Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 8 noiembrie 2017

Despre cicloturism, scurt interviu primit de la Oana Creteanu, bloggerita de fashion, pasionata de cicloturism!

1. De ce cicloturism si nu patiserie? Ce distanta ai parcurs pana acum pe bicicleta? Mi-am dorit de mic copil sa calatoresc, iar aceasta dorinta a devenit tot mai puternica si mai intensa incepand cu varsta de 14 ani cand am facut prima calatorie in afara tarii, mai exact o vacanta cu parintii la niste prieteni din Bretania, Franta. In aceea excursie am avut marea sansa sa vizitez casa memoriala a marelui Jules Verne de la Nantes si tot atunci am vazut pt. prima data Oceanul Atlantic si Parisul. Fiind inspirat si influentat de marele scriitor pe care deja il citeam in original mi-am jurat ca voi vedea si eu lumea cum voi avea ocazia. Eram pasionat de sport de mic copil. La 1an si 4 luni am avut prima tricicleta iar primul Pegas l-am avut la varsta de 8 ani. La varsta de 12 ani am inceput sa practic cu succes atletismul si tenisul de masa dar abia la 18 ani dupa ce am terminat liceul am inceput sa strang bani pt. prima bicicleta, nereusind din primul an la admiterea la facultate. In 1998 am intrat la facultatea de Litere, Istorie si Jurnalistica din Cadrul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu si am reusit sa-mi cumpar primul MTB. A fost primul an in care m-am apucat sa explorez judetul Arad pe 2 roti. In 1999 la varsta de 20 ani, am facut primul tur serios pe bicicleta prin Transilvania iar in anul 2000 faceam deja prima expeditie de peste 1500km prin tara. Aceasta aventura m-a marcat profund si am prins microbul cicloturismului care urma sa devina un mod de viata. Am continuat pasiunea si in fiecare an turele mele deveneau tot mai lungi. Primul meu tur al tarii de peste 3000km l-am facut in 2003 cand am vazut pt. prima data Maramuresul, Bucovina, Delta si Marea Neagra intr-o tura pe 2 roti implinindu-mi un mare vis. In 2006 am facut cel mai lung tur al tarii pe bicicleta, 4500km in 56 de zile cu multe peripetii. In 2007 am facut prima tura europeana, pedaland pana in Alpii francezi si inapoi, 4500km in 47 zile. De atunci explorez Europe pe 2 roti in fiecare an, cel mai lung tur l-am reusit in 2012 cand am pedalat prin 17 tari in 123zile pe un traseu de 9000km, din Romania si pana in Scotia si inapoi. In cei 20 de ani de cand pedalez am acumulat peste 210 000km pe bicicleta. In fiecare an pedalez cel putin 10 000km, recordul personal l-am dat in 2007 pedaland 17 000km intr-un singur an cand am pedalat inclusiv toata iarna. Important este in viata sa ne gasim o pasiune si sa avem un scop sa putem merge mai departe in drum spre indeplinirea viselor. Nu se poate face nimic la nivel inalt fara pasiune, abnegatie, perseverenta, multa munca si sustinere din partea familiei si a semenilor.
2. Care sunt costurile unei ture? Ai sponsori? Depinde de ce fel de tura ne propunem si depinde de foarte multi factori. Sunt cicloturisti care cheltuie peste 100EUR pe zi iar cei mai necajiti se descurca cu un minim de 5EUR pe zi, mancand in special mancare gatita de dansii la primus. Pt. mine la inceput ma descurcam cu bani foarte putini iar dupa 20 de ani de pedalat in ziua de azi ma descurc cu un buget de 15EUR la zi uneori imi permit sa mananc si la restaurante mai ales in tarile mai putin dezvoltate economic cum ar fi cele din Balcani si Europa Centrala. Cea mai costisitoare tura a fost cea de 123zile din 2012 cand costurile totale s-au ridicat la aproximativ 3000euro, aici socotind si diversele cheltuieli sau transporturi neprevazute cum ar fi reparatii si piese la bicicleta sau bilete pt. vapor. Am avut multe donatii modice de la oameni care au apreciat ce fac, cei mai generosi fiind bavarezii, englezii si elvetienii iar cei mai primitori fiind sarbii. Am avut cateva ture sponsorizate, uneori de oameni de afaceri alteori de prieteni buni stabiliti prin tari straine cum ar fi Germania si Canada dar nici o sponsorizare nu a depasit 500euro pt. o expeditie. De obicei muncesc din greu cateva luni sa strang bani, in special faceam traduceri pe calculator, dar am fost si profesor suplinitor de engleza in niste comune din judetul Arad. De asemenea am lucrat pt. scurte perioade si in tari straine cum ar fi Scotia sau Cehia iar ultimul meu loc de munca a fost in Cipru unde am lucrat 6 luni ca ajutor de ospatar la un mare complex turistic din statiunea Protaras. Deci uneori si la multe ture am avut si sponsori, dar unele ture le-am platit integral din munca mea.
