Totalul afișărilor de pagină

marți, 4 iulie 2017

1-Turul european 2017, 5090 km prin 8 tari in 48 zile, Ep.1

Protagonisti- Pantani Carpaticus, 38 ani, biciclist autohton, Ineu, judetul Arad
Giani Borta, 46 ani, tehnician la Ministerul Apararii, Bucuresti
velomartoaga Dulcinea Rozalina aflata la o venerabila varsta
Day 1, 80km, Ineu - Bodesti Iata vine ziua de 8 mai 2017 cand ma sui pe Dulcinea si pornesc la drum dupa cateva luni de asteptare si multe antrenamente prin judetul Arad. Bicicleta este sub orice critica, cauciucuri uzate, roata spate distrusa, fara frana la roata din fata. O iau catre Varfuri. Pe la Gurahont ma prinde ploaia si ma voi adaposti putin de ploaie intr-o pestera din apropiere care arata cam asa.
Un localnic a pictat peretii exteriori ai pesterii, a amenajat interiorul si a transformat pestera intr-un muzeu.
Ma bucur sa constat ca culorile folosite la zugraveala exterioara sunt cele ale tricolorului national.
In apropiere trec pe langa un catun cu unele case aflate intr-o avansata stare de degradare.
In prima zi voi pedala pana la localul Izvorul Iancului de langa Halmagiu unde voi petrece o seara agreabila si ma pun cu cortul in zona. Asa arata locul unde am campat, in apropiere sunt Muntii Bihorului.
Day 2, 75km, Bodesti - Deva Azi pedalez pana la Deva trecand prin Brad. De la Varfuri pedalez pe drumul E79 care nu este asa circulat si am de facut un pas in Muntii Metaliferi, o catarare de 3km care se numeste Dealu Mare si are sub 500m altitudine. La Brad fac o pauza in centru si admir un monument.
Trec si pe langa Muzeul Aurului, unic in Europa.
In centru pot admira si statuia lupoaicei care i-a crescut pe Romulus si Remus.
Ajuns in Deva ma intalnesc cu un prieten Horia care ma cazeaza la el intr-un bloc din centru. De pe balconul apartamentului sau pot admira Cetatea Devei.
In partea stanga vedem Bulevardul Decebal si 2 biserici.
In departare se vad chiar si Muntii apuseni.
Day 3, 10km, prin Deva. Azi e ziua in care imi voi repara bicicleta. Gasesc un magazin de biciclete unde am surpriza sa-l intalnesc pe Cristian Moise, un tanar deosebit pasionat de biciclete care in urma cu 5 ani m-a cazat si omenit la el acasa. Las pe Dulcinea pe mana lui si am timp cateva ore sa vizitez per pedes urbea. Ma plimb prin centru cu gandul sa urc la cetate.
Trec pe langa frumoasa cladire a Primariei.
Urmeaza sa ma plimb prin parcul de la poalele cetatii. Ajung in fata statuii poetului national.
O statuie mult mai reusita este cea a regelui Decebal.
Gasesc si un panou cu istoricul cetatii.
Dupa cateva ore merg sa-mi recuperez bicicleta. Dulcinea este de nerecunoscut, urmeaza sa ma plimb 10 km prin oras sa verific cum merge. Bicleta mea a prins viata, merge ca noua. Multumesc mult Cristian! Voi dormi o noua noapte la Horia. Day 4, 49km, Deva - Geoagiu Bai, Ziua urmatoare pedalez pana in Simeria unde ma intalnesc cu Horia si iesim in oras la o bere. Apoi mergem pe proprietatea sa, un teren frumos, unde mai stam cateva ore la povesti. Aici zaresc si un pui de pasare decedat.
De aici voi pedala pe drumul judetean 107A, pe valea Muresului pana la Gelmar de unde cotesc stanga spre Geogiu. Voi poposi la Geoagiu Bai unde petrec o seara agreabila si apoi ma pun cu cortul langa localitate. Day 5, 112km, Geoagiu Bai - Orastie - Hateg - Calan - Sarmizegetusa - Voislova. Azi ma voi deplasa spre Caransebes. Prima oprire o fac la Orastie unde scot niste bani la un bancomat si apoi merg la un Kaufland sa mananc un meniu cu carnati. In continuare fac o pauza la un restaurant in Bacia sa-mi incarc telefonul. Urmatoarea oprire o fac dupa Hateg, la intrare in comuna Totesti, unde ma reculeg intr-un cimitir la poalele Retezatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu