Totalul afișărilor de pagină

marți, 2 octombrie 2012

6 - VeloTurul Europei 2012 (9000km in 123 zile prin 17 tari) - partea 6 (Rijeka si superba Slovenie)

Intre localitatile Kraljevica si Bakar pot admira un frumos golfulet. Traficul devine tot mai intens pe masura ce ma apropii de Rijeka.
Mai pedalez cativa km. si ajung in zona portului orasului Rijeka.
Nu stiu ce pacatele mele fac de nimeresc pe autostrada A7. Pedalez cativa km. in trafic si conditii de cosmar, trec si printr-un tunel unde masinile veneau cu 120km/h. Cat pe ce sa ma prapadesc.
Apoi o iau la dreapta pe primul drum intalnit salvandu-mi viata si ajung iar in Rijeka. E momentul sa vizitez orasul.
Intalnesc si o biserica in stil italian.
Imi place mult acest oras care are o excelenta asezare strategica. Observ multe vile pe un deal dar si multe barci.
Prin centru ajung si la o reprezentare grafica deosebita.
Prin tot orasul gasesc postere imense cu gagici in bikini.
De aici mai pedalez 20km, in special am catarare usoara dar sustinuta pana in localitatea Rupa. De aici se intra in Slovenia pe la vama de la Jelsane. In Slovenia fac urmatorul traseu: Jelsane - Ilirska Bistrica - Pivka - Postojna - Kalce - Idrija - Tolmin - Bovec - Passo Predil - unde intru in Italia. Traseul este unul montan, pe la Ilirska Bistrica ma prinde o ploaie torentiala. Ma adapostesc intr-o statie de autobuz. Pana in Pivka am iar de urcat. Aici intalnesc un tanc roz.
Pe traseu intalnesc si reclame imense cu celebrele pesteri cu care se mandresc slovenii.
In Postojna observ chiar si un grafitti cu celebra pestera care este la doar cativa km. de acest loc.
Mai am inca o catarare si ajung cam in 2 ore in orasul Idrija. Pe traseu iar ma prinde o ploaie.
De aici intru pe valea raului Idrijica.
In oraselul Tomin intanesc 2 personaje de teapa mea, membrii ai unei formatii rock, boemi si alcoolici pe deasupra. Ne simtim minunat si-mi fac cinste pana ajung sa dorm cu sacul de dormit pe terasa carciumei inteles fiind in prealabil de domnul ospatar.
Ziua urmatoare intru pe valea raului Soca, un traseu de vis presarat cu sate traditionale.
Pe langa localitatea Zaga zaresc o cascada puternica.
Iar ma prinde ploaia si trebuie sa ma adapostesc intr-un restaurant. Preturile aici sunt cam piparate cu 2, 30EUR pt. o bere. Dupa 2 ore pot sa pedalez din nou si in curand ajung la un afluent al raului Soca.
Ajung in statiunea montana Bovec unde trec prin cel de-al doilea furt din tur. In timp ce am intrat la un supermarket cineva mi-a smuls pelerina de ploaie de pe bicicleta.
Este cam tarziu, vremea e cam capricioasa si ma decid sa raman in zona peste noapte. Peisajele sunt la inaltime.
Ma apuc de racolat turistii occidentali biciclari si reusesc sa intru in gratia unui grup de nemti ciclisti care ma invita la un luxos restaurant unde petrecem o seara agreabila. Nemtii comanda un platou urias plin de bunatati.

14 comentarii:

  1. Claudiu,
    Felicitari pentru ceea ce esti si ceea ce faci! La cat mai multe invartituri de roata!
    Din pacate, unii cred ca pot propfita de "munca" si de pe sosele si de pe tastatura si de dau mari jurnalisti....

    http://www.business-forum.ro/in-exclusivitate/interviuri/62687-despre-cltorii-inedite-in-lume-cu-claudiu-moga.html

    Merita sa tragi un ochi ca sa vezi ce nici macar n-ai visat..:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi mult, interesant articolul, dar e cam vechi, e luat din bucati de pe net, intre timp m-am mai schimbat si am devenit mai modest.

      Ștergere
  2. cred ca daca ar fii sa calculam bautura alcoolica consumata,ai insuma mai multi kilometri de cat ai pedalat,chiar ca esti boem,dar bine nu te vad,mult nu ai de dus,dar na pe crucea ta ,va ramine scris,marele boem ciclosticlist moga,si asta se poate spune ca este o realizare.Dar daca stai sa te gandesti la familie,casa si servici,alea nu o sa fie trecute la capul tau,pentru ca nu vor exista niciodata.
    Felicitari pentru turul facut,dar totusi nu ar strica si un pic de munca,asa ai promis cand ai plecat,ca iti cauti de munca pe acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Care e problema ta stimabile? De unde sti cat alcool am consumat si ce te preocupa ca voi crapa de pe urma lui?
      Cat despre casa, job si familie, sa mai astepte, sunt tanar si-mi tariesc viata!

