Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 1 februarie 2017

14- TURUL CIPRULUI pe 2 roti - 2016, Ep. 14

Ma prinde noaptea pe lunga coborare si in apropiere de Nicosia ma opresc la un local unde ma interogheaza niste localnici. Aici pot admira si niste fotografii reusite.
Zaresc si o negresa care-mi aduce aminte de colegul meu de camera ghanez, Bonsou.
Mai pedalez doar cativa km. si ma pun cu cortul pe un teren in fata unei case langa localitatea Palaiometocho. Dorm bine pana dimineata cand aud o masina si proprietarul imi da trezirea si ma intreaba de sanatate. Ma scuz si-i spun cu ce treburi ma aflu pe proprietatea dansului si cum ca o voi sterge in cateva minute. Omul ramane surprins si merge in casa. Pana mi-am strans lucrurile domnul cipriot s-a prezentat cu o tava cu micul dejun pt. musafirul nepoftit. Mi-a adus o cafea, un lapte, niste prajituri si dulceata. Un mic dejun delicios de altfel!
De aici mai pedalez 15km pana intru in Cipru Turcesc imediat dupa Peristerona. Dupa cativa km ajung in Guzelyurt din nou. Aici vizitez Agios Mamas, o biseica exotica veche de cateva secole.
Am ce admira aici. Intr-o firida il zaresc si Sfantul Mamas, imblanzitorul de lei.
De aici voi avea un traseu foarte pitoresc. In curand traversez un Parc National plini de chiparosi. Avand o catarare de cativa km. la un moment ma opresc sa ma odihnesc intr-o poienita.
Inainte de a intra in localitatea Camlibel zaresc in departare Mt. Pentaktilos.
Urmeaza o coborare spectaculoasa.
E timpul sa fac o scurta pauza sa admir peisajul.
Padurile de chiparosi sunt fabuloase!
Inainte de localitatea Gecitkoy observ un deal marcat.
La intrare in sat intalnesc o statuie.
Localitaea este cam mica dar pitoreasca si cu un vadit aer oriental.
Ajung in curand in zona litorala si langa localitatea Lapta gasesc un local minunat unde decid sa raman, ma cinstesc cum se cuvine si ma pun cu cortul in incinta sa pe un gazon de calitate. Vine o noua zi insorita.
Astazi e ultima mea sambata pe insula. Sa inceapa fiesta! Ajung in Girne si servesc un peste chiar in portul turistic.
Pedalez intr-o zona de vis. Seara ma opresc la un restaurant pe langa Esentepe si comand de toate.
Nu putea sa lipseasca nici sea bream-ul, pestele meu preferat.
Ulterior mai pedalez cativa km. pana gasesc un loc de campare. Abia dimineata observ sinistrul loc unde am dormit foarte bine in spatiul islamic.
Mai pedalez cativa km. pe langa mare apoi cotesc la dreapta spre Larnaca. Cativa km. am de urcat, ultima catarare importanta in tur. Apoi am un traseu cam monoton si arid pe un drum cu trafic redus. Ma opresc in Alanici unde zaresc o biserica bizantina interesanta, din pacate abandonata.
Langa ea se afla o biserica ordodoxa in care se adapostesc o multime de porumbei.