3. Ce inseamna o tura? Pregatire, bagaje etc. O tura inseamna indeplinirea unui nou vis, o noua aventura pe 2 roti. Pt. fiecare tura trebuie sa ma pregatesc atat fizic, adica iarna fac antrenamente, in special atletism dar si material si financiar. Trebuie sa-mi strang banii de urmatoarea aventura iar bagajul este unul normal pt. astfel de calatorii. De obicei bagajul meu nu depaseste 20kg si este format din cort, sac de dormit, izopren, scule pt. bicicleta, aparat foto, uneori si camera video, smartphone, haine, articole pt. igiena personala, uneori si ceva mancare neperisabila, vesela de camping si uneori chiar si un arzator si butelie sa-mi gatesc mancarea daca vreau sa reduc costurile calatoriei.
4. Ai vazut multe locuri frumoase si cu siguranta ai intalnit oameni speciali. Ti-ai dori sa pleci din Romania? E adevarat, am intalnit destui oameni interesanti. Calatoria pe 2 roti iti ofera aceasta sansa sa te intalnesti cu foarte multi oameni iar majoritatea sunt oameni deschisi si de treaba. Am intalnit oameni din toate categoriile sociale si cu mari povesti de viata. Cel mai mult mi-au placut globe-trotterii, mari calatori, intalnind destui care faceau sau au facut chiar si turul lumii pe bicicleta. De asemenea am vazut atatea locuri frumoase care mi-au incantat sufletul in 30 tari europene caci nu ma mai mira si nu ma mai impresioneaza nimic. Dintre toate locurile de basm din Europa cel mai mult mi-au placut Alpii francezi, italieni, elvetieni dar si austrieci, De asemenea iubesc spatiul mediteranean, cel mai bine m-am simtit in Cipru, pe Coasta Dalmatiei, pe Coasta de Azur, in Anatolia, in zona Cinque Terre dar si in surprinzatoarea Albanie care nu este atat de cunoscuta turismului de masa. Sincer prefer tari gen Macedonia, Serbia, Bosnia, Slovacia chiar si Romania in detrimentul tarilor dezvoltate cum ar fi Olanda, Franta, Belgia, Germania, Italia etc. In tarile mai putin dezvoltate din estul Europei ma simt mult mai bine pt. ca-mi pot permite si restaurante iar romanii sunt mult mai respectati decat in tarile din Occident. Da, recunosc ca mi-as dori sa plec din Romania, dar nu definitiv, doar sa muncesc cativa ani in vest sa-mi pot permite expeditiile la care visez. Deja am plecat la munca 6 luni in Cipru in 2016 si voi repeta isprava si in 2018 dar in Anglia sa pot strange bani de o tura pana la Singapore la care visez de peste un deceniu.
5. Cum i-ai convinge pe cititorii blogului meu sa foloseasca mai des bicicleta? In primul rand bicicleta inseamna libertate si sanatate. Suntem o populatie cu grave probleme din cauza sedentarismului care genereaza obezitate si boli cardio-vasculare iar solutia si salvarea este la indemana noastra, Trebuie sa facem sport, trebuie sa facem miscare, recomand macar un 30min activitate fizica pe zi, chiar si mersul pe jos e benefic. Bicicleta este cel mai bun mijloc de transport, mai ales in marile orase. Daca vreti o viata mai frumoasa si satisfacatoare, daca vreti sa fiti mai sanatosi si mai prosperi, va recomand sa utilizati bicicleta cat de des posibil. Macar 30min zilnic ar fi benefic!
Va multumesc pt. intrebari si interesul acordat! Multumesc ca sustineti miscarea si pe subsemnatul! cu respect, Claudiu
Traiasca cicloturismul!

2 comentarii:

  1. I'm more than happy to uncover this great site. I wanted
    to thank you for your time for this particularly
    fantastic read!! I definitely loved every little bit of it and i also have you saved as a favorite to check out new things in your web site.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you very much for your kind words! You will find plenty of adventures on this web site!
      Best regards,
      Claudiu

      Ștergere