminică, 6 decembrie 2020

3 - Expeditia Dor de Carpati 2020 (800km in 12 zile)

Mai putin de urcat o rampa dura cu inclinatia de 10% si ajung in varful pasului. Suntem pe Dealul Sotroc (498m). Locul este marcat prin 2 cruci de piatra. In apropiere avem satul Bodesti.
Aici este un izvor vechi si celebru unde opresc de fiecare data sa-mi astampar setea.
Aici gasesc si o coroana de flori si o icoana.
Din pacate pizzeria ce era chiar aici in varful dealului era inchisa. Astfel ca sunt nevoit sa cobor spre Halmagiu find cam rupt de foame. In cimitirul de langa Halmagiu se pare ca este ingropata mama marelui sfant al Ardealului, Arsenie Boca. Din centrul comunei porneste un drum deosebit de pitoresc in lungime de 20km spre Muntele Gaina. Spre rusinea mea, desi probabil sunt cetateanul cu cei mai multi km pedalati in judetul Arad, peste 150 000km(s-au adunat in 23 ani de efort, nu vreau sa ma laud, doar consemnez faptele), inca nu am reusit sa ajung la Muntele Gaina, cel mai inalt varf si cel mai emblematic drum montan al judetului nostru. De aceea ca sa nu mor prost si sa nu ratez la nesfarsit acest fantastic traseu, voi jura aici ca-n urmatoarea expeditie de la primavara, voi aborda acest traseu in drumul meu spre libertate. Transapuseana - esti visul meu! Sufletul lui Iancu ma cheama spre inaltimi din abisuri de legenda si doruri de poveste. Binecuvantata esti tu tara a mea, pamant carpatic, mama ocrotitoare supta de ciocoii care ne-au impilat de mai bine de 2 milenii. Vom renaste prin jertfa si rugaciunea noastra.
La magazinul de la Pensiunea Muntele Gaina imi cumpar de-ale gurii si o pun de un mic ospat. Ador salamul de Sibiu feliat. Imi place mancarea de calitate. Cat de sarac as fi , nu ma veti vedea sa mananc paste la ibric sau mai stiu eu ce, desi am tot respectul pentru cetatenii care-si gatesc tot felul si care stiu sa se economiseasca.
Ma prinde noaptea pedaland pe E79 si ma decid sa cotesc la dreapta spre Vata de Jos sa-mi caut un loc de campare in zona. Suntem in Tara Zarandului, taram de legenda cu multe biserici de lemn si trasee pitoresti. In satul Cazanesti se gaseste casa memoriala a marelui sfant al Ardealului, Arsenie Boca. Poposesc in centrul comunei la o terasa si sunt interpelat de un boschetar caruia ii donez 1RON fiind cam zgarcit de fire. Cetateanul era din Cluj si traise multi ani boschetarind si slugarind unde a dat Domnul in special la manastiri. Chiar imi sigereaza sa merg la o manastire din zona sa ma fac salahor platit bine cu 100RON la zi plus de-ale gurii. Boschetul, un cetatean blajin barbos la vreo 40 de anisori imi propune sa dormim impreuna pe o saltea in zona garii. Desi sunt mare aventurier si amator de senzatii tari, am ajuns la varsta cand am nevoie de intimitate si comfort asa ca declinez oferta cetateanului si o tai la sanatoasa.
Personajul m-a speriat asa ca ma voi intoarce in drumul european si mai pedalez cativa km pana ma voi pune cu cortul chiar langa drumul european in spatele unor balarii. In acest loc am parte de semnal adica am acces la internet pe telefon la datele mobile. Este minunat.
Day 3) Tarnava de Cris - Abrud Dorm bine iar dimineata admir boschetii infloriti din apropiere. Se pare ca am nimerit un loc excelent de odihna cu acces la internet. Asta e minunata noastra tara. suntem in infloritoare Tara a Zarandului. In apropiere este satul Carastau unde am un amic Adi Pop, coleg cu mine la clubul BIG Challenge, om la casa lui, insurat cu job si cu copii care-mi spunea candva ca daca vreau sa fac cicloturism sa nu ma insor. Binenteles ca i-am urmat sfatul.
Flora este diversa in aceste locuri. Vremea este perfecta de pedalat desi noaptea a fost cam racoare temperatura scazand pana la 7 grade Celsius.
Ped la ora 10 se incalzeste si sunt gata de drum.
Soseaua este impecabila cu trafic redus.
Pe langa Baia de Cris, localitaea unde s-a stins marele crai al motilor, intalnesc capite de fan autentice.
Urmatoarea oprire o fac la Panteonul Motilor de la Tebea. Admir gorunul lui Avram Iancu si ma mai culturalizez putin.
Admir si niste trandafiri langa localul unde ma voi relaxa putin.