Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 2 noiembrie 2011

Turul Octombrie Mon Amour 2011 - partea 7 (prin Medias si splendida biserica-cetate de la Biertan -monument Unesco)

Aceasta superba bijuterie medievala are multe constructii vechi de mare valoare. Una dintre ele este si Turnul Aurarilor ce dateaza din secolul XVI si este in stilul baroc.


Acest oras a avut 3 ziduri de aparare, cel mai vechi fiind din secolul XII. Se mai pastreaza si azi mai multe portiuni din aceste ziduri.


Din cele 8 bastione care au reusit sa supravietuiasca vicisitudinilor vremurilor, cel mai mult mi-a placut turnul Forkesch care dateaza si el de la inceputul secolului al XVI-lea.


O arhitectura frumoasa o au si unele din edificile mai moderne ale Mediasului cum ar fi si catedrala ortodoxa.


Dupa ce vizitez orasul cum se cuvine, mai ales ca n-am mai fost pe aici de cativa ani buni, imi continui traseul cautand un loc de campare caci este cam tarziu. Inainte de Brateiu o iau la dreapta si ajung la un restaurant cu specific pescaresc langa un lac.
Aici stau sa mananc o portie de hamsii si beau niste bere discutand cu frumoasa ospatarita.


Mi-a placut mult la acest restaurant care avea si pensiune. Insa era cam scump pt. mine. Designul modern, muzica buna, fata care servea draguta. In bucatarie se intra printr-o chestie interesanta.


Fata nu prea m-a incurajat cand i-am spus ca vreau sa ma pun cu cortul in zona. Zicea ca sunt multi mistreti si sa am grija ca se leaga politia de mine.
Pana la urma am continuat sa pedalez pe noapte, am trecut de localitatea Brateiu si m-am pus cu cortul in camp langa niste boscheti.
Dimineata urmatoare pe un frig patrunzator pedalez pe langa raul Tarnava Mare pana ajung in localitatea Saros pe Tarnave unde sunt impresionat de frumusetea caselor sasesti cu fatadele lor renovate de curand.


Tot aici se afla si o superba biserica saseasca fortificata din secolul XV.


De aici ma decid sa ma indrept spre una din marile minunatii ale Transilvaniei: biserica-cetate de la Biertan aflata in patrimoniu Unesco. Am de pedalat 9 km pe langa paraul Biertan printr-o zona de exceptie.


Aici am parte de o frumoasa revelatie. Pt. inceput ma plimb pe strazile pustii si admir fatadele caselor sasesti. Stie cineva sa-mi spuna ce scrie pe aceasta casa? Mare pacat ca nu vorbesc si germana.


Foarte mult apreciez sirul de case sasesti vechi de sute de ani, dispuse in jurul pietei centrale, in stilul francon, deasupra lor ridicandu-se grandioasa biserica-cetate.


Dar cel mai mult m-a impresionat biserica-cetate care imbina armonios stilul gotic-tarziu cu cel al Renasterii.


Biserica construita intre anii 1486-1524 este o reala capodopera si are 3 ziduri de incinta, cel mai vechi fiind din secolul al XII-lea.


Monumentalul edificiu este prevazut si cu bastioane medievale.


Ma plimb sfios, satisfacut, meditativ cu pasi gravi, admirand splendida constructie realizata de sasi. Sunt uimit si de grosimea zidurilor exterioare.


M-am tot plimbat si am tot vizitat pana s-a deschis restaurantul medieval Unglerus situat exact in fata bisericii-cetate.


Vine momentul sa sarbatoresc cel mai bun an cicloturistic din viata mea de pana acum. Pt. inceput comand o omleta cu sunca si branza si o carafa de vin rose sa-mi aduc aminte de Briancon, inima Alpilor Francezi. Pana sa fiu servit fac un tur prin restaurant si admir picturile.


Acestea sunt foarte reusite si sunt inspirate din frumusetea si grandoarea acestor locuri de un farmec deosebit.


Restaurantul pare un superb muzeu. Aici se gasesc si arme si podoabe medievale. Printre ele zaresc si un frumos scut.


De asemenea o halebarda imi atrage atentia.

2 comentarii:

  1. Hi Claudiu, the English of the poem, if that helps you, is this:

    Within this house a guest today,
    As long as the Lord lets me live,
    But when He bids, I must go,
    Against His will I cannot strive.

    RăspundețiȘtergere
  2. Hello,
    Thanks a lot for the translation!
    It's a very nice poem.
    Regards,
    Claudiu

    RăspundețiȘtergere