Totalul afișărilor de pagină

vineri, 18 mai 2012

Tura in Banat cu participarea mea la primul concurs de MTB din viata mea de la LIMAN BIKE RACE - partea 1

Salut prieteni, Sambata pe 5 mai m-am suit pe "bidiviul meu de sarma" numit Radon - noua mea iubire pe 2 roti si dupa ce mi-am luat ramas bun de la parinti, sora si catel, am pornit la drum cu multe emotii sa ajung sa debutez la primul meu concurs de MTB din viata mea.
Am luat cu mine un bagaj minimal de campare: cort, sac de dormit, o pereche haine lungi, 2 tricouri, trusa de scule, un buget decent cat pt 2 zile desi aveam sa stau 3 zile si ceva de mancare. Am pornit tarziu de acasa ca avusesem insomnie. Astfel ca pe la ora 12 am pornit de acasa intr-un ritm alert si-n doar 58 minute eram la izvorul contemporan cu Slavici de la Siria care este la 28km de casa. Pana aici am pedalat pe un drum destul de circulat, temperatura a fost foarte buna. De aici urmeaza traseul pe langa podgoria aradeana. La iesire din Siria este drumul spre manastirea si schitul Feredeu, traseul meu de catarare preferat pe drum modernizat din vestul tarii.
Dupa ce pedalez cativa km pe drumul european E68, ajung in Lipova unde vizitez centrul istoric conservat destul de bine. Admir si o frumoasa biserica avand o turla ca cele din Austria.
La iesire din Lipova pedalez putin pe langa Mures, acest semet rau al Transilvaniei.
In imediata proximitate pe celalalt mal in varful unei deal este cocotata Cetatea Soimos.
De aici de la iesire din Lipova se intra pe un drum judetean cu trafic redus, excelent pt. cicloturism, fiind o zona plina de paduri si sate traditionale.
In comuna Ususau intalnesc o biserica ce seamana mult cu cea din Lipova.
De aici incepe iar un traseu plin de paduri si usoare catarari spre Dorgos dar carosabilul este cam de proasta calitate.
Dupa Dorgos urmeaza satul Zabalt unde nu gasesc nici un magazin sa-mi cumpar apa si deja ma resimt, n-am facut nici o pauza si am mers puternic pana aici. La iesire din sat am si o panta de 10%, am de catarat un deal dar drumul devine foarte bun iar pe coborarea de cativa km scot un timp bun. Ajung si in comuna Bata unde ma opresc la un suc si apoi la o bere si discut cu Madalina, o fetita din clasa a III-a, fica patroanei unui bar, care se arata foarte interesata de povestea turei mele si apoi de povestea vietii mele de cicloaventurier. Pana aici am pedalat 100km in 3ore 30 minute cu 10kg de bagaj, pana aici am facut concurs, de aici o voi lasa mai moale si voi savura atmosfera. Intre timp se aduna vreo jumatate din sat sa-mi auda povestea si tot se minuneaza de mine ca cica cum vine aia sa mergi cu bicicleta pana in Franta si inapoi. Le spun ca eu sunt mic copil ca am un amic care a venit din Australia etc si satenii raman nedumeriti dar ma trateaza cu respect fapt ce ma mira caci in multe sate din spatiul mioritc, oamenii rad de mine cand aud ce fac. Vine momentul sa plec si la cativa km gasesc un complex turistic, singurul pe o distanta de 60km de pe ruta Lipova- Faget.
Mai pedalez 14km prin sate arhaice pana ajung la Birchis, ultima comuna din judetul Arad unde ma opresc sa mananc niste mezeluri si sa beau niste bere cu niste oameni de treaba. Imi place foarte mult pictura din interiorul localului care rivalizeaza cu cea a amicului meu Breto, patronul localului din Bocsig Cartier.
Stau aici cam 2 ore ca ma simt excelent in randul unor oameni de isprava. Pe la ora 20 trebuie totusi sa plec sa nu ma prinda noaptea pe traseu. La iesire din Birchis incepe o catarare de cativa km cu o panta lejera.
Dupa ce urc si cobor dealul la doar 2km de Faget, cotesc la stanga pe un drum secundar trecand prin sate pitoresti ajung in Margina. De aici pedalez 4km pe E673 pe un drum plin de gropi pana la Cosava unde sunt asteptat de ceva vreme buna de 2 prieteni: Horia si Marius, ciclisti din Deva care venisera din "Orasul Cetatii" pana aici tot pe bicicleta. Ne bucuram sa ne revedem si stam la 2 beri si la povesti. Intre timp se baga in seama cu mine si un neamt in etate care este vadit homosexual si ma amuz teribil de discutia prin semne ce o am cu respectivul. Pe noapte pedalam pana la complexul de la Valea lui Liman inca 11km. Aici ne intalnim cu trupa vesela de la Deva si din Hunedoara. Radu Haulica ne invita la niste gratare, apoi petrecem de minune cu baietii. Il intalnesc si pe maestrul Stefan Hodi pe care nu-l vazusem de mult. Putin mai tarziu cand cei din trupa din jud. HD s-au retras la somn, eu si cu Horia intram intr-un pavilion unde auzim ca sunt oameni care stau la povesti si ne intalnim cu Bogdan Nadastean (Bitza) cel care mi-a scris articolul despre mine in revista Carpatair, Dan Lupsa, fost campion al tarii la nu stiu ce sport, dar si cu Hoinarii (Alex si Elena Fodor), un cuplu pe care-l admir de multa vreme si care au unul dintre cele mai pasionale bloguri de calatorie si sport de la noi din tara. Petrecem o seara frumoasa si eu si Horia suntem ultimii la somn, Horia se pune intr-un hamac, iar eu cad lat sub hamac pe izopren si-n sacul de dormit pe la ora 3AM.
Noaptea zboara si intr-o clipa ne trezim cu o multime de curiosi cu masini multe si felurite si cu biciclete care mai de care mai superbe roind pe langa noi. Eu fac o criza de gelozie si deschid ochii mari cat cepele. Cum toata viata am fost mai solitar, nu prea sunt un individ gregar, un om al cetatii, sunt mai degraba un antisocial asa ca primul meu meu instinct este sa fug in padure sa-mi caut un loc pt. cele rusinoase dar trebuincioase ale fiziologicului omenesc. Apoi trebuie si eu sa ma obisnuiesc cu lumea multa. Ma intalnesc cu un politist Paul din Maderat care ma cunoaste si ma lasa sa-mi depozitez calabalacul in masina sa pana dupa concurs. Ulterior merg sa belesc si eu ochii la comunitate.
Avem si muguri de tezaur in randul participantilor la eveniment. Ma bucur mult ca mai exista si oamenii care sa-si educe odraslele in acest spirit din cea mai frageda varsta.
Mama ce de lume si ce atmosfera! Fiind la primul concurs ma cam sperii de asa o afluenta de ciclisti.
Printre participanti il zaresc si pe excelentul ciclist Bitza pe care-l salut respectuos.
Mica campioana Ioana Haulica, fica lui Radu este si ea prezenta la concurs.
Eu impreuna cu trupa vesela din Deva mergem la o bere inainte de a participa la maraton.
Aici am bucuria sa ma reintalnesc din nou cu Andrei, dar si cu Sebi si Cristi, distinsi prieteni ciclisti din frumosul oras al marilor noastre gimnaste.
Eu eram inscris on-line dar merg pt. validare in ultimele 2 minute inaintea startului. Ma asez cu emotie undeva in spatele plutonului. Realizez ca n-am nici o sansa sa ocup un loc prea bun caci n-am MTB si am avut o viata sportiva haotica si boema. Am venit la concurs pt. atmosfera si pt. a ma intalni cu comunitatea celor ce iubesc acest nobil sport.

Jean Moscopol - Calugarul din vechiul schit