Totalul afișărilor de pagină

joi, 10 ianuarie 2019

1- Turul Ciprului 2018 in insorita luna Mai

Dupa o experienta traumatizanta iata vine ziua de 2 mai cand ma pregateam sa pedalez pana la aeroportul din Larnaka unde in caz ca nu reuseam sa fac rost de bani sa-mi cumpar bilet de avion spre Romania, soarta mea m-ar fi obligat sa ajung cersetor pana la strangerea sumei necesare sa zbor din paradis spre un loc de munca modest in scumpa tara unde am vazut lumina zilei. Mai pe scurt, am lucrat 64 ore la un hotel in Ayia Napa, 8 zile lucratoare si spre surprinderea mea am fost dat afara in suturi de catre patroana fara sa primesc nici un ban pt. munca prestata. O aventura pe cinste! Pe 2 mai m-am suit pe bicla, directia aeroportul Larnaka avand doar 30 euro in buzunar. Am dat anunturi la prieteni si m-am rugat de mama sa ma imprumute cu niste bani sa ma pot repatria, dar deocamdata nimeni nu dorea sa ma ajute, astfel ca ma gandeam ca nu ar fi exclus sa ajung cersetor in Larnaka, vai soarta, vai suflete al meu! Destinul a vrut altceva cu mine. Ajuns in Xylofagou m-am oprit la un fast-food sa mananc un sandvis. Aici m-am trezit cu un mesaj pe facebook al unui prieten cipriot care spunea sa ma intorc la Protaras ca ma va ajuta cu niste bani pana gasesc ceva de lucru pt. ca se cauta de lucru la hoteluri in zona. Astfel Costa, singurul meu prieten cipriot a fost omul care mi-a schimbat viata si caruia ii voi datora turnura existentiala de care urma sa am parte. M-am intors asadar inca 20 km pana in Protaras unde m-am intalnit cu Costa care mi-a dat 35 euro pt. inceput si urma sa ne intalnim si zilele urmatoare sa-mi mai dea niste bani iar eu trebuia sa-mi caut de lucru in zona. Pe 3 mai l-am intalnit pe Ion, un It-st din Bucuresti care impresionat de povestea mea m-a ajutat cu o donatie modica de 20 euro. Mama mi-a virat in cont si ea 100euro si astfel in timpul noptii de 3 mai mi s-a infiripat idea ca voi face turul Ciprului din nou inainte de a-mi cauta de lucru caci nu-i asa merita si Carpaticus o mica vacanta! Eram in statiunea Kapparis, boschetaream la sac si meditam la o viata mai buna. 4 mai voi porni la drum din statiunea Kapparis. Pt. inceput fac o baie aici pe una din plajele mele favorite.
Chiar aici am o panorama superba asupra plajei din Kapparis, aici e locul unde l-am intalnit pe Ion cu o seara in urma.
Crezand ca voi scapa de saracie, adica ca voi fi remunerat pt munca prestata, mi-am facut provizii serioase la hotelul unde am lucrat iar acum am fost nevoit sa car cu mine multe kg de alimente.
In prima zi m-am oprit la Famagusta, apoi am pedalat pe langa mare pana la Bogaz si a urmat traversarea muntilor Pentadaktilos. M-am mai oprit intr-un sat cu multi etnici turci unde am petrecut o seara agreabila. Am traversat muntii pe noapte si m-am pus cu cortul intr-un loc salbatic la cativa km de Kaplica. Day 1 am pedalat 80km.
Vremea este perfecta de pedalat. In stanga mea sunt muntii Pentadaktilos iar in dreapta Mediterana de Est. Drumul este cu trafic redus, un adevarat paradis. Dupa vreo 10km in apropiere de localitatea Tatlisu ajung la un muzeu in aer liber cu cladirile reprezentative ale Ciprului Turcesc realizate in miniatura.
Aici este si o biserica bizantina din secolul XII.
Remarcabile exponete, un muzeu de calitate si am ce invata de aici.
Admir opera, Cipru Turcesc este considerat Perla Mediteranei.
Nu ma mai satur sa admir exponatele. Insula Cipru este incarcata de istorie.
Dupa ce parasesc muzeul Minia Kibris mai pedalez cam o ora si ajung la localul The roots din Kucukerenkoy. Aici ma imprietenesc cu patronul, un tanar englez care dupa ce a facut un tur de 3 ani prin Asia, s-a insurat si s-a stabilit aici in Ciprul Turcesc. Am povestit multe, m-a cinstit si omenit exemplar iar apoi tarziu m-am dus si am campat la cort langa localitatea Esentepe. Day 2 am pedalat doar 40km. Urmeaza o zi cu o vreme cam capricioasa, este cam racoare si mai mult innorat.
Spre Camlibel am parte de o catarare.
Opresc la Tepebasi locul unde creste o lalea endemica in aceasta minunata insula.
Citesc un scurt istoric.
Urmeaza ceva catarare si ma opresc in ultima localitate din Cipru Turcesc in Limnitis, unde ma intalnesc cu binefecatorul meu din urma cu 2 ani. Merg la un restaurant familiar mie si petrec o seara agreabila. Primesc si o modica donatie de 10 euro de la o familie de turci de treaba care sunt impresionati de povestea mea. Apoi ma culc la sac intr-o cladire dezafectata din apropiere. Day 3 am pedalat 105km. Pana la vama am o catarare sustinuta. Din prima localitate Kato Pyrgos cotesc la stanga catre Muntii Troodos. Voi incerca sa fac o traversare a acestui lant muntos. Va fi o lunga catarare. Dupa cativa km de urcat presimt ca ma va surprinde ploaia.
Pe cand ajung la o altitudine de peste 1000m incepe prapadul. Se declanseaza o furtuna cu traznete si tunete. Ma adapostesc sub un copac cateva minute apoi cobor pe ploaie torentiala. Cand dau sa franez constat ca nu mai am frane. Astfel franez in disperare cu adidasii si cat pe ce sa intru in niste parapeti. Evit accidentul in ultima clipa. Ma opresc, mesteresc la frane si schimb sabotii pe spate cat sa pot supravietuii pana jos pe litoral. Opreste o masina de ciprioti si ma ajuta cu o sticla de apa cand trageam sa mor de sete ca uitasem sa-mi cumpar apa din sat. Ajung cu chiu cu vai in Kato Pyrgos. Ploua in continuare si vizitez niste biserice.
E momentul sa sarbatoresc ca sunt inca teafar dupa atatea daraveri si aventuri. Merg la carciuma unui grec unde beau bine bere Keo, manac un gyros si ma conversez cu niste greci. Patronul imi va face o reducere substantiala la nota de plata. Fetita care servea era o vietnameza simpatica. Pe noapte urmeaza sa ma cazez intr-un conac portuar dezafectat. Day 4, am pedalat 40km.
Marti, 8 mai, vreme perfecta. Pedalez pe langa mare intr-un decor admirabil.
Sunt asaltat de aroma florilor mele preferate de leandru.
Sunt in paradis, visez si ma imbat cu parfumuri perene.
Fiind o fire romantica nu pot sa nu ma umplu de fericire launtrica in dulcea adiere a zefirului in luna florilor pe pamant mitologic in aceasta insula arida.
Sa tot pedalezi in asa paradis! Traficul e sublim dar lipseste cu desavarsire. Clipa ramai esti atat de frumoasa!