Totalul afișărilor de pagină

vineri, 26 octombrie 2012

21 - VeloTurul Europei 2012 (9000km in 123 zile prin 17 tari)- partea 21 (Prin M. Vosges si M. Jura - Franta si Elvetia)

Scurta statistica cu defectiunile pe traseu: - am utilizat 3 tuburi de spray pt. lant - de 8 ori am facut pana la roata din spate - am schimbat 2 anvelope pe spate si o anvelopa si camera la trailer - s-au rupt 2 axe la roata din spate ce le-am schimbat - am stricat si schimbat 2 deraioare - am schimbat de 2 ori saboti de frana pe spate si o data sabotii pe fata - am schimbat lantul o data - am schimbat caseta cu pinioanele pe spate o data - am rupt si schimbat o sa In Franta am luat-o pe traseul: Givet - Fumay - Revin - Charleville Mezieres - Stenay - Verdun - Saint Mihiel - Toul - Epinal - Belfort - Delle. Am parte de un traseu de podis cu multe catarari. Ma prinde ploaia pe drum si in localitatea Mouzon ma adopostesc intr-o pizzerie unde patronul imi face cinste cu o pizza champagnarde delicioasa iar eu comand totusi 2 carafe de roze cu apa minerala. Nu se cade sa profitam mereu de gentiletea sarmanilor oameni, ca e criza si la ei! Hai noroc Carpaticus!
Apoi patrund intr-o ferma cautand adapost, gasesc patronul fermei dormind beat, strig sa vina cineva si vine fiul patronului, un tanar estropiat, adica in carja si cu un picior stramb si ma scoate afara zicand ca nu pot sa ma pun cu cortul pe mosia sa. Era o ditamai ferma a unor oameni bogati si aveau si camere de inchiriat. Sfarsesc prin a dormi cu sacul de dormit in primul sat intr-o statie de autobuz. Toata noaptea ploua. Ziua urmatoare e o zi frumoasa si in curand ajung in oraselul Toul daca nu ma insel unde gasesc o frumoasa catedrala.
Peisajul este interesant cu multe catarari iar ca pe la noi prin Transilvania.
Spre sfarsitul zilei ajung la primul pas BIG din M Vosges unde intalnesc o familie de francezi de treaba care ma invita la o masa imbelsugata. Acest pas l-am facut in tempo puternic in sub 50min de i-am mirat pe francezi. Apoi am dormit cu cortul in zona, domnul Edmond daruindu-mi niste cuie pt. cort.
Ziua urmatoare mai fac cateva catarari in M Vosges. In varful unui BIG ma intalnesc cu niste tineri ciclisti din Germania care-mi fac si o poza.
Urmeaza sa urc pe acoperisul M Vosges la Hohneck unde la o altitudine de 1362m este un restaurant situat intr-un punct de belvedere. Ultimii 2 km spre acest loc sunt foarte dificili cu panta de pana la 20%. Aici servesc si eu masa pe terasa.
Urmatorul pas il fac contra cronometru si reusesc sa fac cei 7km de urcare in 25minute spre marea mea satisfactie, dar primii 5km era panta lejera.
De la St. Maurice incepe cel mai dificil pas din acesti munti spre Ballon d'Alsace, catarare care imi da ceva de furca.
In drum spre Belfort intalnesc o localitate cu niste ciclodecoratii care ma uimesc.
Ajung si in Belfort unde observ o citadela si un leu imens din piatra.
Ajung in sfarsit in Elvetia unde sunt bine intampinat de cetateni inca din primul sat Boncourt unde sunt lasat sa-mi incarc celularul la un bar, apoi ma imprietenesc cu un tip de treaba care-mi face cinste 2 halbe de bere. Discutam multe, im spune cat de grea e viata in Elvetia, cum fara 2000EUR nu poti supravitui decent acolo, bla-bla-bla, is spun si eu cat de bine e la noi si bla-bla-bla, ciocnim paharele in cinstea fraternitatii helveto-romana. Apoi 2 batranei insinsta sa-mi faca cinste niste sandvisuri si o ciocolata calda iar tipul o trimite pe nevasta sa sa-mi duca 2 beri reci din frigiderul lor sa am pt. la pachet. Apoi ma pun cu sacul de dormit in spatele unei case dupa ce intreb proprietarul daca am permisiunea. Mi se aproba locul de odihna si dorm linistit sub un cer instelat gandind la clasici si la pasurile ce vor urma. Pedalez in Elvetia pe ruta: Boncourt - Porrentruy - St Ursanne - Delemont - Moutier - St. Imier -NEUCHATEL - Yverdon les Bains -Baulmes - L'Auberson. Ziua urmatoare pedalez pe valea raului L'Allaine iar dupa localitatea Courgenay incepe urcarea spre un pas dificil care ma cam rupe, avand 2 portiuni cu panta de peste 15%. Ajung in varf dupa mai bine de o ora de lupta.
De aici cobor in St Ursanne, o superba localitate de unde urc din nou de data aceasta un pas mai usor.
Dupa ce cobor cativa km. urmeaza apoi o noua catarare pe un traseu salbatic, aleg un drum putin circulat si foarte pitoresc.
Atmosfera este ca si-n Bucovina noastra, am si rampe dure de urcat dar in nici 2 ore sunt in varful pasului.
Coborarea spre Moutier este delicioasa cu multe serpentine.
Apoi din nou urmeaza o catarare dupe ce pedalez pe valea raului la Birse. Mai Intalnesc si cate un castel cocotat pe un deal.
La un moment dat ajung si la o pestera, un loc de reculegere incarcat de religiozitate al sfintei Colomba.
Iar vine apoi o lunga si grea catarare pe un traseu cu trafic redus.
Dupa ce cobor vreo 10 km am parte de o noua catarare spre lacul Neuchatel. Ca sa zic asa, am cam luat toate pasurile din M. Jura la rand.
Ajung pana la urma si la lac si ma plasez cu sacul de dormit langa un camping intr-o padure. In timpul noptii ma viziteaza niste veverite si un superb arici pe care-l imortalizez si cu care ma joc.

Florin Piersic si Angela Similea - Dedicatie pt. Elvetia!