Totalul afișărilor de pagină

joi, 10 septembrie 2015

1- `Veloexpeditia MIORITICA 2015` Partea 1 - Apusenii

Protagonisti - Pantani Carpaticus - veloexplorator si aventurier
Rotar Cosmin - bun prieten al meu inca de pe vremea studentiei, un preot ardelean si un om de milioane pasionat de cicloturism, folclor, natura si aventura
Randy Oost - un talentat prieten de-al meu, tanar student din Amsterdam pasionat de cicloturism si aventura
Velomartoaga - Dulcinea Rozalina Magdalena aflata la a 3-a expeditie din viata ei, bicicleta care a vazut 7 tari europene.
Iata vine si frumoasa zi de 24 iulie cand 2 tineri europeni - romanul Carpaticus si olandezul Randy aveau sa porneasca intr-o frumoasa calatorie cu bicicleta pe meleaguri mioritice. Pe Randy l-am intalnit pe net in urma cu cateva zile si l-am invitat la mine la Ineu. Joi pe 23 iulie am pedalat pana in Pancota sa-l intampin, apoi am pedalat impreuna pana la mine acasa in Ineu unde i-am dat o camera sa se odihneasca. Azi 24 iulie m-am hotarat sa-i arat o zona minunata din tara noastra astfel ca vom pedala cateva zile impreuna. Prima zi vom traversa Muntii Codru Moma. Prima pauza o facem la statiunea Moneasa unde-l duc pe Randy sa vada un mic lac cu nuferi si o ruina interesanta.
Randy are o super bicicleta si nu este la prima tura internationala.
Aici ne oprim la cabana Dallas unde savuram un excelent pastrav proaspat cu mamaliguta si mujdei de usturoi.
Urmeaza sa traversam Muntii Codru Moma pe un drum neasfaltat tocmai pe gustul lui Randy. Dupa vreo 3 ore de distractie ajungem in localitatea Sustiu unde stam la localul `Bastion` si ne simtim bine. Ulterior paznicul localului, nea Marin ne face un foc si ne da slanina sa frigem si petrecem pana pe la ora 2AM, nea Marin povestindu-ne foarte multe chestii interesante. Eu fac pe marele interpret si traduc totul in engleza pt. Randy. Foarte tarziu ne culcam cu sacii de dormit pe veranda vilei de langa respectivul local. In timpul noptii Randy are un mic atac de panica, se speriase de betivul de nea Marin si de povestile sale bizare. Eu de asemenea am adormit putin iritat afland de la nea Marin ca niste sateni credeau ca eu il voi jefui pe olandez in timpul noptii. Asta e mentaliatatea cetateanului de la sat in Romania. Cel putin asa am patit-o eu. Dormim totusi bine si ne asteapta o noua zi insorita de pedalat.
Acesta este peisajul cu care ne trezim dupa asa o noapte de pomina. Acesta este paradisul de la intrare in localitatea Sustiu.
In aceasta dimineata pedalam pe E79, un drum aflat in reabilitare si astfel pierdem ceva timp asteptand la semafoare. La Sudrigiu facem un popas la un restaurant si scapam de acest drum.
De aici o luam spre Pietroasa iar de aici incepe o urcare lenta spre satul de vacanta Boga. Pe traseu facem si o baie in Crisul Pietros vremea fiind caniculara din nou. Dupa Boga vine catararea adevarata, sunt 9km cu panta medie de 10%. Randy se descurca admirabil.
Dupa 2 ore de efort ajungem la Glavoi, locul meu preferat din intregul lant carpatic. Aici se strang in fiecare vara montaniarzi din toata tara si nu numai.
Toata ziua ne simtim bine la A.B.C.-ul `La Micu` unde sunt primit bine in fiecare an de catre patronul Micu, doamna Rodica si fiul lor Alex. Noaptea dormim in podul acestui local unde erau 2 saltele confortabile ce ne asteptau. Eu nu prea pod dormi toatanoaptea din cauza unor tineri veseli ce au cantat pana la 6 dimineata. Randy nu a avut probleme caci a fost dotat cu dopuri de urechi. Ziua urmatoare mergem sa facem un traseu turistic la pas. La un moment dat ajungem la un arbore scos din radacini.
Impresionanta este forta naturii si terifianta puterea sa! Ma apropii sa studiez radacina molidului.
Prin zona intalnim multi copaci falnici.
Trecem si pe langa o zona calcaroasa napadita de muschi.
In curand ajungem la Pietrele Galbenei, un loc de belvedere important situat la peste 1400m.
N-avem parte de panorama din cauza unei cete groase.
Niste copaci chirciti ne intampina aici.
Locul acesta este presarat de bolovani imensi.

2 comentarii: