Totalul afișărilor de pagină

marți, 2 ianuarie 2018

CicloTure de weekend prin Ardeal si Oltenia

1)Tur in Parang, Day 1) Petrosani - Obarsia Lotrului - Ranca - Novaci, 75km
Dragi prieteni ne intalnim vineri seara in municipiul Petrosani unde vom socializa, ne vom cunoaste mai bine, vom discuta despre tura noastra si ne vom caza la o pensiune din oras. Sambata dimineata dupa micul dejun incepem asaltul Muntilor Parang pe 2 roti. Vor fi aproximativ 75km cu peste 2000m diferenta de nivel pe un traseu la fel de dificil ca cel din Alpi dar la fel de pitoresc. Pt. inceput avem de urcat Pasul Groapa Seaca (1560m), deci avem o diferenta de nivel de aproape 1000m pana la granita dintre Ardeal si Oltenia, dintre judetele Hunedoara si Valcea unde se afla si pasul. Vom avea peisaje superbe, la inceput vom pedala cativa km pe langa Jiul de Est, strabatand si Cheile Jietului. Apoi catararea va fi mai serioasa, vom trece pe langa cateva cabane si o manastire. Din Pasul Groapa Seaca vom avea o coborare de 5 km pana in statiunea Obarsia Lotrului unde putem face o pauza de masa. De aici vom avea aproximativ 10km de fals plat pana sa incepem sa urcam cea mai tare catarare pe drum asfaltat din intreaga Peninsula Balcanica, pasul Urdele (2145m). Pe alocuri vom avea si rampe de 14% deci nu va fi usor. Ajunsi in golul alpin intalnim multi magarusi si dificultatea pantei se mai domoleste. Mai cativa km de urcat si ajungem in pasul Muntinu unde gasim un complex turistic cu tot ce ne doreste inima inclusiv un targ popular cu suveniruri si obiecte traditionale taranesti. De aici coboram 2km si apoi urcam din nou 2km pana in Pasul Urdele de unde incepe o lunga coborare spre statiunea Ranca. Aici avem optiunea sa ne cazam la o pensiune sau ne continuam coborarea spre Novaci unde ne vom caza la o pensiune.
Day 2) Novaci - Crasna - Bumbesti Jiu - Petrosani, 75km
Astazi ne vom intoarce in Petrosani pe o alta ruta pitoreasca ce va totaliza tot aproximativ 75km. Primii 25km ii vom pedala pe Drumul Judetean 665 prin judetul Gorj trecand prin sate traditionale cu biserici interesante. Vor fi cateva catarari usoare de deal, dar fata de ziua precedenta ziua de azi va fi floare la ureche din punct de vedere al efortului depus ai al diferentei de nivel acumulate. In apropiere de Bumbesti Jiu vom intra in Drumul European E79 de unde vom pedala pana la Petrosani. Vom putea vizita Manastirea Visina, vom pedala prin Parcul National Defileul Jiului si vom poposi si la Manastirea Lainici si complexul turistic din apropiere. La 1km inainte de Manastirea Lainici ne vom reculege la monumentul ridicat in memoria marelui general Ioan Dragalina, un erou autentic al neamului nostru cazut in luptele care au avut loc in zona in primul razboi mondial. De la Manastirea Lainici intram din nou in Ardeal si vom pedala intr-un decor natural admirabil pe langa Jiu. Desi pedalam pe un drum european, traficul auto in aceasta zona este unul redus mai ales duminica. Ajunsi la Petrosani in functie de timpul ramas putem sa mai vizitam cateva obiective turistice si ne luam ramas bun.
2)Traversare a Muntilor Padurea Craiului pe 2 roti, Day 1) Beius - Stana de Vale - Lacu Lesu - Bulz, 72km
Ne intalnim vineri seara in Beius unde ne vom cunoaste si ne vom caza la o pensiune. Sambata dimineata vom porni la drum. Primii 12 km sunt lejeri dar dupa localitatea Budureasa incepe catararea. Vom avea aproximativ 15km de urcat si 1 de coborat pana la statiunea Stana de Vale unde putem face un popas. Aici vizitam Izvorul Minunilor, emblema statiunii. Urmeaza coborarea pe Valea Iadului, traseul este deosebit de pitoresc, pe parcursul sau vom vizita cascada Iadolina si lacul Lesu, vom trece prin cateva catune superbe si ne vom bucura de peisaje minunate la tot pasul. In ultimii ani turismul s-a dezvoltat prin aceasta zona aparand mai multe pensiuni si multe case de vacanta. In Bulz ne putem caza la Pensiunea Lucian, de exemplu.
Day 2) Bulz - Bratca - Damis - Rosia - Beius,60km
Azi avem un traseu mai scurt de traversare a Muntilor Padurea Craiului pe alt drum la fel de pitoresc. Pt. inceput pedalam pe valea Crisului Repede. Din comuna Bratca urmeaza o catarare de cativa km in serpentine pana ajungem in satul Damis. De aici pedalam cativa km pe culme de nivel si apoi avem o lunga coborare spre Beius trecand prin superba comuna Rosia unde gasim singura pestera cu cristale de calcit deschisa publicului din intreaga Europa. Pe acest traseu se pot vizita mai multe avene si pesteri si trecem prin localitati cu un puternic caracter etnografic si folcloric. In comuna Rosia putem vizita si o moara cu apa foarte veche si un muzeu taranesc. Urmeaza coborarea spre Beius.
3) Tur in Apuseni prin judetele BH, AB si HD, Day 1) Lunca - Nucet - Vartop, 30km si
Ne intalnim vineri pana la ora 17 in localitatea Lunca langa orasul Stei. La ora 17 pornim la drum, avem 10km pana la intrare in Parcul Apuseni din satul Fanate, comuna Nucet. In localitatea Baita intalnim ultimul magazin unde ne putem aproviziona cu niste dulciuri si lichide inaintea catararii spre statiunea Vartop. Tot aici gasim si o superba biserica greco-catolica. La iesire din localitate incepe dificila catarare de 13km in serpentine cu panta care uneori atinge 11%. Dupa cel mult 2-3 ore de catarare ajungem pe drumul de culme, mai pedalam 4km si suntem in satul de vacanta Vartop la cota 1160m unde gasim cazare la mai multe pensiuni. In mod normal nu avem cum sa facem mai mult de 3-4 ore din Lunca pana aici, deci ajungem pe ziua.
Day 2)Vartop - Abrud - Zdrapti, 87km Urmeaza o coborare de 10km pana in Arieseni. De aici pedalam pe langa Raul Aries pana la Campeni trecand prin localiati turistice renumite precum Garda de Sus, Scarisoara, Albac si Vadu Motilor. Dupa ultima localitate urmeaza o catarare de 1km cu panta de 7% iar apoi vine coborarea spre Campeni. De aici mai sunt 10km cu urcari si coborari scurte pana in Abrud, un alt pitoresc orasel istoric din Tara Motilor. De aici mai avem 12km de pedalat pana la intrarea in judetul Hunedoara in pasul Buces-Vulcan (715m). Pana aici avem doar 1km de urcat cu panta de 10%. Urmeaza o coborare de 8km in serpentine pana in Buces. Inainte de intrarea in satul Zdrapti gasim Pensiunea Mario unde ne cazam.
In caz ca nu ne putem aduna vineri inainte de ora 17 in Lunca, putem sa ne cazam la o pensiune in zona Nucet si sa pedalam sambata peste 100km deci sa parcurgem km din primele 2 zile intr-o singura zi. Day 3) Zdrapti - Brad - Varfurile - Lunca, 84km
Prima oprire o facem in Brad unde vizitam Muzeul Aurului unic in Europa. La doar 8km putem vizita Panteonul Motilor, un loc sfant unde sunt ingropati mai multi eroi romani printre care si Avram Iancu. Pedalam pe E79, un drum recent reabilitat si avand un trafic rezonabil. Este o zona unde intalnim multe bisericute vechi din lemn. Pedalam prin Tara Zarandului. Dupa Halmagiu avem 2 km cu panta de 10%. In varf putem opri la un restaurant de unde avem o panorama excelenta asupra Muntelui Gaina. Dupa Varfurile avem o catarare de cativa km.
4) Tur in Apuseni prin judetele CJ si AB, Day 1) Gilau - Poiana Horea - Albac - Campeni, 103km
Ne intalnim vineri seara si vom sta la o pensiune din Gilau nu departe de Cluj Napoca. Sambata dimineta pornim intr-o tura epica pe un traseu de mare potential. Pedalam in amonte pe Valea Somesului Cald. In prima parte a traseului vom trece pe langa 3 lacuri de acumulare - Gilau, Somesu Cald si Tarnita. Zona este in plina dezvoltare si au aparut multe pensiuni turistice iar Lacul Tarnita este ideal pt. practicarea sporturilor nautice si un adevarat paradis pt. pescari. Dupa ce trecem de coada lacului vom avea parte de o catarare destul de lunga spre comuna montana Marisel. De aici avem o coborare abrupta spre lacul Belis si in curand ajungem in comuna Poiana Horea de unde avem o noua catarare spre pasul Ursoaia (1320m) pe un drum proaspat asfaltat. Inainte de a ajunge sa pedalam pe Valea Ariesului, facem un popas in comuna Horea unde avem ce vedea. Vom innopta in Campeni la o pensiune.
Day 2) Campeni - Buru - Iara - Gilau, 105km
Azi pedalam mult in aval pe langa Aries trecand prin localitati traditionale. Inainte de comuna Lupsa putem vizita o superba manastire din secolul al XIV-lea. Pe langa Posaga de Jos zarim o cacada interesanta. Intreaga vale a Ariesului este un areal de o mare valoare din punct de vedere turistic si etnografic. Ne despartim de Aries in apropierea comunei Buru si o luam la stanga spre Iara. Din Baisoara o luam la dreapta pe drumul judetean 107M care ne duce pana in Luna de Sus, langa Floresti unde ne despartim.