Totalul afișărilor de pagină

luni, 8 octombrie 2012

13 - VeloTurul Europei 2012 (9000km in 123 zile prin 17 tari) - partea 13 (Aventuri in Alpii Austriei, Liechtenstein si Elvetia)

Dupa ce trec de St. Anton urmeaza cativa km de panta serioasa uneori si de 15% pana ajung la cota 1800 la Arlbergpass unde intalnesc o cocheta statiune turistica.
Nici tipenie de turist iar toate localurile sunt inchise asa ca cobor rapid pana intr-un sat unde sunt invitat de niste tineri la o bere. Ulterior ajung la o petrecere interesanta in satul Dalaas unde ma imprietenesc cu niste montaniarzi care ma servesc cu mancare buna si multa bere. Apoi o patroana de pensiune, sotia unui renumit alpinist al locului, imi ofera o camera gratuit la pensiunea sa. Si uite asa ne distram de minune, avem muzica buna si voie buna din plin. Sarut mana scumpa doamna! Sa ne revedem sanatosi!
Ziua urmatoare dupa ce primesc un copios mic dejun de la aceasta familie deosebita, pornesc la drum si pedalez pe langa superbul rau Alfenz.
Este duminica si n-am parte sa pedalez prea mult caci intr-un sat in apropiere de orasul Bludenz, intalnesc o noua zi festiva, cu fanfara, cu multa bere, mancare si voie buna. Aici intalnesc un generos fermier local care ma omeneste de minune.
Stam cateva ore la povesti savurand berea lor traditionala pana se sparge petrecerea, apoi sunt invitat la el acasa si ma intreaba daca vreau sa-l ajut la adunat niste fan pt. animalele sale. Sunt pus sa aleg intre a bea o sticla de vin bun sau sa merg sa-l ajut. Aleg desigur sa prestez servicii agricole si mergem cu tractorul personal pana la terenul sau unde mi se da o grebla imensa si sunt pus sa strang fanul. Muncesc doar o ora si suntem gata, avem o remorca plina de fan si apoi putem pleca acasa. Aici fac cunostiinta cu vitele sale si aflu ca domnul Markus a castigat premii la nivel national in domeniul zootehniei. Ma imprietenesc chiar si cu un vitel.
Am parte de o serata minunata, ii intalnesc copiii, mi se da o cina copioasa, apoi primesc o camera cu tot confortul inclusiv cu calculator etc. Ma odihnesc excelent, ziua urmatoare dupa un mic dejun bogat, primesc si o donatie frumoasa de la sotia sa si de la fiul sau cel mai mare care imi face cadou si o sticla de 70cl de Jagermeister. Sa traiti dragi prieteni! Nu va voi uita niciodata! Satisfacut o iau spre Bludenz. Pe traseu ma prinde o ploaie si astept cateva ore in Bludenz la un Doner Kebab si cateva beri sa treaca ploaia. Tarziu ajung in ultimul oras din Austria in Feldkirch. De aici mai am cativa km pana in Liechtenstein. E ziua lui taicameu care mi-a rabdat rebelul meu comportament o viata, asa ca-l sun si-l felicit. Urmeaza ca dorm in Schaanwald, primul sat intalnit, in spatele unei case abandonate, intr-un fel de colna fara usi, langa o gramada de crengi. Pe timpul noptii fiind vizitat de un soarece, de m-am speriat nitel. Ziua urmatoare pedalez prin localitati ca Schaan, apoi trec prin capitala Vaduz iar de aici incep sa urc spre Trisenberg. Gasesc o ordine si o curatenie aici de speriat. Intalnesc si o fantana originala.
Tot aici dupa ce urc putin ajung si la un castel impunator.
Marcajele pt. bicicleta si nu numai sunt cele mai tari din toata Europa.
O iau si eu spre Malbun, sa fac cea mai tare catarare din acest mic si cochet stat. Urc cativa km. buni pana ma lasa trailerul in mijlocul drumului, adica se desprinde un surub la el si ma vad nevoit sa mesteresc o ora pana reusesc sa-l fac.
Peisajele sunt bestiale, in fata mea este Elvetia fiind despartita de Liechtenstein printr-o granita naturala: fluviul Rhin.
Si iata ca a venit vremea sa pedalez in Elvetia, tara mea preferata. In Elvetia am pedalat pe ruta: Sevelens - Sargans - Walenstadt - Mollis - Lachen - Morgen - ZURICH - Baden - Waldshut. Pedalez putin pe pista ciclabila a Rinului apoi intru in Elvetia pe la Sevelen. Mai pedalez vreo 25km pana pe langa localitatea Berschis unde ma decid sa ma pun cu cortul. Intreb la un bar daca am voie sa dorm in apropiere cu cortul si raspunsul este afirmativ. Dar inainte de a ma pune la somn ma imprietenesc cu niste elvetieni, buni consumatori si petrecem de minune cateva ore, fiind sponsorizat cu cateva halbe de bere. Dimineata observ si eu unde mi-am pus cortul. E atat de frumos!
Am doar cativa km. de pedalat pana in orasul turistic Walenstadt unde am ce vedea.
De aici am de facut o noua catarare BIG spre statiunea turistica Walenstadtberg. Panta este diabolica, caldura e mare, dupa doar cativa km. de urcat, sunt destul de epuizat.
De aici ma mai chinui inca vreo 4km pana ajung in statiune unde vizitez o biserica interesanta.
Urmeaza din nou coborarea spre Walenstadt unde trebuie sa fac o pauza de masa.
Elvetienii sunt mari iubitori de sport, adesea intalnesc locuri pline de biciclete.
Mai zabovesc putin in acest superb oras pt. ca e greu sa te desprinzi din locuri atat de frumoase.
Vine si momentul cand trebuie sa pedalez pe langa lacul Walensee.
Am de urcat la greu intr-un mediu natural splendid.
Nu am cuvinte sa descriu frumusetea peisajelor. Nu pot decat sa ma felicit ca am ales aceasta cale in viata.

Dedicatie pt. prietenii mei din Elvetia!