      Ștergere
    2. cat de tinar te crezi,ai peste 30 ani,poate pe la 60 te insori cu manuela,si ea iti va fi sotie pe veci,eu zic ca trebuie un pic umblat la atitudine,ca doar ai pretenti de intelectual spalat,nu boschetar de santuri

      Ștergere
    3. Anonim....ca vad ca nu ai curajul,si placerea sa -ti prezinti "personalitatea",cred ca ar fi cazul sa scri o scrisoare,si sa ti-o trimiti tot pe adresa ta.
      Daca,daca este ceva ce nu iti convine,atunci nu citesti....scurt.
      Ori t-e crezi tu mai destept,nu contest,pana la proba contrarie,dar macar taci,si "inghite in sec".

      Lupsa

      Ștergere
    4. Și eu sunt, în mare măsură, de acord cu cel/cea ce a comentat mai sus. Mă bucur că faci ce vrei și că te bucuri de viață, dar să fii, practic, un boschetar pe bicicletă, nu e chiar OK. Am citit ce ai scris și văd că peste tot primești ajutoare de la alții sau trăiești din mila altora. Dar nu am citit să le dai nimic înapoi, ceea ce mă îngrăzoște dacă e să mă gândesc ce impresie poți să le faci și ce le spui, din moment ce le stârnești doar milă. Iar apoi citesc că dormi în șanțuri, pe unde te lasă unul și altul din compasiune, stații de autobuz șamd. Parcă ai fi un cerșetor pe 2 roți. Chiar nu înțeleg ce te deosebește de un om fără casă care merge din tomberon în tomberon. Cel mai ciudat e că nici nu te deranjează felul ăsta în care trăiești... Asta e chiar înfiorător. Știu că nu e treaba noastră ce faci, dar apoi mai și te miri și te plângi că nu te sponsorizează lumea sau că nu te ia nimeni în serios să te ajute să faci ciclism de performanță... Iar când mai și văd că bagi la beri în timp ce mergi cu bicicleta.. Ce mai e de zis?!

      Ștergere
    5. Am un mod de viata pe care mi-l asum.
      Cateodata starnesc chiar admiratia celor cu care ma intalnesc si le daruiesc in schimbul binefacerii, povestea vietii mele si a calatoriei mele care nu de putine ori ii impresioneaza.
      Dar nu cred ca e cazul sa ma spovedesc aici!

      Ștergere
    6. Spune-mi cu ce te deosebești față de țiganii care merg cu taberele la cerșit în Paris sau whatever? Și ei cred că au povești de spus și experiențe de viață mult mai dramatice. Că ei nu merg cu bicicleta?! Măcar at când te milogești de cineva nu le spune că ești din România, atâta amar de bine mai fă-ne și nouă, că ne ajunge reclama țiganilor. Cât despre admirație... Spune-le celor pe care îi întâlnești că nu ai niciun ban și că mergi din mila proștilor care au muncit tot anul și toată viața ca să te finanțeze sau să te ajute. Spune-le cum fraierii care sunt responsabili și fac ceva pt societate plătesc 50E/noapte cazarea, iar tu stai pe gratis că doar numai prostul nu profită de binele din inima altora. Mai spune-le că nu prea ai lucrat vreodată și nu ai în plan să faci asta. Iar dacă te mai ajută și te simpatizează după ce le zici adevărul, atunci te susțin și eu. (Andrei)

      Ștergere
    7. No comment, iti spun doar ca am avut donatii si sponsorizari in valoare de 3000EUR in acest tur iar 600EUR i-am scos din buzunar din munca mea.

      Ștergere
  3. :) Mai ca-mi vine a crede ca e vorba de vre-o stimabila care suspina in secret :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Claudiu, iar vin cu o completare... Parca imi pare rau: un pic mai sus de Bovec erau cheile raului Soca, superbe... Acolo erau locuri splendide de cazat gratuit cu cortul si un peisaj superb!! merita sa aloci doua zile si sa vezi cheile Soca si, eventul, o excursie pentru muntii din jur (la am uitta care cabana se ajungea cu bici)...

    RăspundețiȘtergere