Totalul afișărilor de pagină

luni, 12 octombrie 2015

5 - `Veloexpeditia MIORITICA 2015` Partea 5 - TRANSFAGARASANUL

In ultimii ani Sibiul a devenit un adevarat oras european cu o buna infrastructura turistica. Gasim chiar si hoteluri moderne.
Ne continuam tura pedaland pe pista ciclabila din parcul `Sub Arini`, apoi dupa ce iesim din Sibiu pedalam spre Rasinari, dupa ce urcam un deal urmeaza coborarea spre Cisnadioara de unde mai avem putin pana in Cisnadie unde putem admira o superba biserica saseasca fortificata.
Aici in centru stam la o terasa la o bere si apoi drumurile noastre se despart. Cisnadie ramane un orasel minunat.
Eu pedalez prin Marginimea Sibiului trecand prin Sadu, Talmaciu, Podu Olt, Racovita si urmatoarea mea oprire va fi la Avrig in fata mormantului marelui carturar Gheorghe Lazar.
Cum treci strada ajungi la modesta casuta unde a vazut lumina zilei marele om de cultura. Se pare ca parintii lui au fost iobagi.
Urmatoarea oprire o fac la cabana Paraul Rece de la poalele Transfagarasanului. Aici mananc bine si apoi ma dreg cu un vinisor.
Noaptea dorm langa Cartisora la cort, fiind lasat sa-mi montez cortul de niste oameni de treaba care lucrau la Decathlon si acum erau in concediu. Dimineata trebuie sa mesteresc ceva la bicicleta, si cat pe ce sa o patesc nasol cand un domn maghiar din Sfantu Gheorghe a scapat un ditamai cutit din mana chiar cand se indrepta spre mine, fiind foarte aproape sa ma raneasca. I-am cerut cutitul sa-mi desfac o conserva de fasole. Pana la urma totul se sfarseste cu bine si la plecare sunt ajutat si cu o modica donatie de un binevoitor domn Florin din Sacele care are un business in domeniul sportiv.
De aici pedalez fara oprire pana la Balea Cascada unde ma opresc la restaurant.
Aici intalnesc o mare afluenta de turisti.
In curand ajung in zona alpina de unde incep serpentinele. Acest tronson turistic seamana mult cu ce putem intalni pe celebrul Stelvio.
Deasupra mea trece si o telecabina.
Ma mai opresc din cand in cand sa admir incredibila sosea alpina.
La un moment dat ma depaseste un ciclist.
Castig repede altitudine.
Ador astfel de serpentine si-mi amintesc cum in urma cu 15 ani la prima mea abordare a Transfagarasanului pe bicicleta, m-am indragostit iremediabil de cicloturism.
Soseaua este tot mai serpuitoare.
Iar peisajul alpin este tot mai incitant.
Am parte si de o vreme perfecta.
Cand mai am doar 1 km de urcat, un baiat dintr-o masina m-a imbarbatat folosind cuvintele `Curaj maestre!` Ma bucur si parca prind aripi desi titulatura de maestru ma cam intimideaza si parca sunt prea tanar sa fiu numit asa. Sunt un biet `bot de huma insufletit care da din pedale si traieste boem.`
In apropiere de varf coloana de masini este impresionanta. Pe Stelvio cam asa arata coloana de biciclisti intr-o zi de weekend insorita.