Totalul afișărilor de pagină

marți, 1 mai 2012

5) - Turul Papadiilor Panonice 2012 – 1000km in Europa Centrala –partea 5 – Cicloturism prin frumoasa Slovacie

Aici intalnim cea mai impresionanta si monumentala catedrala din intreaga Ungaria unde se spune ca-n anul 1000 Sfantul Stefan a fost uns rege. Esztergom a fost capitala Ungariei intre secolele X - XIII.
Prin zona intalnim si un bust al imparatesei Elisabeta.
La iesire din istoricul oras avem privilegiul sa stam la discutii cu Rolf, un german care face o tura de cateva luni pana in indepartata Malaezia. Avem o conversatie agreabila si-i dam niste detalii despre traseul pe care trebuie sa-l urmeze spre Budapesta.
Apoi ajungem la podul peste Dunare.
Acest pod leaga Ungaria de Slovacia in care intram nestingheriti.
De pe pod avem o ampla panorama asupra cetatii si a catedralei din Esztergom.
In Sturovo, prima localaitate din Slovacia ne oprim la un sepermarket sa facem aprovizionarea, apoi facem popas pe o plaja la Dunare unde mancam o sunca excelenta. Aici suntem vizitati de niste lebede care-mi devoreaza jumatatea de langos cu gulyas scump ce mi-a ramas la pachet de la Budapesta. Lebedele aproape ca se iau la bataie pt. langosul meu.
Ne continuam calatoria si dupa vreo 20km ajungem in localitatea care poarta acelasi nume ca a unui amic de-al meu din satul Bocsig Cartier caruia ii voi dedica aceasta poza.
In curand e momentul sa testam si berea slovaca care costa cu 50% mai mult decat cea din Romania iar pretul este apropiat de cel din Ungaria. O halba de bere Zlaty Bazant intr-un sat oarecare costa in jur de 1 EUR.
Apoi cotim la stanga pe un off-road pe langa Dunare sa vizitam niste vestigii romane. Pe traseu ne intalnim si cu o frumoasa motociclista cu care Mircea sta de vorba.
Ajungem si la situl arheologic care este destul de bine intretinut.
Loviti de o foame mare ajungem in sfarsit la un restaurant chiar langa orasul Komarno. Aici intalnim multi motociclisti cu niste motoare meseriase.
Trebuie sa fie o placere sa conduci un asemenea bolid!
Aici mancam foarte bine iar preturile sunt acceptabile. Eu comand o specialitate slovaca, un fel de tocanita cu burta de porc, foarte picanta si satioasa care ma costa doar 4EUR.
Mircea comite o greseala condimentandu-si mult prea excesiv snitelul de piept de pui. Astfel ca se chinuie sa-l manance ulterior.
Berea este excelenta aici si Mircea se mira de mine ca-mi pun sare in bere. Hai noroc natiune!
La plecare dupa ce lasam bacsis, Mircea se pozeaza cu domnisoarele care ne-au servit.
Trecem prin Komarno unde intalnim o biserica cu o arhitectura ciudata.
Prin mijlocul orasului trecem peste un pod construit deasupra unui rau imens.
Mai avem 100km pana la Bratislava dar avem un vant violent din fata si este destul de frig. Dupa ce ne chinuim inca vreo 20km gasim un loc minunat de popas si ma arunc pe niste fan. E momentul sa ne mai si odihnim.

6 comentarii:

  1. Fazanul auriu (Zlatý bažant)e o bere buna si destul de scumpa dar sunt si varietati mai ieftine,Šariš, de exemplu. Şi cu tăriile stau foarte bine si duc foarete mult dar le place şi vinarsul nostru :) Tocanita cu burta de porc este ciorba lor de burta, držková polievka. Este foarte diferita de ceea ce numim noi ciorba de burta dar e gustoasa. Ai ajuns in Slovacia si pe langa Kosice? Cami

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult de informatii. Intr-adevar buna berea Zlaty Bazant si ciorba lor de burta.
    Nu am ajuns pe langa Kosice. In 2008 am facut un tura prin Mt. Slovaciei pana in Tatra.
    Acum am pedalat doar pe langa Dunare in Slovacia.

    RăspundețiȘtergere
  3. E frumoasa si portiunea din nord, spre Poprad, si cea din Tatra Joasa. De asemenea, de-a lungul Dunajec-ului, la granita cu Polonia. Din pacate n-am fost cu bicicleta. Doar ca turist si ca speolog (deocamdata). Cami

    RăspundețiȘtergere
  4. Din experienta mea de bucatar profesionist ceea ce ai mancat tu acolo nu se poate numi niciodata ciorba de burta. Ciorba de burta este o ciorba extractiva, si nu contine suc de rosii sau bulion, ca in cazul de fata. Pare a fi un fel de tocanita sau maxim o supa ingrosata. cat despre burta, aceasta nu poate fi decat de vita, nu exista ciorba cu burta de porc, exclus asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu se poate numi la romanica, dar in Slovakia, da. Asa e ciorba lor de burta: http://www.google.ro/search?hl=ro&cp=8&gs_id=je&xhr=t&q=drzkova+polievka&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&biw=1600&bih=704&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=jXujT9_0B9TP4QTiy5Vd (e un link cu imagini de pe google, chiar dak arata ciudat). Chiar si cea de la plic e rosie :) Cami

    RăspundețiȘtergere
  6. Am gasit aici un filmulet: http://www.youtube.com/watch?v=Mtr9Ht9yC8E poate ei numesc acest preparat ciorba de burta, insa el n-are nici cea mai mica legatura cu ceea ce numim noi ciorba de burta. Nu seamana nici la gust, nici la consistenta si nici la modul de preparare. s-o fi numind ciorba burta dar cele doua preparate, ciorba romaneasca si cea slovaca n-au decat o legatura comuna, aceea ca se introduce burta in preparat, atat si nimic mai mult.

    RăspundețiȘtergere